Evropske (pred)rasude: Srbi “ludi i otkačeni”, Hrvatska “jeftina za odmor”, ostali Balkanci – “dosadni i nezanimljivi”

tačno.net
Autor/ica 3.7.2013. u 12:19

Grci vide Balkan kao nefunkcionalno područje, Srbiju kao bratsku zemlju, a Hrvatsku kao “papinske Srbe”.

 

Ugledni njemački magazin “Der Spiegel” donosi zanimljivu mapu predrasuda koje vladaju među narodima u Evropi, prema kojoj su zemlje Balkana percipirane kao nefunkcionalno područje.

Prema navedenoj mapi predrasuda, većina ispitanih Nijemaca percipiraju Švedsku kroz firmu IKEA, Finsku vide kao mjesto gdje se proizvode mobiteli, a Norvešku vide kao zemlju u kojoj neprestano pada kiša.

Također, prema većini Nijemaca, Španija je zemlja jeftinih hotela, Italija zemlja pice i muzeja, Turska odličan izvor radne snage, Hrvatsku vide kao mjesto za godišnji odmor, a ostatak Balkana kao nedefinisano i nejasno područje u Evropi.

Također, prema navedenoj mapi predrasuda, Poljaci vide Tursku kao zemlju minareta, Rumuniju kao mjesto Roma, a Češku kao zemlju pijanica.

Isto tako, većina Poljaka vidi Srbiju kao zemlju ludih i otkačenih ljudi, Hrvatsku kao zemlju za jeftin godišnji odmor, a ostatak Balkana kao dosadno i nezanimljivo područje.

Prema istoj mapi objavljenoj u “Der Spiegelu”, većina ispitanih Španaca Italiju posmatraju kao mjesto maminih sinova, Austriju kao zemlju egoista i sebičnih ljudi, Francusku kao zemlju stranaca, a Švedsku zemlju u kojoj nema utaje poreza.

Također, većina Grka vide Talijane kao plagijatore, Tursku kao istočnu Grčku, Veliku Britaniju vide u liku pjevača Georga Michaela, Poljsku kao zemlju kupusa i Njemačku kao zemlju imperijalista.

Također, prema ovoj mapi, Grci vide Balkan kao nefunkcionalno područje, Srbiju kao bratsku zemlju, a Hrvatsku kao “papinske Srbe”.

Prema Spiegelovoj mapi predrasuda, većina Francuza vide Poljsku kao zemlju vodoinstalatera, Tursku kao zemlju koja definitivno ne pripada Evropi i Češku kao zemlju antievropljana.

Također, većina Francuza vide Njemačku kao zemlju najboljih prijatelja, Belgiju i Švicarku kao polu-Francusku, a Rumune kao siromašnu braću.

Prema navedenoj mapi predrasuda u Evropi, većina Britanaca vidi Češku kao zemlju piva, Švicarsku zemlju čokoloade, Tursku kao zemlju u kojoj se ne jede svinjetina i Holandiju kao zemlju droga.

Također, Britanci vide Bugarsku i Rumuniju kao zemlju imigranata, Poljsku kao parazite koji samo očekuju pomoć od drugih zemalja, Grčku kao zemlju statua i Francusku kao zemlju za dobar šoping.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 3.7.2013. u 12:19