Dževad Galijašević štiti Dodikov korumpirani i kriminalni sistem

Autor/ica 27.10.2012. u 08:07

Dževad Galijašević štiti Dodikov korumpirani i kriminalni sistem

Ovih dana Dževad Galijašević predstavlja svoju knjigu kojoj je nadjenuo prilično bombastičan naslov “Hrvatska kriminalna hobotnica u srcu EU”. Slučajno ili ne, knjiga u kojoj Galijašević proziva Hrvatsku u njene institucije za organizirani kriminal, izlazi u trenutku kada je u Njemačkoj i Austriji pokrenuto više istražnih postupaka u Slučaju Dodik – Hypo, koji se bave istragom uloge Milorada Dodika u organiziranom kriminalu i korupciji povezanima s Aferom Hypo, odnosno povezanima s poslovanjem Hypo Alpe Adria Banke u Banja Luci. Kada sam prije nekoliko mjeseci dobio dokumentaciju koja dokazuje umiješanost Milorada Dodika, Vlade RS-a, Ministarstva pravde, Ministarstva financija, Agencije za bankarstvo RS-a, nadležnih tužiteljstava u RS-u i drugih entitetskih institucija u korupcijsku mrežu i organizirani kriminal povezan s poslovanjem Hypo banke u Banjoj Luci, tražio sam da se i Ekspertni tim za jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala uključi u ovaj slučaj, te da kao Ekspertni tim zauzmemo jasno stajalište i zatražimo od nadležnih institucija da se Slučaj Dodik – Hypo istraži do kraja i da se utvrde sve relevantne činjenice u ovom korupcijskom i slučaju organiziranog kriminala.

Kako je princip rada tima takav da se tim bavi onim slučajevima oko kojih postoji zajednički dogovor članova da se zauzme stajalište u pojedinim slučajevima, u Slučaju Dodik – Hypo Dževad Galijašević je, da budem vrlo jasan, stao na stranu Milorada Dodika, točnije otvoreno je prikrivao Dodikov kriminal i korupciju. Kada sam počeo istraživati ovaj slučaj i objavljivati prve tekstove na SEEbizu o Slučaju Dodik – Hypo, najveći pritisci da prestanem s objavljivanjem ovog istraživanja i podataka o Dodikovom organiziranom kriminalu i korupciji dolazili su upravo od Dževada Galijaševića. Galijašević je, naime, preko posrednika tražio da prestanem s objavljivanjem tekstova, a kad je vidio da to ne “pali”, zaigrao je na egzistencijalnu notu, pa me molio da prestanem pisati o Dodikovom kriminalu, jer onda Dodikovi njega povezuju sa mnom, a njemu egzistencija ovisi o tisuću konvertibilnih maraka mjesečno (otprilike oko 500 eura), koje mu preko Centra za istraživanje ratnih zločina u Banjoj Luci, na jedan netransparentan način isplaćuje Milorad Dodik. Dakle, za pet stotina eura svojeg honorara kojeg prima od Dodika, Galijašević je pokušao na sve moguće načine spriječiti moj rad i istraživanje Slučaja Dodik – Hypo. Upravo zbog Galijaševićevog protivljenja, koje je motivirano isključivo njegovim čudnim poslovnim odnosnom s Miloradom Dodikom, bilo je praktički nemoguće da u zadnjih nekoliko mjeseci Ekspertni tim, kojeg smo obojica još uvijek članovi, zauzme jasno stajalište u Slučaju Dodik – Hypo.

Tako smo došli u situaciju da je na kocki vjerodostojnost tima općenito. Jer kakva je vjerodostojnost tima kada zbog korupcije i kriminala napadamo bošnjačke i hrvatske državne dužnosnike i političke predstavnike u BiH, ili pak u Hrvatskoj, ukoliko u isto vrijeme taj tim zbog pritisaka Dževada Galijaševića šuti o korupcijskim aferama i kriminalu Milorada Dodika i SNSD-ove vlasti u Republici Srpskoj. Upravo zbog takve situacije zadnjih je mjeseci došlo i do blokade rada ovog regionalnog ekspertnog tima, koji se već mjesecima nije sastao, niti po bilo kojem pitanju zauzeo bilo kakvo stajalište. Razlog tomu je dil kojeg s Miloradom Dodikom ima Dževad Galijašević, pa je Galijašević iskazujući slijepu lojalnost svom šefu Dodiku, u dobru i zlu, u zakonitim i nezakonitim poslovima, kako u obnašanju vlasti tako i u kriminalu, jednostavno onemogućio daljnji rad Ekspertnog tima. To ga, međutim, nije spriječilo da i dalje nastavi širiti propaganda kada i kako to odgovara Dodiku i njegovim kalderozkim kriminalcima. I kada sam prije nekoliko dana boravio u Banja Luci, Dodikov visoki politički dužnosnik prenio mi je prikrivene prijetnje u kojima je sudjelovao is am Galijašević, pa mi je tako prenio i Galijaševićevu poruku: “Zar se ja usudim doći u Banja Luku?” i “Zar se ne bojim doći?”. Iako je Galijašević tih dana tijekom mojeg boravka u Banjoj Luci, također obilazio Dodika i njegove suradnike, nije imao “tri čiste” sočiti se sa mnom na bilo koji način, nego je sa sigurne distance preko Dodikovog izaslanika, baš poput njegovog šefa Laktašenka, slao prijeteće poruke, kojima je jedini cilj bio zastrašiti me kako bi prestao pisati o Slučaju Dodik – Hypo.

No tu Galijaševićevom vulgarnom, plaćenićkom bezobrazluku nije kraj. Kako bi skrenuo pažnju javnosti u regiji s korupcijske afere Dodik – Hypo, Dževad Galijašević je plagirao moju knjigu o Slučaju Pukanić objavljenu prije skoro godinu dana, i napisao svoju knjigu o kriminalu u Hrvatskoj, u kojem tobože analitički iznosi svoje lamentacije o kriminalu u Hrvatskoj i povezanosti hrvatskih institucija s organiziranim kriminalom. Zanimljivo ili ne, ta Galijaševićeva knjiga – plagijat promovira se upravo u trenutku kada je u tijeku i Karamarkova paraobavještajna akcija protiv državnih dužnosnika u Hrvatskoj koji su pokrenuli borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, obavještanog podzemlja i ratnog profiterstva, pa ta njegova akcija osim što koincidira i predstavlja dio plana spašavanja Milorada Dodika od međunarodne istrage u Slučaju Hypo, predstavlja očito i dio strategije kompromitacije dijelova hrvatskog državnog vrha, i to onog dijela koji je aktivno uključen u antikorupcijske aktivnosti u Hrvatskoj. Galijašević ovom knjigom, vrlo neprofesionalno, plagirajući moje istraživanje o Slučaju Pukanić, zapravo pokušava skrenuti pažnju s Milorada Dodika, te prebaciti fokus rasprave o kriminalu na hrvatske državne dužnosnike, dok u isto vrijeme Tomislav Karamarko kako bi skrenuo pažnju sa procesa koji se vodi protiv HDZ-a, pokreće u Hrvatskoj svoj paraobavještajni aparat kako bi produciranjem paraobavještajne afere, diskreditirao iste ljude koje po Dodikovom zadatku pokušava u svojoj knjizi – plagijatu diskreditirati i Dževad Galijašević. Slučajno ili ne, akcija je ispala dobro koordinirana.

Pritom, najbitniji je zapravo trenutak objavljivanja Galijaševićevog plagijata u odnosu na samog Milorada Dodika. Prvo, Galijašević kreće u svoju kvazianalitičku ofanzivu u trenutku kada ambasador Europske unije u BiH u Sarajevo i Banja Luku donosi izrazito negativno izvješće EU o stanju u BiH i RS-u, prije svega u odnosu na funkcioniranje pravosuđa, te borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Drugo, Galijaševićev plagijat promovira se u trenutku kada je austrijski parlamentarni istražitelj Afere Hypo Rolf Holub preuzeo dokumentaciju o Slučaju Dodik – Hypo, te najavio svoj dolazak u Banju Luku i istragu ovog slučaja u Banja Luci, kao i nadležnost austrijskog pravosuđa nad ovim slučajem. Treće, Galijaševićeva akcija dolazi u trenutku kada je Dodik doživio apsolutni politički poraz na lokalnim izborima u RS-u, gdje je njegov SNSD izgubio kontrolu nad većinom općina, predstavničkih tijela i gradova u RS-u. Četvrto, upravo Galijaševićeva akcija jedna je od glavnih komponenti Dodikovog postizbornog plana kojim pokušava skrenuti pažnju javnosti sa sve glasnijih i konkretnijih optužbi o njegovoj korupciji i povezanosti s kriminalnim aferama. Peto, Galijaševićev plagijat kojim proziva Hrvatsku za kriminal pojavljuje se u trenutku kada je u javnosti objavljen krunski dokument o Dodikovoj povezanosti s Aferom Hypo; podatak o tajnom računu njegovog sina Igora na kojem kod Hypo banke ima “ušteđenih” skoro 11 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 5,4 milijuna eura, kojima se naravno niti zna niti se može utvrditi porijeklo. Šesto, Galijašević objavljuje svoj plagijat u trenutku kada je protiv Dodika pokrenut postupak i u Saveznoj Republici Njemačkoj, pred Tužiteljstvom u Munchenu, nadležnom za Aferu Hypo, i to upravo zbog pranja novca preko tajnog računa njegovog sina Igora Dodika.

Motive zbog kojih Dževad Galijašević, eto, upravo sada napada Hrvatsku zbog kriminala svojim plagiranim pamfletom, nije teško prepoznati i dokazati. Galijašević, naprosto, odrađuje prljavi posao za svog šefa Milorada Dodika u zamjenu za mjesečni honorar od 500 eura. Bilo bi, međutim, pristojno da Galijašević jednostavno zašuti. Jer odakle mu pravo prozivati bilo koga i bilo koju državu za kriminal i korupciju, kada svjesno, kao plaćenik jednog korumpiranog, kriminalnog i mafijaškog sistema sudjeluje u prikrivanju organiziranog kriminala i korupcije Milorada Dodika i SNSD-a u Republici Srpskoj. Dakle, Galijašević se pravi glup, slijep, nijem i gluh na Dodikov kriminal i korupciju, ali eto čim pogleda malo dalje od Banje Luke, on progleda, progovori i čuje, i najednom mu je kristalno jasno da su tamo preko Save, ili bilo gdje izvan Republike Srpske političari korumpirani i povezani s kriminalom. Za Galijaševića u Republici Srpskoj ne postoje kriminal i korupcija. Ne zna Dževad niti odgovore na to kako je Dodik stekao višemilijunsku imovinu kao entitetski dužnosnik, jer Dževadu to nije niti bitno, dokle god za svoju šutnju prima tih mizernih 500 eura.

Eto, druže, za koliko si prodao svoj profesionalni integritet i ljudsko dostojanstvo, i za koliko si pristao praviti poderane i zakrpane, ofucane kulise kojima prikrivaš Dodikov korumpirani i kriminalni sistem. Nažalost, na ovom si slučaju jasno izabrao stranu. Onu mafijašku. Stao si na stranu Mafije Kalderoze, na stranu korupcije i kriminala, na stranu na kojoj nikada nisam bio, ne želim biti, niti s takvom stranom imati ikakve veze. Zato smo druže sada na suprotnim stranama, dok ja razotkrivam mafiju ti je štitiš

SEEbiz.eu

Autor/ica 27.10.2012. u 08:07