Europska komisija vrši pritisak na BiH zbog zabrane uvoza

tačno.net
Autor/ica 2.8.2013. u 13:51

Europska komisija vrši pritisak na BiH zbog zabrane uvoza

Europska komisija u petak je izrazila žaljenje zbog ‘kontinuiranog zastoja’ u pregovorima s Bosnom i Hercegovinom o bilateralnom trgovinskom režimu koji je uslijedio nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji upozorivši istodobno kako će izravnu štetu pretrpjeti upravo građani BiH jer će zbog toga skuplje plaćati proizvode koji se uvoze iz Hrvatske.

Kako se ističe u izjavi Europske komisije objavljenoj na internetskoj stanici delegacije EU u BiH, u aktualnim pregovorima o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine (SSP) i Privremenog (trgovinskog) sporazuma u svjetlu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina i dalje odbija prihvatiti metodologiju Evropske unije.

EK podsjeća kako ta metodologija podrazumijeva tehničku prilagodbu bilateralne trgovine EU sa Bosnom i Hercegovinom s ciljem da se uzme u obzir i tzv. tradicionalna trgovina zemlje s Hrvatskom na osnovu sporazuma CEFTA.

To praktično znači da se trgovinski ustupci koji se primjenjuju na EU s 27 država članica trebaju početi primjenjivati i na Hrvatsku kao 28. članicu Unije bez ikakvih dodatih ograničenja ili traženja ustupaka poput uvođenja recipročnih uvozno-izvoznih kvota.

Bitne promjene ustupaka i pristojbi na kojima sada inzistira BiH narušile bi regionalna tržišta i negativno bi se odrazile na postojeću bilateralnu trgovinu Bosne i Hercegovina s EU, navode iz Europske komisije te ističu kako trgovinski partneri računaju na pouzdane trgovinske uvjete.

Ovakvu metodologiju EU prihvatile su sve zemlje koje su podnijele zahtjev za članstvo u EU a odbija je jedino BiH, ističe se u priopćenju.

Umjesto toga BiH zahtijeva detaljan pregled postojećih trgovinskih ustupaka te reciprocitet u trgovini kroz uvođenje kvota za uvoz odnosno izvoz.

 

tačno.net
Autor/ica 2.8.2013. u 13:51