Daniel Serwer: Amerika nikad ne bi dozvolila raspad BiH

tačno.net
Autor/ica 14.11.2013. u 08:29

Daniel Serwer: Amerika nikad ne bi dozvolila raspad BiH

Nakon što su javnost u Bosni i Hercegovini uznemirile nedavne tvrdnje pojedinih zvaničnika i analitičara da su Sjedinjene Američke Države (SAD) sve manje prisutne u ovoj zemlji i da postoji bojazan od njenog skorog raspada, Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na američkom Univerzitetu ”John Hopkings” izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da ”SAD nikada ne bi dozvolile raspad Bosne i Hercegovine”.

“SAD nikada neće dozvoliti da se Bosna i Hercegovina raspade. Washington ne bi dozvolio podjelu države. Ipak, pitanje je da li će doći do dublje integracije zemlje. Svaki oblik dublje integracije u BiH zavisi od domaćih snaga i domaćih političara koji treba da se dogovore o obliku saradnje”, kazao je ugledni profesor.

Također, on smatra da ni međunarodna zajednica u ovom momentu ne želi podjelu BiH, jer bi to vodilo u sukobe i rat, što oni ne žele.

“Međunarodna zajednica ne bi dozvolila nikakvu dezintegraciju i raspad BiH jer bi to destabiliziralo ne samo BiH nego i cijeli region Balkana. Međunarodna zajednica ne želi novi rat u BiH”, rekao je Serwer.

Ipak, vjeruje da je Amerika posljednjih godina u značajnoj mjeri smanjila svoj angažman u BiH očekujući veći utjecaj EU-a u toj zemlji.

“Mislim da se SAD trenutno distancirao od BiH. Administracija u Washingtonu smatra da je BiH sada prvenstveno odgovornost Evropske unije (EU) i njenih političara. SAD čak idu dotle da dobrodošlim u BiH smatraju i pojačan angažman Turske. Ipak, moramo shvatiti da je pitanje suvereniteta BiH i njenog teritorijalnog integriteta još uvijek nešto o čemu se interesira Washington, a posebno ako bi teritorijalni integritet BiH bio ugrožen. SAD nikada ne bi dozvolile ugrožavanje suvereniteta BiH”, istakao je američki profesor.

Mišljenja je da SAD, ipak, neće nametati neki drugi Ustav BiH domaćim političarima  BiH već će samo pokušati da stvore potrebni ambijent za promjene najvišeg pravnog akta.

”Ustav je stvar samih Bosanaca i Hercegovaca. Možda SAD mogu pokušati da pomognu kako bi se stvorili povoljni uvjeti za ustavne reforme. Ali mislim da SAD neće direktno tražiti nametanje promjena u BiH”, kazao je on.

Ocjenjuje kako Amerikanci smatraju da su odvojili dovoljno pažnje i diplomatskih napora za BiH tokom 1990-tih.

“Međunarodna zajednica je osigurala Daytonski sporazum za BiH, koji je zasigurno i dio problema u zemlji. Ali to ne znači da međunarodna zajednica mora da riješi probleme u BiH, iako bi mogla kada bi to htjela. Amerikanci zasigurno osjećaju da su oni dali Bosni jedan dio svoga vremena i pažnje. Ali već danas oni imaju mnogo važnijih stvari i većih prioriteta u svijetu”, rekao je Serwer.

Stoga snažno vjeruje da će proces evropskih integracija igrati sve značajniju ulogu u BiH. Posebno u kontekstu rješavanja političkih i društvenih problema zemlje.

“Mislim da bi Washington, Berlin i Zagreb mogli zajedničkim snagama da urade značajan dio posla da stvore uslove u kojima bi onda Bosanci mogli da pronađu rješenje za svoje probleme i izazove koji ih muče. Jedno je sigurno, a to je da će proces priključenja u EU igrati vrlo značajnu ulogu i ponuditi Bosancima inicijative za rješavanje problema”, ocijenio je univerzitetski profesor.

Ipak, ističe kako BiH vrlo sporo napreduje na putu prema EU upozoravajući da bi čak i Kosovo moglo ući u EU prije Bosne.

“Mislim da bi BiH mogla ostati izolirana i na marginama svih dešavanja u EU. Sigurno je da neće biti popuštanja od strane EU-a. Bosna će morati da ispuni sve potrebne uslove za članstvo u EU kako bi postala članica te međudržavne zajednice. Ali već sada značajno zaostaje za svojim susjedima. Crna Gora, Srbija i Makedonija imaju dobre šanse da uđu u EU prije Bosne. Čak i Kosovo bi moglo ući u EU prije Bosne zbog njegovog strateškog značaja. A ako Bosancima smeta takav slijed događaja, onda moraju birati političare koji će ih ubrzano pripremati za ulazak u EU i voditi prema Zapadu”, rekao je on.

– Izbori na Kosovu su strateški korak –

U tom svjetlu, napominje da je Kosovo posljednjih godina učinilo mnogo i polako ostvaruje svoj san o nezavisnosti.

“Održavanja izbora na Kosovu je bio strateški korak Kosova na putu jačanja njene nezavisnosti na globalnom planu. Ali održavanjem izbora nije okončan proces stvaranja države. Još uvijek postoji veliki dio posla da bude ostvaren napredak u implementaciji dogovora Beograda i Prištine u normalizaciji njihovih odnosa. Bit će potrebno da dvije zemlje uzajamno prihvate diplomatsko prisustvo i otvore svoje ambasade u glavnim gradovima Srbije i Kosova. Mislim da će se to desiti mnogo prije nego većina ljudi smatra”, kazao je Serwer.

– Srbija je priznala Kosovo –

Prema njegovom mišljenju Kosovo je već u pravnom smislu nezavisna zemlja jer je i ”sama Srbija priznala ustavni okvir Kosova”.

“Mislim da je naivno i beznačajno da Beograd nastavlja da odbacuje priznavanje nezavisnosti Kosova nakon što je Srbija prihvatila ustavni okvir Kosova kao najviše pravne regulative, ali i provođenje zakona Kosova na cijeloj teritoriji te zemlje”, naglasio je američki stručnjak za Balkan.

– Uprkos animozitetima, niko na Balkanu ne želi ratovati –

Na kraju je ocijenio kako nijedna zemlja ili narod na Balkanu nemaju potrebni kapacitet, ali ni volju da ratuju dodajući da je završena era ratova u tom djelu Evrope.

“Mislim da niko nema potrebni kapacitet i naoružanje na Balkanu, ali ni želju da započinje nove konflikte koje smo vidjeli 1990-tih. Etnička polarizacija i tenzije su prisutni u mnogim zemljama, uključujući i SAD. Demokratija nas uči kako se nositi sa tim problemima, ali u političkoj areni. Rat nikada nije dobro rješenje za rješavanje etničkih problema”, rekao je Serwer za AA.

tačno.net
Autor/ica 14.11.2013. u 08:29