Fiskalna blagajna i za doušnike?

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 11:40

Fiskalna blagajna i za doušnike?

Hoće li se na suđenju generalima Darku Grdiću i Ognjenu Preostu, optuženim za pronevjeru novca iz VSOA-inog fonda za doušnike, otkriti i kako funkcionira sistem financiranja doušnika proračunskim novcem, potpisuju li cinkaroši priznanice, ispunjavaju li kupci informacija paragon-blokove…

Piše: Predrag Lucić, Novi list

   – Jesi li, trafikant, vidio vijest da su članovi Općeg sindikata MUP-a podnijeli kaznenu prijavu protiv svoga šefa Siniše Mihelića?

   – Ne’š ti vijesti!

   – A šta po tebi nije vijest da je frajer samo u prvih šest mjeseci ove godine pronevjerio 490 tisuća sindikalnih kuna?

   – Oprosti, ali računovotkinja sindikata tvrdi da nije riječ o pronevjeri već da je gospodin šef od te svote potrošio 397 tisuća na cestarine, gorivo i kazne za parkiranje, a 93 tisuće na troškove reprezentacije. Meni je tu najzanimljivije što je šef policijskog sindikata trošio sindikalnu lovu na kazne za parkiranje. Još samo da je saznat je li za te troškove uredno uzimao račune R-1…

   – Kako će se saznat kad je odbio specificirat troškove i pokazat račune?! Zato su ga i odlučili kazneno prijavit.

   – Šta su toliko uvjereni da je propisno parkirao?

   – Daj, šta si se uhvatio parkiranja… Prijavili su ga jer sumnjaju da je novac stukao na kupnju novog Audija A8 i na privatna putovanja u društvu supruge.

   – Meni u toj priči nešto fali.

   – Šta ti fali?

   – Da prostiš, Josip Perković.

   – Je li to lupetaš bez veze ili imaš nekakve informacije da je Perković u vezi s tim Mihelićem?

   – Ako i nije, treba postavit pitanje zašto nije. Čitaj novine malo detaljnije, pa ćeš vidjet da se sve što se događa u ovoj zemlji mora dovest u vezu s Perkovićem.

   – A zašto bi se to moralo?

   – Evo pročitat ću ti par redaka iz jutrošnjih novina, pa ti izvoli sam zaključit zašto… U novinama, dakle, piše: »Hrvatska politička i obavještajna stvarnost ima više obrata i zakulisnih igara od najsmionijih teorija urote. I uvijek se pokaže da negdje iza kulisa konce vuče Josip Perković. Kroz tu se prizmu mora…« – obrati pažnju na ovo: »mora«! – elem, »… mora gledati i podizanje optužnice protiv generala Darka Grdića, bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, i njegova dugogodišnjeg zamjenika, generala i alkarskog junaka Ognjena Preosta.«

   – Ne razumijem šta je pisac htio reći: da Perković stoji i iza podizanja optužnice protiv generala koje se tereti da su s još trojicom kompanjona mraknuli više od pet milijuna kuna iz fonda za plaćanje doušničkih usluga?

   – Pisac želi reći da je Grdić u rodbinskim vezama s Perkovićem, jer je oženio nećakinju tog – kako ga naziva – »špijuna svih špijuna«, te da je zbog toga »podizao razne kaznene prijave protiv kolega koji nisu bili u njegovu klanu (zapravo Perkovićevu), dok je na drugoj strani žmirio na kudikamo veće probleme«. Poziva se pritom na »sugovornika koji je dobro upoznat sa suptilnim lobiranjem i protežiranjem u visokoj politici« i koji mu je došapnuo da su generali optuženi za pronevjeru ne samo Perkovićevi, već i Mesićevi i Josipovićevi ljubimci.

   – Po tome ispada da će suđenje Grdiću i Preostu ustvari bit proces protiv Perkovića, Mesića i Josipovića…

   – Opet se zalijećeš ukrivo! Pisac i njegovi sugovornici iz suptilnih struktura sugeriraju da optužnica protiv Grdića i Preosta možda i nije podignuta da bi se raščistile dubioze unutar VSOA-e, nego da bi se skrenula pozornost s pravih problema.

   – To onda, znači, neće bit proces protiv Perkovića, Mesića i Josipovića? A šta će onda bit? Sudska farsa u režiji Josipa Perkovića koji je iskemijao da se sudi pripadnicima njegova klana kako bi on i njegov klan ostali zaštićeni?

   – Dražen Ćurić, autor tog teksta u Večernjaku i ovlašteni skoroteča »sugovornika koji je dobro upoznat sa suptilnim lobiranjem i protežiranjem u visokoj politici«, prenosi i sufliranu tezu da je ova USKOK-ova optužnica protiv Grdića i Preosta »svojevrsna dimna zavjesa, odnosno da se ide u ovaj proces kako bi se skrenula pozornost s pravih pitanja kao što je prodaja raketnog sustava S-300 ili pak oko mita za kupnju oklopnih vozila Patria«, uz napomenu da se »afera Patria dovodi u vezu s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem« kojemu ovaj proces ipak predstavlja »svojevrstan udar jer na optuženičkoj klupi završavaju generali koje on štiti«.

   – Čini se meni da se pisac malo zapleo… Kakav udar na Mesića može bit proces koji je samo dimna zavjesa da bi se zaštitilo upravo Mesića?!

   – A meni se čini da se tu malo zapleo čitav špijunski sustav i da će suđenje Grdiću i Preostu poslužit samo da bi se očuvala ta zapletenost.

   – Kako to misliš? Nisu valjda i tebe instruirali suptilni sugovornici?

   – Jesi li siguran da će se na tom suđenju otkrit i ono najvažnije: kako uopće funkcionira sistem financiranja doušnika? Kakve se informacije i od koga kupuju proračunskim novcem, koliko se isplate investicije u doušničku mrežu i koliko vrijede tako pribavljene informacije, ukratko – je li država u plusu ili u minusu?

   – Ne budi blesav, trafikant! Pa to su vojne tajne! Šta bi ti: da VSOA račune za špijuniranje čitavoj javnosti?

   – Baš me zanima to što bi imali podastrijet: potpisuju li doušnici priznanice da su primili lovu, ispisuju li ovlašteni dužnosnici VSOA-e paragon-blokove…

   – A šta bi ti? Da doušnici imaju fiskalne blagajne?

   – Ne samo doušnici, već i oni koji ih plaćaju! Bolje sustavna provjera nego sustavna pronevjera!

   – Jebomepas, trafikant, ako te neću prijavit VSOA-i!

   – Ma slobodno prijavi! I kad već izdaješ prijatelja, nemoj zaboravit izdat i račun za obavljenu uslugu!

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 11:40