Esad Bajtal: Zbivši nas u tri stada, oni su isključili združeni otpor etnorazdruženih građana BiH

tačno.net
Autor/ica 5.11.2013. u 10:41

Esad Bajtal: Zbivši nas u tri stada, oni su isključili združeni otpor etnorazdruženih građana BiH

Foto: Š.G.

Pred prepunom dvoranom SPD Prosvjeta u Mostaru predstavljena je nova knjiga jednog od najutjecajnijih filozofa u regiji, sociologa, psihologa, te političkog analitičara prof. dr. Esada Bajtala, Neofašizam u etnofraku u izdanju Rabic-a iz Sarajeva.

O knjizi su govorili: prof.dr. Slavo Kukić, prof.dr. Dragan Markovina i prof. Amer Bahtijar.

Prof. dr. Slavo Kukić

Prof. dr. Slavo Kukić je istakao da susret sa Bajtalovom knjigom predstavlja istinsko intelektualno uživanje. Bajtalova politička misao predstavlja same vrhunce intelektualnog dosega u BiH. Posebno je izdvojio tri eseja iz knjige: Šta je zaista vitalni nacionalni interes gladnog i poniženog naroda, Samo slobodni ljudi su ljudi,  Naš izbor je: ili fašizam ili Evropa. Koji je vitalni nacionalni interes gladnih i siromašnih pita se Bajtal. Na tom primjeru objašnjava suštinu ovdašnjeg etnonacionalizma koji je u osnovi paravan za pljačku i otimačinu. Bajtalova teza o izboru pred kojim se nalaze građani: ili fašizam ili Evropa, najvažnije je pitanje bosanskohercegovačke zbilje od čega zavisi naša budućnost.

Prof. dr. Dragan Markovina

Prof. dr. Dragan Markovina je iskazao svoje divljenje slažući se sa gotovo svim tezama prof.dr. Bajtala, ističući kako je težak put izabrao Bajtal svojom odlukom – živjeti životom javnog intelektualca, biti savjest društva što je danas rijetkost, jer samo tako se može slobodno i otvoreno govoriti o svim tabu temama društa, kako to Bajtal radi govoreći o aktualnom neofašizmu u BiH kao i u ostalim ex-Yu republikama, prožetosti kleronacionalizmom i fašizma u svim sferama društva.

Prof. Amer Bahtijar

Prof. Amer Bahtijar je istakao važnost Bajtalove autentične misli za razvoj kritičkog mišljenja u Bosni i Hercegovini te svojim životom i radom utjelovio ideje najvećih filozofa zapadne civilizacije. Napomenuo je da je sloboda kod Bajtala ontološka kategorija bez koje nije zamisliv dostojanstven život čovjeka. Bajtal upozorava u svojoj knjizi da se sloboda ne može osvojiti nego da se sloboda konstantno osvaja. Bahtijar je istakao da Bajtal u svojoj knjizi govori o svim društvenim problemima jasno i razgovjetno upirući u krivce tog stanja.

Prof. dr. Esad Bajtal

Na kraju je i sam autor rekao da knjiga predstavlja razotkrivanje etnonacionalizma iza kojeg se krije lopovluk, pljačka i otimačina kleronacionalističke elite. „Mi imamo posla sa vrlo sofisticiranom bandom, jednom, drugom i trećom. To se moglo vidjeti između ostalog i prilikom propagande za popis stanovništva u BiH. Živimo u svijetu iluzija i prevare. Naše je da tražimo put izlaska tražeći ostvarenje slobode i time uskratiti njima mogućnost da nas potlače. Zbivši nas u tri stada oni su uspjeli isključiti svaku moguću vrstu združenog otpora etnorazdruženih građana Bosne i Hercegovine. Tri stada stoje jedno pored drugog i bleje. To su njihovi protesti, danas u Banjaluci, sutra u Sarajevu, prekosutra u Mostaru. Od toga nema fajde.”

 

 

tačno.net
Autor/ica 5.11.2013. u 10:41