Esad Bajtal: Za sve ovo kriva je samo vlast, sve ostalo samo je posljedica

tačno.net
Autor/ica 8.2.2014. u 09:31

Esad Bajtal: Za sve ovo kriva je samo vlast, sve ostalo samo je posljedica

Komentirajući protekle događaje u Bosni i Hercegovini, za svjetske medije prof. dr.  Esad Bajtal  je kazao:

Protesti u BiH su zajednički učinak bijede, gladi i nepravde koju izvarani građani trpe i podnose već dvadesetak godina. Ako “nužda uči misliti” (E. Bloch) onda su protesti građana samo praktična artikulacija te životno-misleće nužde. Dalje, očito, više nije moglo.

Nažalost, opravdana pobuna poprima stihijske dimenzije rušilaštva koje pali i devastira sve šta stigne.
Koristeći tu činjenicu, lukavstvo političkog uma uspjelo je suprotstaviti narod i policiju tako da ni krivi ni dužni krvare u međusobnom sukobu. Dobro opremljena a slabo plaćena policija (i sama do jučer u povremenim pobunama i štrajkvima), danas udara na gladan narod koji traži samo jedno: da se vrati tamo odakle je prevarom i pljačkom istjeran – u svoje fabrike i tvornice gdje će radeći pošteno zarađivati za svoju egzistenciju.
A na sam haos, proistekao iz na početku mirne pobune, valja gledati krajnje sumnjičavo-kritički i sa pitanjem kome on zaista treba? Možda upravo onima koji optužujući protestante i nazivajući ih barabama i bandom izvrću priču u svoju korist.
Konačno, valja jasno reći, nerad i neumjereno pljačkaško bogaćenje vlastodržaca na račun naroda, adresira svu krivicu za ova događanja na vlast. Za sve ovo kriva je samo vlast. Sve ostalo je samo posljedica i mora se razumijevati u tom kontekstu.
Kontekstu vlastodržačke manipulacije koja gladnu žrtvu svoje pljačkaške vladavine predstavlja kao krivca za haos i nered kome svjedočimo.
Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 8.2.2014. u 09:31