Daniel Serwer: BiH prijeti samoizolacija, RS nikad niko ne bi priznao

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 13:30

Daniel Serwer: BiH prijeti samoizolacija, RS nikad niko ne bi priznao

Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na američkom John Hopkings univerzitetu izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) kako je moguće da Bosna i Hercegovina bude izolirana i da ostane na marginama  svih dešavanja ukoliko što prije ne krene prema Evropi.

“Sve je do Bosanaca i Hercegovaca, kako će oni odrediti pravac u kojem će se njihova zemlja kretati u budućnosti. Njihova sudbina je u njihovim rukama. Vjerujem da Bosna neće ostati izolirana ako sada krene prema EU, ali ako nastavi sa stagnacijom i blokadama moguća je samoizolacija te zemlje”, kazao je Serwer za agenciju Anadolija.

Evropska unija (EU), tvrdi, neće primiti u svoje članstvo nijednu zemlju koja ne provede evropske reforme i ne uradi ono što Evropa zahtjeva.

“Iako je Hrvatska 1. jula ove godine primljena u EU, vrata te zajednice neće biti otvorena za BiH sve dok vaša zemlja uistinu ne provede te evropske reforme, ne usvoji sve potrebne zakone i pokaže jasno da je spremna i odlučna da uđe u EU. Mislim da će ostale zemlje na Balkanu, na kraju, postati članice EU-a, ali, opet ponavljam, samo nakon što provedu sve evropske reforme koje se od njih traže”, tvrdi ovaj ugledni stručnjak.

Dodao je da su bh. građani posljednjih mjeseci izlaskom na ulice pokazali da su postali mnogo svjesniji stanja u kojem se nalaze, što ih je ponukalo da traže svoja građanska prava od države.

“Demonstracije koje sada gledamo na ulicama Sarajeva i u ostatku BiH su sigurno pozitivan znak koji jasno odražava volju i odlučnost građana Bosne i Hercegovine da zemlja treba promjene i kretanje naprijed. Primijetio sam da građani BiH postali mnogo svjesniji stanja u koje su ih doveli domaći političari i zato sada traže više od države nego što su do sada od nje dobivali. To je prava demokratija i ja podržavam glas naroda u BiH”, istakao je Serwer.

Naglasio je da građani u BiH, ali i u ostatku Balkana, trebaju uvijek imati na umu da bi članstvo u EU i NATO-u skoro izbrisalo nacionalističke politike u njihovim zemljama.

“Mislim da članstvo balkanskih zemalja u EU i NATO-u može biti odlično rješenje za političke, ekonomske i društvene probleme u regionu Balkana. Siguran sam da bi članstvo u EU i NATO-u u velikoj mjeri doprinijelo i smanjenju nacionalističkih tenzija u cijelom regionu, a posebno u BiH i na Kosovu. Približavanje evroatlanstskim integracijama osnažit će sveukupnu sigurnost na cijelom Balkanu koji je do sada bio mjesto ratova”, smatra ovaj poznati američki profesor međunarodnih odnosa.

Tvrdi da će BiH u budućnosti ostati cjelovita i nezavisna zemlja, istakavši da niko u svijetu ne bi priznao entitet Republiku Srpsku (RS) kao suverenu državu.

“Iako nerijetko možemo čuti pozive srpskih političara u BiH na odcjepljenje i nezavisnost entiteta RS od ostatka države, mislim da RS nikada neće postati nezavisna i suverena zemlja. Međunarodna zajednica to nikada neće dozvoliti, a i ako bi RS samoinicijativno posegnuo za nezavisnošću, niko u svijetu je ne bi priznao kao državu”, ističe Serwer.

Napominje da ga najviše zabrinjava činjenica da Bosna godinama stagnira i da ne postoji volja među domaćim političarima da učine nešto za zemlju da krene naprijed.

“Možda nekada malo i preuveličavamo probleme s kojima se suočava BiH. Problemi u toj zemlji sigurno nisu nerješivi. Ali najviše zabrinjava činjenica da postoji mala ili skoro nikakva politička volja među domaćim političkim strukturama da se riješe ti problemi. Ja lično priželjkujem jedno novo političko liderstvo u BiH koja zaslužuje mnogo više, ali do samih je Bosanaca da li će oni dovesti nove, hrabre, kreativne i vizionarske političare koji će ih povesti u moderni i napredni svijet”, kazao je Serwer.

Poručuje da Bosanci ne trebaju čekati da međunarodna zajednica riješi njihove probleme, istakavši da SAD i EU trenutno nemaju velike interese da krenu u jednu dublju intervenciju u BiH.

“Mislim da SAD, ali ni EU trenutno nemaju velike strateške interese da interveniraju u BiH i da riješe političku i društvenu krizu u toj zemlji. Štaviše, svima je jasno da Amerika želi da smanji svoje odgovornosti i svoje prisustvo na Balkanu, a s druge strane, želi da se EU mnogo aktivnije uključi u dešavanja na Balkanu i da igra snažniju ulogu u tom djelu Evrope”, rekao je američki profesor.

Nema demokratije na Bliskom istoku

U vezi sa posljednjih dešavanjima na Bliskom istoku ističe da je vrlo teško predvidjeti šta će se desiti u narednom periodu, naglasivši kako je teško očekivati brzu demokratiju u tom djelu svijeta.

“Nisam siguran da će se zemlje koje su doživjele Arapsko proljeće vratiti u autokratsku eru, ali teško je očekivati i njihov demokratski napredak. Zaista je teško predvidjeti kakva ih budućnost očekuje. Pogledajte, Tunis se kreće sporo i sa poteškoćama, ali u dobrom smjeru. Mislim da je u Libiji stanje zadovoljavajuće i pored problema sa vojskom i ekstremistima. U Jemenu je na sceni jedan široki nacionalni dijalog. Ali Egipat je pod znakom pitanja kao što možemo vidjeti i na televiziji”, tvrdi Serwer.

Amerika neće intervenirati u Siriji

Na kraju je dodao da Sjedinjene Američke Država (SAD) neće intervenirati u Siriji jer to trenutno ne odgovara njenim geostrateškim interesima.

“Teško možemo očekivati da SAD direktno intervenira u ratu u Siriji u ovom momentu, jer to ne odgovara trenutnim američkim strateškim interesima. Vidjeli smo da Washington ne želi direktno da se umiješa u konflikt, te pokušava da smiri stanje u toj zemlji slanjem vojnih sredstava sirijskim pobunjenicima”, rekao je Serwer za agenciju Anadolija.

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 13:30