Dokazi koje je iznio Žurnal su porazni: Kakva je to vlast koja ne reaguje, gdje je zakon

D.K.
Autor/ica 6.1.2019. u 10:07

Dokazi koje je iznio Žurnal su porazni: Kakva je to vlast koja ne reaguje, gdje je zakon

Još jednom se ispostavilo da u BiH nema pravne države i vladavine prava, već je na djelu samovolja pojedinaca iz interesnih krimi-etno grupa koje se lažno predstavljaju kao političke stranke.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba, politički analitičar Esad Bajtal prokomentarisao istraživačku priču Žurnala, čija je novinarka diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta stekla za 17 dana.

Lažne diplome najsigurniji put do zaposlenja

Bez prisustva ijednom času, novinarka Azra Omerović vrlodobrim je uspjehom “završila” srednju medicinsku školu. Dokumente je predala 20. decembra 2018., a ovjerenu diplomu i svjedodžbe za sva četiri razreda na svoje ime i prezime dobila 3. januara ove godine.

Na diplomi, za koju je posrednik tražio 2.500 KM, piše da je Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. novembra 2016., te da je školovanje uspješno okončala 15. novembra 2018., odnosno mjesec dana prije nego je i predala “potrebnu dokumentaciju”.

Nadležni istražni i pravosudni organi, kaže Bajtal, moraju se dobro pozabaviti fenomenom lažnih diploma kako bi iskorijenili to zlo koje uništava naše društvo i devalvira napore onih najboljih da vlastitim znanjem i sposobnostima učestvuju u kreiranju bolje i ljudskije budućnosti ove zemlje.

– Uostalom, nije riječ samo o konkretnoj školi u Sanskom Mostu, već bi istragu trebalo provesti u svim (visoko)obrazovnim institucijama sumnjivog karaktera – ističe naš sagovornik.

Poučeni iskustvom, nastavlja, dobro znamo da su upravo te, lažne diplome, najsigurniji put do zaposlenja, jer su planski projektovane za one podobne, i za njihovo, već unaprijed osigurano, radno mjesto.

– Takve se stvari ne mogu nevidljivo i nečujno provlačiti ukoliko nemaju odobrenje s vrha države i vladajućih stranaka. Mi sasvim dobro znamo gdje je stacionirana društvena moć koja sve kontroliše. A ta moć je, prije svega, definisana logikom tvrde, nedodirljive, etno-podobnosti i stranačke podložnosti – naglašava Bajtal.

Upravo zato, smatra kako je, nažalost, još uvijek, iluzorno očekivati da se obrazovne ustanove sumnjivog karaktera zatvore, a odgovorni procesuiraju i sankcioniraju na način kako to podrazumijevaju istinska pravna država i vladavina zakona.

– Međutim, mi se s time ne smijemo miriti ni pomiriti. Uz Žurnal neko mora stati. Pa, mora postojati barem neka zdrava institucija, grupacija ili pojedinac od moći, koji neće ostati imuni na ovako društveno i civilizacijski porazne dokaze iz Sanskog Mosta – rekao nam je Bajtal.

Osvrnuo se i na navode Žurnala da Tužilaštvo BiH u konkretnom slučaju nije željelo voditi istragu, iako je svu dokumentaciju imalo na raspolaganju.

– Pa čemu te institucije i zašto onda plaćamo te ljude? Zašto postoje ako neće, ne znaju ili ne smiju da rade svoj posao za koji su debelo plaćeni? Kakvu mi to vlast imamo? Gdje su tu zakon, moral i etika. Gdje je odgovornost za nerad? – pita se Bajtal.

Žalosno je da na regularne diplome niko ne računa

Tužioci i istražni organi, navodi, očito ne žele da rade ono što bi trebali i morali da rade. Jer se to, logički govoreći, ne uklapa u norme, planove ili običaje onih koji su ih tu instalirali.

Žalosna je činjenica da u našem društvu, dodaje, na regularne, dakle prave diplome, za razliku od lažnih, niko ne računa, pa čak ni njihovi vlasnici.

– Zato i postoje fakulteti i škole, poput ove u Sanskom Mostu, kako bi se podobni, fabrikovanim, tj. kupljenim diplomama, kao formalnim pokrićem u etno-bolesnom društvu, dočepali radnih mjesta koja pripadaju struci i stručnjacima. Tačnije, nosiocima regularnih, na znanju sticanih diploma – navodi Bajtal.

Odsustvom vladavine prava i pravne države, ističe, izostaje zakonski podrazumijevana odgovornost. A tamo gdje nema odgovornosti, nema ni pravde ni istine. Umjesto prava i zakona – vladaju ljudi. Vladaju samovolja i principi nepotizma, podobnosti, kumstva, poznanstva, stranačke pripadnosti…

– Ukratko, tamo gdje vladaju ljudi, vlada gola, osiljena moć. A tamo gdje je osionost temelj vladavine, možete postići šta god hoćete, jer to činite mimo zakona – koji je barijera samovolji, i mimo pravde, koja podrazumijeva zakonom precizno definisane i neizbježne sankcije – poručuje Bajtal.

Konačno, tamo gdje ne važi zakon, prestaju važiti i običaji i moral, a o etici gotovo niko da i ne razmišlja.

– Uostalom, kako o svemu tome mogu razmišljati vlasnici lažnih diploma? Oni i kad bi htjeli, nisu sposobni o tome razmišljati, jer ne znaju – nemaju znanja koje je podloga za moralno sagledavanje društva i svijeta. Moral nije nešto što leži na cesti ili pada s neba. Moral se uči. A nosioci lažnih diploma, individue bez znanja i savjesti, ne dolaze u dodir s moralom – smatra Bajtal.

Žurnal u tekstu navodi da je pomenuta diploma Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta validna kako u našoj državi, tako i u Evropskoj uniji.

Bajtal napominje kako je problem Evropske unije što već 30 godina vjeruje “ovdašnjim prevarantima, lažovima i obmanjivačima iz etno-političkih struktura”.

– Zapadni demokratski svijet, valjda ravnajući se po sebi – jer kod njih takve ekstremno blesave stvari ne mogu proći – i vjerujući da je ovdje stanje uređeno koliko-toliko, prihvata tu vrstu bezvrijednih papira, jer ne osjeća potrebu da tako nešto provjerava, smatrajući garancijom njihove validnosti činjenicu da iza tih diploma stoje društvo i država. Ne znajući ili zaboravljajući da privatna etno-država i država, nisu isto – kaže Bajtal.

Jer, u privatnoj državi ovdašnjeg tipa, dodaje naš sagovornik, vlada etno-samovolja, a u stvarnoj, pravnoj državi, vladaju zakoni.

vijesti.ba

Tagovi:
D.K.
Autor/ica 6.1.2019. u 10:07