FTV I BHT1: KOGA BRIGA ŠTO GRAHOVO GORI

tačno.net
Autor/ica 29.7.2015. u 10:30

FTV I BHT1: KOGA BRIGA ŠTO GRAHOVO GORI

Ove sedmice centralnim informativnim emisijama dominirale su vijesti o požarištima u BiH i susjedstvu. Ili su barem trebale dominirati. Nažalost, na kraju smo saznali više o onom što se dešavalo u susjednoj Hrvatskoj nego u našoj neposrednoj blizini

Piše: Nidžara Ahmetašević, analiziraj.ba

BHT1: MARINKO ČAVARA JUČER DOČEKIVAO RATNOG ZLOČINCA, DANAS PRIČA O NEPROCESUIRANIM ZLOČINIMA

21. – 28. juli 2015.

ZAPOSTAVLJENI REGION: U još jednom zanimljivom prilogu Frane Mioča (21. jula u dnevniku koji je uredilaSvjetlana Vučetić) mogli smo vidjeti ljude koji se sa minimalnom opremom bore sa velikim požarom u okolini Bosanskog Grahova. Oni pričaju kako ne dolazi pomoć, te govore kako nemaju adekvatnu opremu jer je općini odavno blokiran račun. O stanju u Bosanskom Grahovu i toj regiji, Mioč nas redovno izvještava. I svi njegovi izvještaji ukazuju na alarmantnu situaciji u ovom kraju kojeg su, izgleda, nadležni potpuno zaboravili. Da niko ne sluša dokaz je i bespomoćnost ovih ljudi koji se protiv požara bore amaterskom opremom.

NEDOVRŠENA PRIČA: No, požarišta Bosanskog Grahova, Trebinja i ostalih dijelova BiH uskoro su zamijenili uglavnom izvještaji sa Pelješca, tako da nismo čuli ni vidjeli kako su se izborili stanovnici Grahova, niti smo čuli da li su nadležni uradili bilo šta da pomognu stanovništvu, niti da li su požari ugašeni, kolike su štete…

ZA I PROTIV: BHT1 je ove sedmice u više navrata izvještavala o reformskoj agendi koju su usaglasili ovdašnji političari, te o prijedlogu novog Zakona o radu i u oba slučaja su se potrudili imati kritički uklon, postavljati pitanja i dati prostora i onima koji promoviraju taj prijedlog, ali i onima koji mu se snažno protive. Nisu uvijek uspjeli u tome, ali se jesu trudili. Ipak, gledaoci su ostali uskraćeni suštine – analize zakona, ukazivanja na problematične dijelove, i mogli su dobiti utisak da novinari koji su izvještavali o ovoj temi za BHT1, kao i o reformskoj agendi, nisu baš upoznati sa sadržajem dokumenata. A to je ipak trebala biti osnova.

O POSLJEDICAMA, A NE O UZROCIMA: No, nisu samo tu propustili suštinu. U dnevniku urednika Slaviše Starčevića 26. jula gledali smo prilog novinara Dejana Petrovića o tome kako se svake godine sve manje djece upiše u osnovne škole. Voditeljica prilog najavljuje uz šokantnu informaciju da u BiH sada živi samo oko 100.000 djece uzrasta od tri do šest godina. Očito je glavni problem pad nataliteta, no to nije jasno rečeno, niti je novinar pokušao saznati šta uzrokuje pad nataliteta, da li postoje programi za borbu protiv toga, kako to promijeniti… Pad broja upisanih učenika je ilustracija za tu priču.

ŠTA JE PROBLEM? Informacija više bila je potrebna i u prilogu novinarke Azire Hrustemović (dnevnik 24. jula, uredio Nikola Marković). U izvještaju o problemu radnika hotela Holiday, rečeno je da su dva radnika uhapšena pod sumnjim da su organizirali okupljanje. Zašto je to problem? Pravo na okupljanje zagarantovano je svim poveljama o ljudskim pravima, a Evropska povelja je ugrađena u Ustav BiH. Da li je riječ o kršenju ovog prava? Ako nije, šta je bio razlog nadležnim službama da djeluju?

MOGU POLITIČARI O SVEMU: BHT1, čini se, insistira da o svemu nešto kaže i poneki političar. Tako je u dnevniku 27. jula (Adisa Dedić- Kološ) novinar Harun Bošnjak izvjestio o obilježavanju godišnjice stradanja bugojanskih Hrvata, te govori o nekažnjavanju, potrazi za nestalim… Jedan od sagovornika mu je Marinko Čavara ‒ čovjek koji je bio jedan od organizatora dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Koliko je on zaista osoba koja treba govoriti na ovu temu?

POBJEGLA SLIKA: Kultura je i ove sedmice bila najslabija tačka BHT1. U ovoj rubrici čitali su saopćenja za medije. Tako smo slušali saopćenje Sarajevo Film Festivala o tome kako je glumac Benicio del Toro dobitnik njihove nagrade, te kako će on u Sarajevu predstaviti svoj novi film. Na ekranu vidimo inserte i domaće glumce u filmu, ali na BHT1 ih nisu primijetili (saopćenje pročitano u dnevniku 24. jula koji je uredio Nikola Marković).

MINUS SEDMICE

Izuzetno rijetko se u centralnom dnevniku BHT1 čuje termin “županija”, ali se to desilo 27. jula u dnevniku koji je uredila Adisa Dedić-Kološ.

PLUS SEDMICE

Izvještaj Frane Mioča koji ukazuje na samu srž problema o kojima u drugim medijima možemo malo saznati.

OCJENA 1 (upotreba termina “županija”)

FTV: U SLUŽBI POLITIKE I ESTRADE

21. – 28. juli 2015.

KAKO SE ODREĐUJU PRIORITETI? Informacije o požarištima u BiH su 21. jula u dnevniku koji je uredila Azra Pašukan emitovane skoro u 19 minuti, i to tek nakon izvještaja sa požarišta u Hrvatskoj i drugim dijelovima regije. Požarišta i nadljudska borba stanovništva sa vatrom u BiH manje su važni bili i uredniku Darjanu Babiću 22. jula. Glavna tema tog dana bila je posjeta tročlanog Predsjedništva Beogradu. Tako smo obaviješteni kako su oni bili gosti srbijanskog premijera “u bukvalnom smislu”, te smo gledali kako se šetkaju, igraju šaha, osvježavaju i biraju pjesme. U međuvremenu je izgorilo ko zna koliko hektara u BiH.

NERAZUMLJIVI PODACI I SPEKULACIJE: U dnevniku 21. jula emitovan je vrlo nejasan prilog o izuzetno bitnoj temi, odnosno o tome kako se iz rudnika u Federaciji izvlače milioni maraka. Novinar Omer Hasanović nije uspio da nam objasni srž ovog problema, a pritom nas je bombardovao podacima te je bilo teško pratiti i shvatiti šta je htio reći. Najveća mana je u tome što je prilog pun spekulacija, i na kraju ne znate ni šta ste čuli, ni vidjeli, ni šta da mislite o svemu što ste upravo gledali.

ZAKON IZ “TITOVIH VREMENA”: Oba javna servisa su ove sedmice dosta prostora dala prijedlogu Zakona o radu. Zanimljivo je bilo u dnevniku 24. jula (uredila Azra Pašukan) čuti ironični komentar Specijalnog predstavnika EU u BiH o prijedlogu Zakona koji međunarodna zajednica zdušno promovira uprkos jakim protivljenjima domaćih stručnjaka, radnika, sindikata… Naime, on kaže kako je vrijeme da se stari zakon mijenja – u što nema sumnje – te napominje kako je to zakon “iz Titovih vremena” i konstatuje kako, izgleda, ima nekih koji bi željeli da se vrate ta vremena. Neumjesan je to komentar stranog diplomate u jednoj zemlji, a i nije relevantan. Nameće ta konstatacija i pitanje za ozbiljno razmišljanje: Da li je bolje živjeti u poraću, sa nametnutim zakonima, neodgovornim političarima, specijalnim i visokim predstavnicima, ili za vrijeme Tita?

ANALITIČNO I INFORMATIVNO: Ponovo je prilog Lejle Nezirović zabljesnuo u dnevnicima FTV-a. Naime, ona je (27. jula u dnevniku koji je uredio Avdo Avdić) napravila prilog o prijedlogu novog Zakona o radu. Ono što izdvaja ovaj prilog je profesionalnost. Naime, čini se da je novinarka pročitala prijedlog Zakona o radu i dobro ga analizirala, te ukazala na ono što se može smatrati problematičnim. Otišla je i korak dalje pa je uporedila predložena zakonska rješenja sa onim u EU. Prilog je analitičan, informativan i ima kritički osvrt.

INTERVJU BEZ PITANJA: Nažalost, umjesto da je novinarka koja je pročitala Zakon razgovarala sa federalnim premijerom, to je uradila voditeljica dnevnika emitovanog 26. jula (uredila Amra Zaklan), koja očigledno nije ni vidjela Zakon. Premijer Novalić govori o prednostima novog zakona, a voditeljica propušta priliku da mu postavi pitanje vezano za ono što on govori, a na osnovu prijedloga Zakona. Ovako je samo dat prostor federalnom premijeru da promovira svoju agendu, a gledaoci su ostali uskraćeni za osnovne informacije.

MINUS SEDMICE

Nekoliko propusta (pored uobičajene upotrebe termina “županija”, što nije propust, nego liči na političku instrukciju koje se neki urednici i novinari slijepo drže) desilo se u programu FTV-a ove sedmice. Najveći je psovka emitovana u prilogu Muhameda Čabrića 25. jula. To nije ni simpatično ni duhovito, nego je neukusno. Javni servis mora voditi računa o jeziku kojim se koriste novinari, urednici, ali i sagovornici.

Drugi veliki minus je što su ponovo koristili centralnu informativnu emisiju da promoviraju jedan komercijalni događaj, ovaj put koncert Dine Merlina u Sarajevu. Iako je FTV medijski sponzor, to zaista nije prilog za centralnu informativnu emisiju. To nije prilog, nego reklama za koncert za koji se plaćaju karte i sav prihod ide izvođačima. Pritom čujemo kako će biti korišteno 25 kamera i vidimo dron sa kamerom iznad stadiona, ali i dalje ne znamo šta se dešava u Bosanskom Grahovu. Može li dron dobaciti do tamo?

PLUS SEDMICE

Prilog Lejle Nezirović o zakonu o radu.

OCJENA 1 (županija)

KOMPARATIVNA ANALIZA

Ukoliko ste se oslonili protekle sedmice samo na javne servise da saznate nešto o akcijama turske vojske, pomislili biste da su ISIL, marksisti i kurdski pokret jedno te isto. Svi su teroristi. Baš onako kako bi vlast u Turskoj voljela da pomislite. Samo što je ovo BiH i novinari bi morali bolje da se informišu i da nam to prenesu. FTV se možda malo više potrudila od BHT1 da odvoji ove grupe, ali ne toliko da gledaocima približi šta se zaista dešava.

tačno.net
Autor/ica 29.7.2015. u 10:30