DVOSTRUKI ARŠINI MIROSLAVA LAZANSKOG

Autor/ica 28.10.2012. u 18:55

DVOSTRUKI  ARŠINI  MIROSLAVA  LAZANSKOG

Kolumnista beogradske ”Politike” Miroslav Lazanski u tekstu pod nazivom ”Srbija, agilni kandidat” (20.10.2012) lamentira nad odlukom Srbije da li će se priključiti Europskoj Uniji. Ništa novo kada je Lazanski u pitanju a i ”Politika”, ali ne možemo ne primjetiti ”pisanije” i utjecaj na čitalačku publiku u Srbiji koji ”truje” javnost i pogoršava ionako jadno stanje u regionalnim okvirima i ”hrani”nezadovoljnike i  vraća nas u neka prošla vremena.

U jednom dijelu teksta on kritikuje g. Karela Švarcenberga, ministra spoljnih poslova Česke, koji se u ime EU, usudio izreći da je ”Srbija izgubila rat na Kosovu” te po logici stvari mora prihvatiti ”svršen čin” događanja iz 1999. godine.

Ono što izaziva gađenje je rečenica: ”Agresija NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine izvedena je bez Odluke Saveta bezbednosti UN, koji je jedini  ovlašćen da odobri upotrebu sile”.

E, nismo mogli ove riječi pročitati od ovog ”bezbednjaka” kada je u pitanju, blago rečeno, rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995) godine. Kada bismo Lazanskom postavili nekoliko pitanja u vezi sa njegovom ”pisanijom” onda bi odgovori  bili ”građanski rat”, ”pomoć braći po naciji i vjeri” i slične tra-la-la a nakon druge rečenice uslijedilo bi mucanje, snebivanje, laži i druge teatrološke geste ”posljednje odbrane”…

Ta pitanja bi bila slijedeća (samo jedan dio):

— Je li ”Savet bezbednosti UN” donio Odluku o naoružavanju bosanskih Srba od strane JNA i ”krnje Jugoslavije”?

— Je li ”Savet bezbednosti UN” donio Odluku, da se na teritoriju Bosne i Hercegovine upute Užički i Novosadski korpus  Vojske Jugoslavije?

— Je li ”Savet  bezbednosti UN” donio Odluku o slanju ”niških specijalaca”, vojnih i paravojnih jedinica iz Jugoslavije u Bosnu i Hercegovinu čitavo vrijeme rata (1992-1995)?

— Je li ”Savet bezbednosti UN” donio Odluku o izradi elaborata o Bosni i Hercegovini, koje su napravili instituti Rudarskog bazena Bor ili ”Poljoprivrednog instituta” Novi Sad etc… kako  bi ojačali pregovaračku misiju SAO Krajina na pregovorima u Ženevi?

— Je li ”Savet bezbedosti UN” donio Odluku o isplati plata, naknada, penzija i drugih beneficija vojnicima Republike srpske u njihovim zločinačkim i genocidnim pohodima?

— Je li ”Savet bezbednosti UN” donio Odluku da u agresiji na Bosnu i Hercegovinu učestvuje SANU, Udruženje književnika, Srpska pravoslavna crkva, Predsjednik ”krnje” Jugoslavije, Vlada te iste ”tvorevine” ma kako se ona zvala, Vojska te ”tvorevine”, dobrovoljci (!?), vikend ratnici iz Srbije, osuđeni kriminalci iz zatvora, obavještajne službe – KOS, UDBA i razni drugi dijelovi društva u Srbiji?

Uvijek je odgovor da ”Savet bezbednosti UN” nije donio Odluku o svim ovim radnjama koje su proizvele genocid, zločine, silovanja, protjerivanja, rušenja…

Ovo je samo dio hordi koje su prelazile Drinu (u drugu državu!) b e z  Odluke ”Saveta bezbednosti UN”.

Zna Lazanski bolje od autora ko je u svemu učestvovao, ali gleda jednostrano i onako kako koristi Republici Srbiji.

A kako bi mogao drugačije i pisati, kada je vjerovatno na ”platnom spisku” nekih od navedenih tvorevina. Oni ga hrane, napajaju, nadahnjuju (i u ratu i u miru).

Jednom ”kosovac”- uvijek  ”kosovac”!

Jednom ”udbaš”- uvijek ”udbaš”!

Jednom ”murjak”-”uvijek murjak”!

Tagovi:
Autor/ica 28.10.2012. u 18:55