Ekskluzivno: Dodikov sin pod njemačkom istragom zbog afere Hypo

Autor/ica 6.11.2012. u 13:25

Ekskluzivno: Dodikov sin pod njemačkom istragom zbog afere Hypo

Nakon što su u javnost “procurili” podaci iz izvorne imovinske kartice Milorada Dodika, koju je potpisao u srpnju 2010. godine, postalo je jasno kako je predsjednik RS-a pokušavao prikriti podatke o tajnom računu njegovog sina Igora Dodika, kod Hypo Alpe Adria Banke u Banja Luci, kod koje je na dan 6. srpnja 2010. godine Dodikov sin imao pohranjeno čak 10 milijuna 804 tisuće 881 konvertibilnih maraka, odnosno iznos u protuvrijednosti od skoro 5,5 milijuna eura.

Iako su neki mediji tada objavili informaciju kako Igor Dodik na računu ima tek desetak tisuća maraka, izvorna imovinska kartica otkriva kako se radilo o desecima milijuna maraka, što mi je prilikom nedavnog boravka u sjedištu Porezne uprave Republike Srpske, potvrdio i pomoćnik direktorice Zore Vidović, Zoran Kovačević, inače šef Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Porezne uprave Ministarstva financija Republike Srpske.

Kada sam Kovačeviću, na početku našeg razgovora, 29. listopada ove godine, u tzv. Integralovom neboderu u Banja Luci, na stol stavio obrazac pod naslovom “Podaci o imovinskom stanju izabranog zvaničnika/kandidata i članova domaćinstva, dio II”, kojeg je 6. srpnja 2010. godine ispunio i potpisao osobno Igor Dodik, zamolio sam od Zorana Kovačevića da mi pred svjedokom, Novicom Mirkovićem, pročita koji je iznos upisan u rubric “račun u banci”, gdje je naveden podatak o računu Dodika mlađeg kod Hypo banke u Banja Luci, drugi čovjek Porezne uprave RS-a odmah mi je pročitao: “Deset miliona osamsto i četiri tisuće osamsto osamdeset i jedna marka”. Ponovno je pregledao imovinsku karticu i ponovno zaključio da se radi o deset milijuna, a ne o tisućama. Kada sam ponovio moje pitanje kako bi on kao porezni i financijski stručnjak pročitao taj broj, Kovačević mi je još jednom pred Mirkovićem odgovorio: “Deset milijuna, nema sumnje, ovo nikako ne može biti deset tisuća”.

Zatražio sam, nakon ovog “probijanja leda”, od Kovačevića da podatke o imovini Igora Dodika usporedi s podacima o njegovim zakonitim prihodima. Zastao je, malo se namrgodio, zašutio, zabrinuo se i rekao, pokazujući na document o Igorovoj imovini:

“Ovo je za nas vrlo osjetljivo pitanje”.

Nije mi bilo jasno zbog čega bi takvi podaci, koji su inače dio rutinskih financijskih kontrola koje u normalnim državama provode porezne uprave, bili za šefa poreznog Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove “osjetljivo pitanje” u koje ne smije dirati, odnosno koje ne smije istražiti. Zar nije nelogično da sin predsjednika RS-a u dijelu izjave o imovinskom stanju koji se odnosi na prihode nema što ispuniti, odnosno ispuni u rubrikama kako nema nikakvih prihoda, nip o kojoj od ponuđenih osnova, dakle nema niti prihoda od place, niti od mirovine, niti od drugih naknada, niti od komisije, niti od honorara, niti drugih prihoda, ali pritom ima višemilijunski vrijednu imovinu u nekretninama, pokretninama i novcu, no usprkos tome taj nesrazmjer prihoda i imovine Poreznu upravu ne samo da ne zanima, nego im predstavlja “osjetljivo pitanje”.

“Kako Igor Dodik, bez ikakvih prihoda, kako je to sam naveo, može imati poduzeće vrijedno 2 milijuna 625 tisuća 95 konvertibilnih maraka, automobile vrijedan 50 tisuća maraka, te račun kod Hypo banke težak 10,8 milijuna maraka, a da sve to nije barem malo sumnjivo Poreznoj upravi? Zar nije ovo indicator kako nešto baš i nije u redu s ovom imovinskom karticom”, uporno sam ispitivao Zorana Kovačevića, koji nije imao nikakav logičan odgovor na postavljena pitanja, nego je ponavljao kako se radi o “osjetljivom pitanju” za Poreznu upravu RS-a, što je i logično ako se uzme u obzir da je šefica Porezne uprave Zora Vidović, baš poput Goranja Kljajčina, bliska suradnica i prijateljica šefa SNSD-a Milorada Dodika.

“Kada se istragom ovih sumnjivih okolnosti stjecanja višemilijunske imovine, očito, ne žele baviti institucije u RS-u, ostavljam Vam kopiju kaznene prijave koju je prošlog tjedan zaprimilo Tužiteljstvo u Munchenu, a vezano uz ovaj račun Igora Dodika, pa će se očito Dodikom i njegovim sinom baviti druga nadležna tijela u zemljama članicama Europske unije”, završio sam moj razgovor sa Zoranom Kovačevićem, pomoćnikom šefice Porezne uprave RS-a.

Nekoliko dana ranije, točnije 24. listopada 2012. godine, bio sam prisutan kada je Rade Novković tužiteljici zaduženoj za Aferu Hypo u Tužiteljstvu u Munchenu predao kaznenu prijavu protiv Uprave Hypo banke u Banja Luci, kao i protiv umiješanih državnih i pravosudnih dužnosnika, dok se posebna “Dopuna kaznene prijave” odnosila upravo na otkriveni višemilijunski račun Dodikovog sina Igora, kod Hypo Alpe Adria Banke Banja Luka. Istog prijepodneva taj je dokument predan i austrijskom parlamentarnom istražitelju Afere Hypo u Klagenfurtu Rolfu Holubu, koji je i sam procijenio kako bi ovaj dokument o tajnom računu Igora Dodika kod Hypo banke, mogao predstavljati ključni dokument u istrazi, koji bi Milorada Dodika otvoreno povezao s Aferom Hypo, odnosno s uzimanjem političkog financijskog reketa od Hypo banke, kako bi zloupotrebom političke moći i ovlaštenja institucija javne vlasti onemogućavao istrage protiv Hypo banke u Republici Srpskoj. Ukratko, od 24. listopada i Milorad Dodik i njegov sin Igor, prijavljeni su nadležnim pravosudnim i državnim institucijama u Austriji, ali i nadležnom njemačkom tužiteljstvu u Munchenu, zbog kaznenih djela pranja novca i drugih kaznenih djela povezanih sa Slučajem Dodik – Hypo.

“Podnositelj kaznene prijave je kaznenom prijavom od dana 10.10.2012. g. prijavio upravu Hypo-Alpe-Adria Bank AG, Klagenfurt am Wörthersee, u periodu od 2006. godine zbog: kaznenih djela kuhanja poslovnih knjiga (“book-cooking”), prijevare u gospodarskom poslovanju te ciljanog uništavanja solventnog i likvidnog komitenta u interesu, odnosno po narudžbi nepoznatog počinitelja.

U međuvremenu od dana pisanja iste kaznene prijave, pa do dana kada je ista trebala biti urudžbirana kod nadležnih tijela u Saveznoj Republici Njemačkoj, podnositelj prijave je saznao za nove dokaze koji dokazuju osnovanost iste prijave. Stoga ovim naknadnim podneskom podnositelj prijave nadopunjuje istu prijavu kako slijedi”, stoji u prijavi koju je Rade Novković predao tužiteljici Hildegard Baumler – Hosl, koja je u Tužiteljstvu u Munchenu nadležna za sve postupke protiv Hypo Grupe, uključujući i postupke u vezi kriminala Hypo Grupe ili bilo kojeg dijela te financijske grupacije na Balkanu.

Dodatno se u prijavi navodi istraživanje koje sam objavio u svojoj kolumni na portalu SEEbiz, o ovoj temi, kao jedan od dokaza postojanja ovog tajnog računa Igora Dodika kod Hypo Alpe Adria Banke u Banja Luci.

“Dana 22.10.2012. godine, na internetskom portalu SEEbiz objavljen je tekst istraživačkog novinara Domagoja Margetića, koji u bitnome navodi da je: predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, preko svojega sina Igora Dodik, na računu kod Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka, imao na računu iznos od 10.804.881 KM, što odgovara protuvrijednosti od 5.402.440,50 eura; da za taj novac nije postojalo valjano porijeklo; da je taj novac naknadnim manipulacijama u poslovnim knjigama banke “prepravljen”, odnosno prikriven, te da iz istoga proizlazi da je predsjednik Republike Srpske isti novac dobio kao naknadu za političku zaštitu uprave Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka.

Budući da je u gore navedenoj prijavi naznačeno da je uprava banke imala jaku političku zaštitu od strane predsjednika Republike Srpske, iz navedenog proizlazi da postoje dokazi koji teško terete predsjednika Republike Srpske u vidu primanja mita za politički “reket” banke, te daljnji dokazi o kuhanju poslovnih knjiga banke.

Uz dopunu ove prijave se dostavlja i dokumentacija na temelju koje navedeni istraživački novinar Domagoj Margetić, pisao navedeni članak, a koju dokumentaciju je g. Margetić, u svrhu podnošenja ove prijave, osobno dostavio podnositelju prijave”, zaključuje se u kaznenoj prijavi na temelju koje je u Tužiteljstvu u Munchenu otvoren predmet u Slučaju Dodik – Hypo, a koji se u jednom dijelu odnosi i na tajni višemilijunski račun Igora Dodika upravo kod banjalučke Hypo banke.

Seebiz.eu

Autor/ica 6.11.2012. u 13:25