File: Početak pregovore sa EU istorijski dan za Srbiju

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 10:53

File: Početak pregovore sa EU istorijski dan za Srbiju

U Briselu je održana je prva međuvladina konferencija između Srbije i Evropske unije koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju Uniji. Delegaciju Srbije predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

“Ovo je istorijski dan i za Srbiju i za EU, čestitam”, rekao je ministar EU za proširenje Štefan File na srpskom jeziku novinarima u sedištu EU. Dodao je da je početak pregovora zasluženo priznanje naporima i hrabrim potezima rukovodstva Srbije i upozorio da će Srbija morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda.

Naveo je važnost poglavlja 23 i 24 koja se tiču unutrašnjih poslova i pravosuđa. “Srbija može da odgovori na ove izazove”, rekao je File.

Premijer Srbije izrazio je zahvalnost i istakao ulogu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je, kako je rekao Dačić, bila ključni faktor za dolazak do kompromisa u briselskom dijalogu.

“Želim jasno da kažem, rizikujući da me neko u Srbiji pogrešno protumači i da kaže da sami sebe hvalimo, ali ovako veliki istorijski dan se ne može prenebregnuti. Mi koji učestvujemo u politici možda možemo da mislimo da je ovo dnevno politički događaj. Ali ovo je najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide”, rekao je Dačić.

Ivica Dačić i Žoze Manuel Barozo
Ivica Dačić i Žoze Manuel Barozo

“Srbija danas postaje i formalno deo jednog pristupnog procesa zajedničkoj pordici evropskih naroda i zato je ovo istorijski dan. Ova vlada je formirana pre 18 meseci i niste ovo od nas očekivali. Iznenadili smo vas. Bilo nam je lako baš zato što niste ništa očekivali. Ali sada od nas očekujete mnogo, kao i od sledećih vlada”, rekao je premijer i dodao:

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima evropski visoki zvaničnik Žoze Manuel Baroso nakon sastanka sa delegacijom Srbije između ostalog je naveo: “Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina. Građani Srbije imaju snažne evropske težnje”. Dodao je da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Barozo je pozitivno ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, “pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine”.

U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije je naveo izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosudja, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina.

Sastanku su prisustvovali predsedavajući Saveta Evropske unije, grčki šef diplomatije Evangelos Venizelos i predstavnik Evropske komisije Štefan File, a sa druge strane najviši zvaničnici Srbije. Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak je kazao da posle ovog simboličnog početka pristupnih pregovora, sredinom godine slede prvi konkretni koraci – otvaranje pregovaračkih poglavlja, kojih je ukupno trideset pet.

“Očekuje se da će 25. juna na red doći poglavlja 23, 24 i 35. Što se tiče dinamike održavanja međuvladinih konferencija, one se obično održavaju četiri puta godišnje, na početku i pred kraj predsedavanja dve članice EU tokom godine. Pregovarački okvir za Srbiju i Crnu Goru je manje-više isti, s tim što Crna Gora nema poglavlje koje se tiče normalizacije odnosa sa susedima. Tokom cele godine će se odvijati proces skrininga srpskog zakonodavstva, s tim što je taj proces već počeo za poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava i sloboda, a u narednim nedejama i mesecima počeće i pregled ostalih poglavlja.

Kroz taj proces Evropska komisija pretresa zakone Srbije i ukazuje na one koji moraju da se usaglase sa zakonima Evropske unije. Kad Komisija to uradi ona izveštaj o skriningu šalje Evropskom savetu, nakon čega će ga zemlje-članice ili usvojiti ili oceniti da izvesne stvari u nekim oblastima Srbija treba da popravi. Već sada, dakle, znamo da će ova tri poglavlja biti otvorena u junu, a tokom druge polovine godine verovatno će biti otvorena i neka dodatna, lakša – kao što je, recimo, poglavlje o regionalnoj politici ili poljoprivredi. Treba, međutim, naglasiti, da će fokus od početka do kraja biti na najtežim, poglavljima 23, 24 i 35, koja se prva i otvaraju i poslednja zatvaraju”,podseća naš dopisnik.

Sledeća konferencija između EU i Srbije biće održana 25. juna, a u međuvremenu će se raditi skrininzi poglavlja koja regulišu pravosuđe i osnovna prava, kao i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kazao je i premijer Srbije Ivica Dačić.

Pregovori Srbija-EU bi trebalo da počnu poglavljem 35 o raznim pitanjima koje obuhvata sredjivanje odnosa Beograda i Prištine.

Povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji danas se u promet pušta nova poštanska marka.

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 10:53