Fareed Zakaria: Arapsko proljeće je ubilo Bin Ladena

Autor/ica 3.5.2011. u 06:46

Fareed Zakaria: Arapsko proljeće je ubilo Bin Ladena

U raspravama o ubistvu Osame bin Ladena, veliki broj ljudi ističe kako to još uvijek ne znači i da je al Kai’da uništena.

Dapače, neki tvrde da ovaj dogadjaj može pospješiti djelovanje terorističke mreže. Na naslovnicima New York Times-a i Washington Post-a osvanule su upravo ove tvrdnje.

Čak i neki dužnosnici Obamine aministracije tvrde isto. Razumijem ih. Žele biti oprezni. Ne žele previše obećavati.

Činjenica je međutim da je ovo veliki, razarajući udarac al Kai’di koja je već osakaćena Arapskim proljećem. Nije pretjerano ni reći da je ovo kraj al Kai’de u doslovnom značenju te riječi.

Al Kai’da nije organizacija koja raspolaže masivnim resursima. Nemaju ni veliku vojsku, baš kao ni bogate fondove iz kojih mogu usmjeravati sredstva širom svijeta.

Al Kai’da je više bila ideja i ideologija koju je simbolizirao izuzetno karizmatični Osama bin Laden.

Lik koji personificira saudijskog princa koji je lagodni život zamijenio afganistanskim planinama, odbacivši multimilionersko bogatstvo.

Borio se protiv Sovjeta, pokazao hrabrost i svojim zavodljivim porukama zasnovanim na ekstremnom islamu pokazivao put za uništavanje korumpiranih režima na Bliskom istoku.

Povijest nas uči da je gubitak karizmatičnog vođe – simbola – iznimno štetan za organizaciju. Kad nema moćnog lidera, teško se organizacija može držati na okupu.


U slučaju al Kai’de, ova se virtualna organizacija drži zajedno uz pomoć poruka i inspiracija. A najveći inspirativni faktor bio je upravo bin Laden.

Ajman Zavahiri možda jeste mozak, ali on ne uzbudjuje ljude. Kad su se dobrovoljci javljali za džihad, činili su to kako bi išli stopama bin Ladena, a ne Zavahirija ili Halida šeika Muhameda.

Gubitak Osamine osobnosti izuzetno je značajan jer je on bio najveći dio imidža al Kai’de.

Osim toga valja podsjetiti, da se Osamino ubistvo nije desilo u nekom političkom vakuumu. Arapsko proljeće je dobrim dijelom načelo njegovu mrežu.

Logično, bin Ladenova se mreža zasnivala na borbi protiv bliskoistočnih režima koji su koruptivni i diktatorski. Na tvrdnjama da se ti režimi održavaju zahvaljujući podršci SAD.

 On je propagirao da je nasilje, terorizam i islamski ekstremizam jedini način kojim se mogu postići promjene. Događanja na Bliskom istoku posljednjih mjeseci, demantirala su ga.

Egipat i Tunis reformirani su na demokratski, miran način, ne-islamskim revolucijama. Svjedoci smo kako se takvim snagama i dalje mijenjaju režimi na sjeveru Afrike.

Al Kai’de nema na sceni. Arapsko proljeće i ubistvo bin Ladena zadali su joj smrtni udarac.

Postoje naravno različite grupe terorista diljem svijeta. Neke se od njih nazivaju al Kai’dom, ali bande loših momaka uvijek su se vrzmale naokolo. Ove su formacije labavo uvezane i nemaju zajedničku „glavu“.

Smrću bin Ladena, nepopravljivo je oštećeno samo središte ideologije koja je zavodila muslimanski svijet i egzistencijalno ugrožavala onaj zapadni.

Ostalo je nekoliko „slobodnih“ terorista koji će i dalje nanositi štete. Poput somalijskih pirata.

Ali, oni ne ugrožavaju civile i nisu životna opasnost za zapadni svijet. Ta vrsta ugroženosti zauvijek je otišla.

Autor/ica 3.5.2011. u 06:46