Fuchs uvodi ono što su škole već trebale imati

Autor/ica 6.9.2011. u 01:14

Fuchs uvodi ono što su škole već trebale imati

Iako bi ministar obrazovanja, znanosti i sporta Radovan Fuchs zasigurno želio biti zapamćen kao graditelj škola, reformator visokog obrazovanja i informatizator obrazovnog sustava, kakvim se želio prikazati u javnosti ovih dana, sasvim je očito da se nakon njega nitko neće zapitati što nam je to tako proročanski ostavio u naslijeđe.

Škole su se gradile i prije njega, akademsku reformu pokušao je provesti na nivou sjekire i mača, a za informatizaciju “obrazovanja” zaslužniji su roditelji koji svojoj djeci kupuju svu silu IT proizvoda nego država i informatika koja se uči u osnovnim i srednjim školama. Ne čudi stoga da se u Hrvatskoj pod vrhuncima napretka u obrazovanju ne ističu nove ideje, principi, pristupi i znanja kojima se obogaćuju djeca i mladi, već najobičniji alati koje je Fuchsovo ministarstvo trebalo uvesti odmah na početku mandata. Zato se danas ističu softveri poput elektroničkog imenika ili pak elektroničkog upisa u srednje škole. Proročanski se govori o softverima koji više nisu pitanje napretka, već čiste nužde. Njima se povećava efikasnost i transparentnost sustava, a u različitim varijantama već se koriste u privatnom i visokom školstvu.

No u državnom obrazovnom sustavu ti su alati sami po sebi dokaz napretka. Vjerojatno stoga što ne služe obrazovanju djece, već obrazovanju učitelja, nastavnika i profesora. Za to vrijeme tek se marginalno govori o krizi koja je pogodila roditelje, kao i o djeci kojima ti isti roditelji neće moći osigurati školovanje. Fuchs na takva pitanja Večernjem listu odgovara da bi “bio najsretniji kada bi financijske okolnosti svima dopuštale da bez brige uđu u knjižare i odaberu udžbenike bez razmišljanja o njihovoj cijeni”.

Porazna je to izjava za jednoga javnog službenika kojima ti isti roditelji kroz poreze plaćaju plaću. I za jednog ministra čija vlada kroz subvencije hrani nakladnike. Porazna je to izjava i za ministra obrazovanja u zemlji koja se donedavno promovirala kao zemlja znanja. No također porazna je to izjava za gospodarstvenike jer jedan od aduta koji Hrvatska ima u očima domaćih i stranih ulagača upravo je dobro obrazovana radna snaga pa je pitanje hoće li tako biti ubuduće.

Možda će zato ministar Radovan Fuchs i ostati zapamćen u javnosti, ali kao onaj tijekom čijeg je mandata Ustav izmijenjen tako da po njemu ni obvezno obrazovanje više nije kategorički – besplatno.

Poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 6.9.2011. u 01:14