Dogovorena nova koalicija u BiH

Autor/ica 20.11.2012. u 17:55

Dogovorena nova koalicija u BiH

Lideri šest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Mostaru “Zajedničku izjavu i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti”, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).
 
Izjavu su potpisali predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić, prvi čovjek Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, te i Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.         
 
Time je praktično formirana nova parlamentarna većina u Bosni i Hercegovini, a nakon što su koaliciju prošlog ljeta raskinuli Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP).
 
Izjava sadrži deset tačaka, a tiču se najvažnijih tema u BiH.
 
Stranke su se tako obavezale da će raditi provedbi dogovorenog “svjesni odgovornosti prema narodima i građanima u BiH, vođeni načelima uzajamnog povjerenja,uvažavanja i poštovanja”.
 
Stranke su se obavezale da će raditi na “izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda BiH”,uključujući i “usklađivanje Ustava BiH s odlukom europskog Suda u Strazburgu za ljudska prava na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, to jeste da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda”.
 
Stranke šestorke, kako je istaknuto, potpuno reafirmiraju ranije dogovorene i preuzete obveze. Najavljeno je hitno pristupanje rekonstrukciji izvršne vlasti u FBiH.
 
Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije BiH u odnosu na izbor Domova naroda.Naglašeno je kako je prioritet “harmonizacija zakonodavstva sa EU standardima i izvršavanje obveza iz Mape puta”.
 
S tim u vezi, istaknuto je kako će stranke raditi i na tome da nadležne institucije, to jeste Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, entitetske vlade i parlamenti “realiziraju već potpisane političke dogovore glede rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz marta 2012”.
 
Dogovoreno je da će stranke “osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi u cilju zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koji će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH”.
 
“Naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc. U tom smislu treba definirati rokove završetka projekta i financijske konstrukcije za realizaciju svakog neizgrađenog LOT-a”, istaknuto je sa sastanka u Mostaru.
 
Sa susreta u Mostaru je podržan dogovor Dodik-Lagumdžija.Strankešestorke, naime, smatraju kako je Sporazum SNSD-SDP značajan doprinos “poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti”, te će”zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru”.
 
Stranke šestorke najavile su podršku kandidatima SBB-a i SDP-a u Vijeće ministara BiH.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je “zajednička izjava i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti”, a koju su danas u Mostaru potpisali čelnici šest vodećih bh. stranaka, samo nastavak razgradnje države Bosne i Hercegovine.
 
“Očito je da su politički sateliti Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) voljni da nastave razgradnju države BiH. To je, nažalost, pogubno po budućnost BiH ako pogledate suštinu odnosno sadržaj sporazuma između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije. Ja očekujem da će zastupnici i iz ove dvije stranke iz FBiH, a koje apliciraju za bošnjačke glasove, naći u tom sporazumu toliko lošeg da neće podržati njegovu realizaciju u Parlamentu BiH”, rekao je Mehmedović za AA.
 
Komentirajući činjenicu da SDA ovim definitivno ispada iz vladajuće većine u državnom parlamentu, Mehmedović je kazao da “u tome nije problem”.
 
“Problem je što se država BiH izbacuje iz kolosijeka evroatlanskih integracija. U sporazumu Dodik-Lagumdžija, štaviše, spominje se demilitarizacija BiH, što je sa sigurnosnog aspekta, posebno za Bošnjake, vrlo upitna stvar. Učinit ćemo sve da ne dođe do realizacije tog sporazuma”, rekao je Mehmedović.


Autor/ica 20.11.2012. u 17:55