Ešton sa Tadićem o Kosovu i Dodiku

Autor/ica 26.5.2011. u 00:23

Ešton  sa Tadićem o Kosovu i Dodiku

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton dolazi u Beograd i Prištinu da “potvrdi predanost EU evropskoj perspektivi i Srbije i Kosova”.

Takođe, pužiće podršku dijalogu između Beograda i Prištine kao temeljno važnom za otklanjanje prepreka na putu ka EU, saopšteno je iz njenog kabineta u Briselu.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU u Beogradu će se sastati s predsednikom Borisom Tadićem i Borislavom Stefanovićem.

Ketrin Ešton nosi poruku da je “regionalna saradnja suštinska za tu evropsku perspektivu”, da je “dijalog Beograd-Priština od temeljne važnosti za uklanjanje prepreka na putu ka EU”, kao i da evropska dvadesetsedmorica žele da ceo Zapadni Balkan napreduje na evropskom putu.

“Mi želimo da se nađu praktična rešenja koja mogu poboljšati svakodnevni život običnih ljudi”, ističe se u saopštenju šefice Evropske službe za spoljno delovanje.

“Ujedno smo spremni da pomognemo i Srbiji i Kosovu da ostvare napredak”, stavila je do znanja Ketrin Ešton, koja će sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem potpisati jedan od dva preostala sporazuma između EU i Srbije.

Eštoniva i predsednik Srbije Boris Tadić održaće oko 19.30 zajedničku konferenciju za novinare u Predsedništvu Srbije.

Visoka predstavnica EU u petak će se u Prištini sastati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, predstavnicom Kosova u dijalogu s Beogradom Editom Tahiri, potpredsednikom vlade Bedžetom Pacolijem, šefom diplomatije Enverom Hodžajem i ministarkom za evropske poslove Vljorom Čitaku.

Tagovi:
Autor/ica 26.5.2011. u 00:23