Gospa u centrifugi

Ivo Anić
Autor/ica 23.9.2017. u 14:23

Gospa u centrifugi

Nemalu zabrinutost u najpoznatijoj tvrtki Mattel izazvala je vijest kako bračni par iz Zagreba namjerava na tržište plasirati plišanu igračku, da bi udovoljili svojoj djeci, kao poklon ispod bora za nadolazeći Božić. Vrlo lijepa, nježna, poručuje neku intimu prvi su komentari, a sa svih strana svijeta stigli su zainteresirani dobavljači, koji su oduševljeni društvenom igrom koja igračku prati, a koju je osmislio bračni par.  Robert Rukavina i supruga Nada duboko su religiozni ljudi i  tako su odgojili svoju djecu, a ponude pljušte čak iz Australije, no što je tvrtku Mattel posebno zabrinulo i iz Amerike.

Ruth Handler, govori nam povijest hit igračaka za djecu, slično je kao i Nada Rukavina, promatrala svoju djecu u igri sa papirnatim lutkama primjećujući da im ona daje  uloge odraslih. U to vrijeme većina dječjih igračaka je bila u obliku beba. Ruth je svom mužu Elliotu, suosnivaču tvrtke Mattel predložila ideju za novu lutku.

Muž Elliot nije bio baš oduševljen tom idejom. 1956. Ruth Hendel je otišla sa svojom djecom Barbarom i Kennethom na putovanje u Europu. Tada je naišla na njemačku lutku Bild Lilli. Tada je kupila tri takve lutke. Kad se vratila u SAD preradila je lutku uz pomoć inženjera Jacka Ryana. Lutka je dobila naziv Barbie, po Ruthinoj kćeri Barbari. Predstavljena je na Američkom Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku , 9. ožujka 1959. Taj se datum često koristi kao službeni Barbiein rođendan. Mattel stječe prava na lutku Bild Lilli 1964. i proizvodnja tih lutki je zaustavljena. Prva barbie je proizvedena u Japanu, te imala je konjski rep i nosila je crno-bijeli prugasti kupaći kostim. Na raspolaganju su bile plavuša i brineta. Oko 350 000 lutaka je prodano tijekom prve godine proizvodnje. Procjenjuje se da je preko milijardu lutaka prodano u više od 150 zemalja, a tvrtka Mattel tvrdi da se svake sekunde prodaju dvije.

Nada Rukavina, slično kao i Ruth, kako veli povijest Mattela ponovimo, promatrala je svoju djecu u igri i zaključila kako im uz obaveznu molitvu nedostaje i adekvatni zabavan sadržaj, pa je svom mužu Robertu predložila da naprave plišanu Gospu, igračku nazvanu po izvornoj Bogorodici, a u pripremi je, slično kao i kod Barbare i Kennetha i plišani Josip, a ako tržište poludi, kako predviđaju stručnjaci iz cijelog svijeta, nije isključen ni plišani Isus, papamobil, pećina sa plišanim pastirima, ovčicama i devama, te plišani don Ivan Kaćunko koji bi predstavljao predivni Duh sveti koji lebdi nad svetom obitelji.

Tvrftka Mattel jasno je u priopćenju iskazala zabrinutost zbog igračaka koje nisu primjerene za tu dob i uzrast, ljubomorna mater joj jebem na genijalnu ideju naše Nade, te upozorila na brojne tužbe, jer Barbie i Kenneth imaju kako je poznato, mačke, koze, pse, pandu, jednog lavića i zebre, što neodoljivo podsjeća na ideju koju je iznijela Nada o svetoj obitelji okruženoj životinjama. Sličnost je velika, i namjeravamo ozbiljno pristupiti toj problematici, uključiti socijalne i pedagoške službe, naglasili su u proiopćenju iz Mattela.

O kontroverznoj plišanoj Gospi očekivano zalomila su se koplja i u Hrvatskoj, mrzitelji iste složni su kako je plišana Gospa skandalozan projekt, a struka je kako je i red, upitala najrelevantniju osobu na tom polju, vidjelicu Mirjanu koja je naglasila kako je upitala Gospu na svakodnevnom brifingu u sedamnaest sati o plišanoj lutki, a da joj je Gospa odgovorila kako moramo moliti jer nas čekaju užasni dani, i kako će se o plišanoj Gospi očitovati kada se otvore njene poruke i otpečate 2028. godine.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako je to divan projekt koji bi mogao, uz hrvatski turizam biti naš novi izvozni proizvod. Kravata je do sada obilježavala Hrvate, od sada bi to mogla biti ova nježna igračka, no istakao je uvaženi i presvijetli msgnr. kako postoji realna opasnost od grijeha struktura, na što se nadovezao umirovljeni brigadir HV Damir Domazet – Lošo istaknuvši beskrupulozne tvrtke koje bi isti proizvod mogli plasirati na tržište Bliskog istoka, a nije, kako kaže mudro džihadistima davati lutke koje bi oni mogli spaljivati, odsijecati im glave i slično, te da treba pripaziti kome se i kako taj proizvod plasira.

Oglasio se i uspješni poduzetnik, porezni dužnik, osuđen za gospodarski kriminal, hrvatski vitez Marko Skejo koji je istaknuo kako ništa ne fali ni Evi Braun koja bi poput Barbie mogla polučiti i veći uspjeh, te kako u hrvatskoj postoji ozbiljno tržište na koje bi se uspješno mogle plasirati i lutke Adolfa Hitlera, Ante Pavelića te viteza Rafaela Bobana. Te lutke, mogle bi na vaš uzvik – Za dom, odgovarati – Spremni, dižući desne ručice u zrak, a na uzvik – Za poglavnika, odgovarati – Ustaše!

No ipak najkontrovezniji komentar dobili smo od biskupa Vlade Košića koji je istaknuo kako se i sam voli poigrati plastičnim luitkama, no da postoiji ozbiljan problem oko materijala rečene lutke. Pliš je kako kaže Košić izuzetno osjetljiv, bolja je umjetna koža, guma ili silikon, a djeca ko djeca, em su šeprtljava, em ne slušaju starije, pa bi lutka Gospe lako mogla završiti u perilici za rublje, zelena od špinata i kašica od breskve, daleko bilo u kontejneru za smeće ili pak zaboravljena i ostavljena u pijesku kakvog dječijeg vrtića. Poznajem djecu, ustvrdio je Košič i mislim da su rečene lutke primjerenije za maturante ili sjemeništarce, koji bi pazili na čistotu i svetost koju nije dobro zanemariti. Osim toga ima puno mentalnih i poremećenih osoba u Hrvatskoj, kao što su novinari i urednici Novosti koji bi se mogli otvoreno zajebavati sa hrvatskim svetim igračkama.

Don Plenković, svećenik sa Hvara, upitan o mišljenju oko plišane igračke na svom Facebook profilu napisao kako mu je drago da Barbie umire, zajedno s Kennethom, a da je mijenja naša Gospa, pa je sutradan taj skandalozan post prebrisao suočen sa lavinom kritika djece iz vrtića na Borongaju.

U skladu s našim uvjerenjima napravili smo kontroverznu naslovnicu, istaknuo je glavni urednik Novosti, pokazujući istu takvu montažu Kennetha i Barbie iz broja Feral Tribunea kojima se igra biskup Barišić, te spaljeni dio novina u kojima je plišana Gospa na plišanom Josipu, što je dovelo do provale bijesa diljem zemlje.

Slično kao i sa Charlie Hebdom katolički džihadisti ne razumiju satiru, ustvrdili su u Novostima te nadodali kako bi bilo izvanredno da plišana Gospa može biti prana i u veš mašini, otporna na centrifugu,  što bi majkama olakšalo pranje te svakako djeci zanimljive igračke.

Koliko kontroverzi oko jedne obične plišane lutke, ustvrdili su mnogi, no poznavajući Hrvate na tome neće ostati, a danas je zakazana rasprava i u Saboru o toj problematici. Ukratko plišana Gospa je hit, imali je ili ne, voljeli je ili ne, mnogima će se ona ipak naći u košari za igračke po popularnoj akciji u Konzumu uz prigodnu društvenu igru za samo 69,99 kuna.

Splitski dnevnik

Ivo Anić
Autor/ica 23.9.2017. u 14:23