Fotoreporter AFP-a Hrvoje Polan: Policajac me uhvatio za vrat i psovao

Autor/ica 28.2.2011. u 13:24

Fotoreporter AFP-a Hrvoje Polan: Policajac me uhvatio za vrat i psovao

Tijekom sukoba policije s prosvjednicima na skupu u subotu bezrazložno je priveden i fotograf agencije AFP Hrvoje Polan, jer se nije želio maknuti s mjesta sukoba s prosvjednicima. Dva su ga interventna policajca odnijela držeći ga za noge i ruke, a nakon toga je satima u policiji čekao na policijsku obradu.

Polan je objasnio da je do uhićenja i represije koja je nad njim vršena došlo dok je pokušavao snimiti brutalno privođenje demonstranata od strane policije. – U jednom trenutku policija je odbila nalet prosvjednika, a u Radićevoj je ostalo tek njih petnaestak koje je policija legitimirala.

Bili su polegnuti na tlo, svezani i krvavi – pripovijeda Polan, koji kaže da ga je, nakon što je napravio nekoliko fotografija, jedan od policajaca neuljudno upozorio da to ne čini. Rekao sam mu da sam na javnome mjestu i da na to imam pravo, te da samo radim svoj posao.

Nakon toga počeo me je vući prema policijskom automobilu, a priključio mu se još jedan specijalac u “oklopu” i razbijene brade koji je ljutito urlao na mene bez ikakva povoda. Nakon što sam tražio da mi da broj značke, primio me za vrat i ispsovao.

Mislim da me se nije smjelo tretirati poput izgrednika jer sam samo obavljao svoj posao, smatra Polan, kojemu su se detektivi krimpolicije na kraju i ispričali za incident u kojemu se našao. Zbog svega što je doživio, reagirat će, kaže, i preko Hrvatskog novinarskog društva te Zbora fotoreportera.

slobodnadalmacija.hr

Autor/ica 28.2.2011. u 13:24