Zoran Ivančić:Dođite danas u Dom Mladih i budite strpljivi

tačno.net
Autor/ica 14.2.2014. u 13:21

Zoran Ivančić:Dođite danas u Dom Mladih i budite strpljivi

Foto: Avaz

Piše: Zoran Ivančić

Poštovani čitaoci,

mala grupa građana je uspjela motivirat malo veću grupu građana, koja je uspjela motivirati još veću grupu građana i u ovom trenutku se čini da će nastavak plenuma prekinutog u četvrtak biti danas, u petak, 14 februara, na Valentinovo u sarajevskom Domu Mladih na Skenderiji. Kažem čini, jer bi bilo naivno vjerovati da će destruktivne snage odjednom i iz čista mira prestati sa djelovanjem, a djelovale su proteklih dana, ohoho.

Prvo da se osvrnem na početak prvog plenuma u četvrtak. Razultat je dvojak: plenum je prekunet jer više nije mogao djelovati po pravilima, naime nije se moglo pristupiti glasanju kad je velika većina prisutnih bila izvan objekta, ali bilo je i par pozitivnih stvari. Došlo je jako puno ljudi, svih profila i godišta. Penzioneri, zaposleni, nezasposleni, radnici na čekanju, majke sa puno djece, invalidi, majke invalidne djece. Svi su imali šta za reći, objasniti svoju muku i jad, pokušati objasniti ko je za to kriv a neki su i artikulirali i zahtjeve kako se te nepravde mogu ispraviti. Također primljen je ogroman broj pisanih prijedloga. Mislim da je najvažnije da su prisutni osjetili da na plenumu nema ko da govori, nego oni sami, držeći se pravila o ograničenom vremenu i da se moraju držati teme koja se trenutno raspravlja. Kada jedni druge saslušaju, a tehnička ekipa zapiše i formulira prijedloge, isti ti građani će glasati koji se zaključci i zahtijevi usvajaju kao službeni zaključci i stavovi plenuma. Takav sistem već sedam dana odlično funkcionira u Tuzli i počeo je davati i prve rezultate.

Tuzla je od početka, za razliku od Sarajeva, imala podršku lokalnih vlasti za korištenje prostora. U Sarajevu je suprotno, niko se nije usudio dati prostor za mirno okupljanje građana koji trebaju artikulirati i iznijeti zahtjeve građana za promjenama, dok su istog dana poslanici u skupštini Kantona diskutirali o nabavki štitova i gumenih metaka i suzavaca, i usput, iznosili laži o organizatorima. Zaim Backović – Heritage je nakon teških i lažnih optužbi o našoj članici i njenom mužu, izjavio i da se iste večeri održavaju četri plenuma. Znači rutinerska balkanska varka, međutim, čini se da to više ne prolazi, da je narod došao tobe.

Da se zadržimo malo na tim gumenim metcima. Kanton namjerava da ih kupi 10 000. Da puca njima u svoje građane. Ti meci nanose teške ozlijede a svaki 90 ubije. Dakle radi se o predumišljaju za ubojstvo stotinjak građana i građanki kantona. Da li stvarno kantonalna vlast misli da to ne bi dovelo do korištenja vaternog oružja ostalog od rata od strane građana? Ili je upravo i namjera da se to dogodi? Da onda Zoka Čegar ili Švrakić beretka uvedu red i izvanredno stanje u gradu. Kao što su već najavljivali. Iz svih tih razloga mirni protesti građana kao vid pritiska na vlasti ne smiju prestati, i ne smije prestati proces artikuliranja prioritetnih potreba građana. Rješavanje nezaposlenosti, kvlaitetne zdravstvene zaštite, školstva i socijalne zaštite najugroženijih. Ne znam da li se kod “odljeva mozaka” računa i odumiranje sela, troškovi zbrinjavanja starih i samih ljudi, bez igdje ikoga. Riješimo probleme starih i nezaposlenih i stvorit ćemo uslove da djeca rastu u boljoj i prosperitetnijoj i solidarnijoj zemlji. Sve će se desiti u nekoliko dana, EU birokrati dolaze da smire naše uzrujane političare i da im ponove poruku da preuzmu inicijativu i počnu rješavati probleme građana, inače…. ništa.

Obzirom da se Inzko malo ofucao, on to više ne može raditi jer ga niko ne benda za suhu šljivu. Pa sad mora dolaziti baronessa Ashton. Kad se ona ofuca, a nije daleko nakon zadnjih eskapada sa Dodikom, koga će onda međunarodna zajednica slati? Pomalo im nestaje nekompromitiranih kadrova.

Dođite danas u Dom Mladih i budite strpljivi. Ako organizacija plenuma uspije to je tek početak jednog dugog procesa koji bi trebao dovesti do toga da građani budu ravnopravniji, da žive u poštenijem i solidarnijem društvu, i da profesija političara ili funkcionera bude puno manje privlačna nego do sada.


 

tačno.net
Autor/ica 14.2.2014. u 13:21