Dodikov gambit

Dino Prohić
Autor/ica 10.10.2016. u 14:17

Izdvajamo

  • Njegovi saradnici s onu stranu Drine su jako brzi u davanju izjava o tome kako su spremni poslati vojsku da brani RS „ukoliko bude ugrožena“. I, hokus pokus, MD je ponovo ekskluzivni zaštitnik srpstva a posebno RS-a. Sada mu samo treba da slomi opoziciju u podržavanju referenduma bez značaja (kako rekoše, ustvari ankete), što čini uz pomoć ahbaba iz Sarajeva. Politički patuljak iz Sarajeva, Izetbegović, pada na ponuđenog žrtvovanog pijuna, referendum ne dolazi u obzir. Sasvim dovoljno da MD kroz vlastite, kontrolisane medije ali i kroz medije koje ne kontroliše postavi poziciju spremu za šah mat.

Povezani članci

Dodikov gambit

Kako je SDS ostao da se češka po glavi i pita šta se to upravo desilo, Milorad Dodik vjerovatno obezbijedi vlast za još narednih šest godina.

„Iz dvice u keca“

Malo je političara na bh sceni koji znaju šta rade. Milorad Dodik je ovdje izuzetak. On je Zlatan Ibrahimović političke igre. Njih dvojica vuku korijene iz geografski bliskih krajeva, ali imaju još nekoliko sličnosti. Oni pretvaraju šanse u pogotke svaki put kada protivničkim odbranama popusti pažnja, a nerijetko i iz nemogućih pozicija.

Helem, tako je Milorad Dodik negdje pred izbore došao u vrlo tešku situaciju. Para nema, penzije kasne, nova tranša od MMF-a (jer živimo od pozajmljenih para) kasni a i stranci je uslovljavaju nekakvim dogovorima koji nikoga ne interesuju. Sve glasnije se unutar entiteta RS govori protiv vlasti SNSD-a, i mnogo je indikatora da bi opozicija predvođena SDS-om mogla da preuzme vlast na lokalnom planu, što bi joj uvelike povećalo šanse za preuzimanje vlasti na entitetskom i državnom nivou. Na vanjskopolitičkom planu stvari takođe nisu skroz na mjestu. Evropljani nastoje da ubrzaju proces evropskih integracija za BiH. Da uzmu interesnu zonu prije nego što se Rusi tu uvale. Jer su Rusi jasno stavili do znanja da imaju namjeru vratiti balans snage u svjetsku politiku. A i tamo negdje iz pozadine se smiješi brk Erdogana koji se u posljednjih godinu dana pokazao gotovo kao nekakav treći entiet na globalnoj sceni moći. I svako od njih ima i BiH na sonu. Ne zato što im nešto puno treba, nego da se zauzme plac prije nego što se komšija uvali.

U toj nezavidnoj situaciji Dodik je suočen sa dva scenarija, obadva koja vode njegovom odlasku sa vlasti. MD zna da ne smije dopustiti da izgubi totalnu vlast, jer je to put koji iz udobnog života vodi u neizvijesnost ili u krajnjoj liniji u zatvor.  I onda od čini maestralan potez koji je daleko iznad imidža veselog seoskog barabe koji je predsjednik jer se smije potući na šake. On poteže referendumsko pitanje.

Kad se slože ruke mlade

I ranije je izraz referendum bio korišten kao poluga za političko natezanje, ali je ovo prvi put da se taj referendum i sprovede u praksi. Samim tim on podiže prašinu u Sarajevu i navlači na sebe gnjev stranih ambasadora i visokih predstavnika. Naravno, to je igra koju je MD testirao mnogo puta, i on zna da sve prijetnje ostaju samo na verbalnom nivou. Kroz svoje ranije svađe sa OHR-om i drugima, on je ispitao koliko daleko može da ide, i sada mu je sasvim jasno da agresivna igra prolazi. Na ovaj način MD i njegova partija iz teške defanzive prelaze u otvorenu ofanzivu. Njegovi saradnici s onu stranu Drine su jako brzi u davanju izjava o tome kako su spremni poslati vojsku da brani RS „ukoliko bude ugrožena“. I, hokus pokus, MD je ponovo ekskluzivni zaštitnik srpstva a posebno RS-a. Sada mu samo treba da slomi opoziciju u podržavanju referenduma bez značaja (kako rekoše, ustvari ankete), što čini uz pomoć ahbaba iz Sarajeva. Politički patuljak iz Sarajeva, Izetbegović, pada na ponuđenog žrtvovanog pijuna,  referendum ne dolazi u obzir. Sasvim dovoljno da MD kroz vlastite, kontrolisane medije ali i kroz medije koje ne kontroliše postavi poziciju spremu za šah mat.

Častan potez Bosića

Naravno, svi znaju kako je prošla sva ta priča oko referenduma. Jeste li za za, ili ste za ne, i onda svi koji su izašli rekli da su za za, i niko više nije znao šta dalje da radi sa tim. E, ali MD iz Laktaša je imao odličan plan. U situaciji kada je prividno „srpska stvar“ u opasnosti, on organizuje kratku vojnu vježbu skupa sa snagama iz Srbije. Čisto da pokaže da je spreman i vojnim putem da zaštiti svoju vlast. Ne srpstvo, ne RS, jer njega to ne interesuje, nego ono zbog čega ljudi i vladaju: vlastite privilegije i mogućnost za dalju pljačku. Naravno, nisu to stvari koje se naglas govore, tako da je svrha vojne vježbe da se, eto, provjeri stanje borbene gotovosti. Tada se na jednoj od lokalnih televizijskih stanica u Sarajevu pojavljuje i penzionisani general Sefer Halilovć i počinje pričati nebuloze o tome kako će nešto i neko s nekim u BiH da ratuje. Naravno, izjava politički nebitnog generala je prenesena u svim srpskim medijima i data joj je pažnja daleko iznad važnosti. Najbitniji rezultat toga je da opozicija u RS više nema odstupnicu. Oni moraju glasati na referendumu, i oni ga moraju braniti, jer će u suprotnom nestati sa političke karte.

I onda dolazi šah-mat. Na dan referenduma mediji pod kontrolom MD prenose izvještaje sa biračkih mjesta. Prvo se prikazuju vođe opozicije kako ubacuju glasove, da bi tek nakon nekog vremena i MD sa suprugom izašao na referendum. Vođe opozicije ne sumnjajući na mat-zamku redom daju izjave o tome kako je RS neophodno braniti, i kako neće njima Sarajevo komandovati i kako je jedinstvo bitno inače će fizički nestati. Svakom izjavom sve više pojačavajući mišljenje gledalaca o tome kako je opozicija suvišna. Jer jedan je branitelj RS. Jedan je onaj koji se ima hrabrosti suprostaviti cijelom svijetu samo da bi sačuvao RS.

Nekoliko dana kasnije dolaze izbori, građani izlaze i daju povjerenje SNSD-u, a Bosić čini častan potez i podnosi ostavku. Šah-mat, poen za Milorada Dodika.

Epilog

U čemu je genijalnost ovog meča? Najvažnije za Dodika je sljedeće: SDS koji je najveća opoziciona partija i koji vjerovatno jedini imaju potencijal da ga obore s vlasti ostaje obezglavljen. Struktura svih partija je takva da je teško naći naslijednika vođe, i to će biti proces koji će potrajati. A kada SDS konačno dobije novog vođu, ovaj će morati da potroši dosta vremena i energije da bi ponovo zaprijetio SNDS-u. I u svemu tome prođe par godina, budu novi parlamentarni izbori, i opet nakon njih Mile pod šatorom može da zapjeva onu njegovu omiljenu pjesmu.   

Dino Prohić
Autor/ica 10.10.2016. u 14:17