Ešref Zaimbegović: Kako stiže pomoć ugroženima

tačno.net
Autor/ica 12.6.2014. u 11:31

Izdvajamo

  • Da li smo tih dana pogriješili mi šamački starosjedioci podcjenivši silinu razbješnjele Bosne ili oni koji nisu ništa uradili na podizanju i popravkama nasipa. Ili je to Božja volja kako reče efendija Safet na jučerašnjoj dženazi. „ Ako je i od njega previše je“ reče Suljo koji stoji pokraj mene.

Povezani članci

Ešref Zaimbegović: Kako stiže pomoć ugroženima

Birokratijo i bogu si teška

Da li smo tih dana pogriješili mi šamački starosjedioci podcjenivši silinu razbješnjele Bosne ili oni koji nisu ništa uradili na podizanju i popravkama nasipa. Ili je to Božja volja kako reče efendija Safet na jučerašnjoj dženazi. „ Ako je i od njega previše je“ reče Suljo koji stoji pokraj mene.

Sad se borimo sa posledicama. Izbacujem namještaj i bijelu tehniku, peremo zidove, dezinficirame, sušimo…

Šalju nam i donose pomoć. Ali sve ne ide kako bi trebalo. Firma u kojoj sam radio u Češkoj Republici 23. maja šalje mi pošiljku sa visokotlačnim peračem, čizmama, sušačem i sanitarnim pomagalima. Plaća FedEx-u 40.000 kruna (preko 2 500 KM) da bi pošiljka stigla u Bosanski Šamac što prije. Međutim pošiljka putuje Evropom preko Pariza i Beča da bi u Sarajevo stigla u četvrtak 5. juna. Poslove oko carinjenja i špedicije preuzima Rheagrupa koja je dio FedEx-a. U srijedu mi A.P. kaže da se mora platiti carina, odnosno PDV bez obzira što se radi o humanitarnoj pomoći (moje kolege iz Češke su i to preuzele) i poslati proforma faktura. Moje kolege to šalju odmah. U četvrtak mi kažu da profaktura nije dobra i da su tražili službenim putem da se faktura ispravi. Ja to javljam u Češku.

U utorak 10. juna pitam Rheagrupu šta je sa pošiljkom a oni kažu da su jučer (dakle ne u prošli četvrtak) poslali službeni zahtjev FedEx-u Češka za izmjenu fakture. Ja molim da kopiju pošalju direktno na moju bivšu firmu.

Danas 12. juna me zovu iz Češke i kažu da nisu još ništa dobili. Ponovo pišem Rheagrupi i molim da pošalju kopiju na moju firmu. Odgovor je da su to službeno poslali a A.P. na kraju kaže da je za to direktno nadležan A.V. i da se njemu obratim. Da li kopiju ne smiju ili neće da pošalju?

Eto toliko o našoj poslovnosti. I pomoći ugroženima.

poplava

Ešref Zaimbegović: Evo dokle je došla voda u našoj kući

A auto je posebna priča. Golf je bio potopoljen. Češko osiguranje mi priznaje totalnu štetu. Međutim da bih auto odjavio u mjestu u Češkoj gdje je registrovano moram dati potvrdu da je auto ekološki likvidirano. Ne znam kako se provodi ekološka likvidacija u BiH. A Česi u mjestu registracije ne znaju ko treba da izda tu potvrdu. Stigli smo do češkog ministarstva saobraćaja. I sad čekamo…

Oko nas život ide dalje. Gradačac, Modriča, Odžak žive normalno. Mi smo u nekom drugom svijetu. Čekamo na štrucu hljeba i drugu pomoć, očekujemo da nam se očiste ulice. Bašte su još pune vodoplavnog blata. Prodavnice ne rade, ništa još ne radi.

I onda te još pritisne birokratija, pa se moraš nekome izjadati.

Ešref Zaimbegović

tačno.net
Autor/ica 12.6.2014. u 11:31