FHP Srbije: General Diković najodgovorniji za zločine na Kosovu

Slobodan Dukić
Autor/ica 29.1.2015. u 22:52

FHP Srbije: General Diković najodgovorniji za zločine na Kosovu

Prema dokumentima koje je na današnjoj konferenciji za štampu predstavio Fond za humanitarno pravo Srbije najodgovorniji za ubistva civila koja su počinile srpske snage u okolini Drenice na Kosovu, za vreme ratnih dejstava, najodgovorniji je general Ljubiša Diković, sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, u to vreme komandant 37 motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Kako su utvrdili istraživači Fonda na lokaciji nekadašnjeg kamenoloma Rudnica u blizini Raške, kojih desetak metara od javnog puta pronađeni su posmrtni ostaci 52 ubijena albanska civila. Reč je o muškarcima, od kojih je najmladji imao 14, a najstariji 87 godina. Sumnja se da su na ovoj lokaciji pokopana tela još desetak ljudi koje je srpska vojska prebacila iz primarnih grobnica na Kosovu da bi zatrla trag zločinima. Prema pisanim tragovima koje je iza sebe ostavio Obrad Stevanović, pomoćnik ministra Unutrašnjih poslova Srbije,  Slobodan Milošević, pokojni predsednik Srbije je naložio da se tragovi zločina uklone, govoreći “Nema leševa, nema zločina”.

O podacima predstavljenim u dosijeu Rudnica govorili su Sandra Orlović, izvršna direktorka i Milica Kostić, saradnica FHP Srbije. Podaci su prikupljeni na osnovu svedočenja preživelih, članova porodica žrtava i očevidaca zločina. Drugi izvor su autentični vojni i policijski dokumenti koji su u formi dokaza izvedeni u predmetima pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Kako je rekla Sandra Orlović do trenutka objavljivanja ovog dosijea u Rudnici su ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci 52 osobe. Na samoj konferenciji za štampu, predstavnica Tužilaštva za ratne zločine rekla je tužilaštvo ima podatke o 53 posmrtna ostatka albanskih civila, kao i da je u tom slučaju tužilaštvo u fazi predistražnog postupka u nastojanju da se pronađu i kazne odgovorni.

Picture 1887

Sve osobe čija su tela pronađena u Rudnici  su civili, ubijeni ili prisilno nestali  u četiri odvojena zločina  počinjena od strane pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova tokom aprila i maja 1999. godine na području Drenice. Na osnovu analize dostupnih izvora, u dosijeu su detaljno opisana sva četiri zločina u kojima su ubijeni civili čija su tela nađena u Rudnici. U značajnoj meri su rekonstruisane dve vojno-policijske akcije u kojima su izvršena dva masovna zločina – u Rezali i Starom Čikatovcu. U tim akcijama ubijeno je najmanje civila, od koji je 47 pronađeno u Rudnici. Tela još deset osoba koje su ubijene u Rezali petog aprila 1999. godine još nisu pronađena.

Analiza vojnih i policijskih dokumenata, izjave očevidaca i drugi izvori snažno ukazuju da su zločine u Rezali i Starom Čikatovcu počinili pripadnici 37. motorizovane brigade VJ. U prvom selu pored pripadnika vojske u zločinima je učestvovala i za sad jedna neidentifikovana policijska jedinica, dok je u drugom selu bila prisutna i jedna manja formacija 15. oklpne brigade VJ. U pogledu uklanjanja tela ubijenih i njihovog prenošenja do Rudnice, istraživači Fonda rekonstruisali su samo deo događaja i radnji predstavnika institucija tadašnje SR Jugoslavije i Republike Srbije koji su vodili ka skrivanju tela  u Rudnicu. Konačno, za tzv. asanaciju bojišta, odnosno uklanjanje tela ubijenih, bila je nadležna pomenuta 37. mtbr. VJ, na čijem čelu je bio sadašnji prvi čovek Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

U vreme pisanja ovog izveštaja, TV B92 u svojoj informativnoj emisiiji Vesti emitovala je saopštenje Ministarstva vojske Srbije. U njemu se odlučno demantuju saznanja do kojih je došao FHP Srbije, a posebno ona koja govore o odgovornosti generala Ljubiše Dikovića. U saopštenju se takođe ističe kako je cilj Fonda da diskredituje Vojsku Srbije  i samu državu.

Slobodan Dukić
Autor/ica 29.1.2015. u 22:52