Fudbal/lopta/hlopta

Radomir Lazić
Autor/ica 27.6.2014. u 17:29

Izdvajamo

  • Mene kao slabog poznavaoca fudbala/nogometa ipak najviše boli onaj poraz proziv Nigerije. Ona prazna lijeva strana terena bez igrača koji je brane i čuvaju. Ona strana, i u Brazilu a i ovdje na našem terenu, kojom desna krila, jastrebovi, prolaze i zabijaju nam. Strana sa koje se odbrana premjestila bliže centru a po njoj prolaze batinaši sa bezbol palicama, monstrumi iz Busovače a uskovo će pvovaziti još neki.

Povezani članci

Fudbal/lopta/hlopta

Boli taj poraz kad monstruma, kao pobjednika, dočeka nekoliko hiljada navijača a naša jedina dva igrača, razbijenih i krvavih glava, po izlasku iz bolnice ne dočeka ni vrh stranke ni akademska elita.

Trajaće, naravno još dugo vremena, analize odigranih utakmica na svjetskom prvenstvu, naših istorijskih pobjeda i poraza, baviće se time i oni kojima je to posao i struka a još više oni kojima bi korisnije i pametnije bilo da se prihvate kakvog takvog posla.

Slijedi, sudeći po svemu, izbor novog selektora kao kod nas, valjda jedinog, primjera da se zbog lošeg rezultata podnese ostavka ili bude smijenjen. I ništa od tog posla neće se moći uraditi bez onih koji već dvadesetak godina, glatko i uvjerljivo svake četiri godine, prolaze kvalifikacije i osvajaju sve što se osvojiti moglo.

Slijedi postizanje konsenzusa oko izbora novog selektora.

Već se pominju i neka imena a sa svakom utakmicom Alžira i njihovim herojskim uspjesima, koji su trenerova najveća zasluga, najčešće i najglasnije ime Vahida Halilhodžića.

Obzirom da bez nacionalnog ključa kod nas nije moguće izabrati ni povjerenika kućnog savjeta očekuje se, bez ikakve sumnje, reakcija i prosvjed ugroženog naroda i njegove akademske elite zbog majorizacije od strane Bošnjaka čak i u sferi športa jer od vremena Blaža Sliškovića reprezentaciju, čiji grb i zastavu taj narod nosi u srcu, dužnost izbornika nije obnašao ni jedan Hrvat. Nisam toliki poznavalac fudbala/nogometa da bi mogao i predpostaviti koga bi to ŠSHZHB mogao predložiti za izbornika a da mu je uspjeh reprezentacije koju vodi važniji od uspjeha protiv eventualnog protivnika s kojima bi se susreli a koji ima kockaste dresove.

Čak ako bi i pristali na prenos nadležnosti sa suverenog entitetskog na nakaradni državni nivo siguran sam da bi Srbi za selektora predložili Rajka Vasića vodeći se logikom da što veću budalu pošalješ u državni organ to je i šansa da se organ raspadne veća.

Poslije iskustva sa poplavama u Doboju i Šamcu (jebote zamalo se ne ujediniše sa onima iz Federacije) teško da bi ponovili istu nesmotrenost i predložili Duška Bajevića.

Treća komponenta kojoj je u svemu lakše dogovoriti sa drugima osim međusobno imala bi najviše problema oko prijedloga.

Poslije pobjede nad Iranom čuju se prijedlozi da ostane dosadašnji selektor jer, pokazalo se, kad se igra familijarno uspijeh ne može izostati.

Al’ kud baš protiv Irana.

Baviće se ovim pitanjem i problemom više nego onima u poplavljenim područjima, u državi sve otvorenijeg fašizma i otkrivenijih lopovluka, mnogi, čiji bi dugotrajni boravak u nekim njenim ustanovama, pretvorili   Zenicu u kolijevku svih naših drugih, važnijih od fudbalskih/nogometnih uspjeha.

Mene kao slabog poznavaoca fudbala/nogometa ipak najviše boli onaj poraz proziv Nigerije. Ona prazna lijeva strana terena bez igrača koji je brane i čuvaju. Ona strana, i u Brazilu a i ovdje na našem terenu, kojom desna krila, jastrebovi, prolaze i zabijaju nam.

Strana sa koje se odbrana premjestila bliže centru a po njoj prolaze batinaši sa bezbol palicama, monstrumi iz Busovače a uskovo će pvovaziti još neki.

Boli taj poraz kad monstruma, kao pobjednika, dočeka nekoliko hiljada navijača a naša jedina dva igrača, razbijenih i krvavih glava, po izlasku iz bolnice ne dočeka ni vrh stranke ni akademska elita.

Do nas li je, do lijevog selektora ili je sve zavjera FIFE i sudije iz Australije?

Radomir Lazić
Autor/ica 27.6.2014. u 17:29