Denis Latin: HRT je leglo korupcije HSLS-a

Autor/ica 11.8.2011. u 14:07

Denis Latin: HRT je  leglo korupcije HSLS-a

Već dulje vrijeme očita je povezanost privremenog vodstva HRT-a sa HSLS-om, odnosno Europskim domom, udrugom za promicanje Hrvatske unutar Europske unije. Sad je povezanost liberala i nacionalne televizije ponovno isplutala na površinu, nakon što je Večernji list objavio da odvjetnički uredi koje HRT zapošljava za usluge provođenja ovrhe nad pretplatnicima koji nisu platili svoja dugovanja naplaćuju oko 1000 kuna za odvjetničke troškove.

Poznato je da je jedan od tih odvjetničkih ureda onaj Marijana Hanžekovića, odvjetnika koji je usto član predsjedništva HSLS-a. On je uz HRT vezan još od kasnih 90-ih, objašnjava nam Denis Latin.

– Treba znati da je Hanžeković tamo 90-ih radio taj Zakon o odvjetništvu, pa nije čudo da se zalijepio za HRT, to mu je omogućio još tada Ante Obuljen, nekadašnji šef pravne službe HRT – kaže.

Latin nam govori i kako misli da je ‘taj posao s ovrhama na HRT-u meka za odvjetnike’, i dobiti taj posao je uvijek bilo primamljivo.

– Nije čudno da se na HRT-u stvara leglo HSLS-a. Nevjerojatno je da mi moramo koristiti usluge odvjetnika, jer to su vrlo mali iznosi, a time odbijamo naše pretplatnike. Nama je veći interes da svaki mjesec naplatimo tih 80 kuna nego da uzimamo za tu naplatu još 1000. To je vrlo ružno, i pokazuje koliko je sustav s ovrhama loš – ukazuje Latin na štetu koja se ovakvim postupcima čini HRT-u.

Također, dodaje da se time stvara animozitet prema pretplati i te da se dugoročno gubi pretplatnike. Ali to, čini se, ne smeta liberale.

– HSLS je užasno zaposjeo taj HRT. Njima se nešto užasno sviđa na HRT-u, i mislim da je to to – zaključuje Latin.

Ipak, Hanžeković nije jedini odvjetnik koji ‘cijedi’ ili preko kojeg se ‘cijedi’ HRT i njegove pretplatnike. Tu su i odvjetnički uredi Josipa Madirazze, Nataše Owens i Miroslava Leke. Gospođu Owens, primjerice, v.d. ravnatelja HRT-a, Mislav Stipić (čije je članstvo u HSLS-u nakon stjecanja aktualne pozicije zamrznuto), osobno je doveo Natašu Owens na HRT, te joj dao punomoć da rješava tužbe stotina honorarnih zaposlenika koji su optušteni prošle godine Owens je također. Za takvo, ‘out-sourcing’ zapošljavanje, ravnatelju ne treba natječaj niti ičija suglasnost, tako da su mu ruke odriješene.

No da je riječ o interesima HSLS-a, sumnja Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

– Ne bih rekao da HSLS ima nadzor nad HRT-om. Prvo pitanje je, je li HRT-ov pravni ured sposoban, i je li ovakvo zapošljavanje stvarno nužno, ali to treba provjeriti Nadzorni odbor. Ako odvjetnici uzimaju 1000 kuna za usluge pri ovrsi, treba vidjeti koliki dio toga oni uzimaju, a koliko zapravo dobiva HRT, i je li sve po tarifi odvjetničkog ureda – govori nam Stazić.

Naglašava i da je nužno da odabir osoba koje će HRT zaposliti bude pod kontrolom Nadzornog odbora, te da bude transparentan. S druge strane, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista siguran je da HSLS ima svoje prste duboko u HRT-ovom džepu.

Lesar smatra da je svima jasno da gdje je lova tu je i HSLS, no ističe da je ovo interesantan slučaj jer tu se okreću ogromne svote, a spomenuti odvjetnici za HRT rade već duže vrijeme. Ali nije to ništa čudno, smatra glavni laburist, te zaključuje opažanjem o programskoj kvaliteti hrvatske nacionalne televizije.

Tekst prenosimo sa portala dnevno:hr

 

Tagovi:
Autor/ica 11.8.2011. u 14:07