Dvije škole pod jednim krovom i u novoj školskoj godini

Autor/ica 5.9.2012. u 11:47

Dvije škole pod jednim krovom i u novoj školskoj godini

Foto: Samir Cacan, radiosarajevo.ba

Presudom Općinskog suda u Mostaru od 27. aprila, odvajanje učenika na temelju njihove etničke pripadnosti okarakterizirano kao kršenje zakona o zabrani diskriminacije. Sud je diskriminirajuću praksu u školama HNK proglasio ne samo  kršenjem zakona o zabrani diskriminacije, već i Evropske konvencije o ljudskim pravima i elementarnim slobodama. Presudom je Ministarstvu odredio rok do 1. septembra 2012. godine da ispoštuje presudu. 

Još krajem prošle školske godine, Ambasadorica Vijeća Evrope Mary Ann Hennessey sastala se sa osobama ključnim za provođenje ove presude, premijerom HNK Denis Lasić i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatkom Hadžiomerovićem, istakavši tada da je Ukidanje diskriminacije historijska šansa za BiH. (Opširnije na ovom linku)

Na žalost, još jedna nova školska godina je počela, a “dvije škole pod jednim krovom” i dalje su realnost u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.Učenici su krenuli u škole u kojima će se nastava odvijati po različitim planovima i programima i koja će i dalje fizički odvajati djecu na osnovu njihove etničke pripadnosti.

U tom smilu, u javnosti se oglasila Koalicija 143 koja obuhvala 17 nevladinih organizacija iz cijele BiH, koja upozorava na ovu disrkiminirajuću praksu.

Razlog nesprovođenja presude je, navodno, što Ministarstvo obrazovanja HNK navono nema nadležnost da provede ovu presudu.Iz koalicije smatraju da ovaj argument nije valjan iupozoravaju:

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH predstavilo je 30. avgusta dokument Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, a koji je usvojila Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH. Ovaj dokument sadrži preporuke i aktivnosti za ukidanje diskriminacije u obrazovanju na čije ćemo sprovođenje u 34 “dvije škole pod jednim krovom” vjerovatno još neko vrijeme čekati. Sprovođenje ovih preporuka će uveliko zavisiti od spremnosti nadležnih obrazovanih vlasti u kantonima. U pitanju su osnovne i srednje škole u tri kantona: Srednjebosanski, Hercegovačko-neretvanski i Zeničko-Dobojski kanton.

Pored fenomena “dvije škole pod jednim krovom”, bosanskohercegovačko školstvo se suserće sa mnogobrojnim problemima koji se tiču udžbeničke politike, nacionalne grupe predmeta te neadekvatnosti školskih ustanova. Ovo su proble kojima se nadležna ministartsva i institucije trebaju hitno pozabaviti kako bismo spriječili daljnju podjelu na osnovu etničke ili bilo koje druge pripadnosti i kako bismo stvarali jaku, demokratsku državu svih građana i građanki u BiH.

Podsjetimo, BiH je 2002 godine postala punopravna članica Vijeća Evrope i tada je od države zatraženo administrativno ujedinjenje “dviju škole pod jednim krovom”. Intregrisani školski sistem do sada je jedino sproveden u Distriktu Brčko 2000. godine.

Problem „Dvije škole pod jednim krovom“ je također istaknut u izvještaju Povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope za 2010.: podjele po etničkim linijama u obrazovnom sistemu danas su prisutne  i više nego ranije,  a navodno su čak otvoreno podržane od strane vodećih političkih figura, piše u izvještaju.

Opširnije:
Bez reakcija na prvostepenu presudu
Ukidanje diskriminacije u školama – historijska šansa

Koaliciju 143 čine slijedeće organizacije: UNSA Geto, Oštra Nula i Transparency International BiH (Banja Luka); Centar za građansku suradnju (Livno); Nansen Dialogue Centre (Mostar); Alternativni Klub (Trebinje); Biro za ljudska prava i Revolt (Tuzla); Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije,Akcija Građana, Centar za ljudska prava, Centar za zastupanje građanskih interesa, Zašto Ne, Pokret DOSTA!, Sarajevski otvoreni centar, Cure i Crvena (Sarajevo).

V.A.Z. manjine.ba

Tagovi:
Autor/ica 5.9.2012. u 11:47