Dan Evrope i pobjede nad fašizmom

Autor/ica 9.5.2012. u 15:59

Dan Evrope i pobjede nad fašizmom

Deveti maj u Evropi se obilježava kao Dan Evrope, kao podsijećanje na ideju osnivača Roberta Schumana da se ratni protivnici ujedine u privrednu organizaciju kojoj će povjeriti upravljanje proizvodnje ugljenom i čelikom.

U  Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, ali i jednom broju  država regije 9. maj je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom. Nacistička Njemačka je kapitulaciju potpisala dan ranije, ali su sovjeti proglasili mir u ranim jutarnjim satima 9. maja 1945.   

Scenarij uobičajen. Ruska avijacija je potvrdila da su njeni avioni razbili kišne oblake kako bi se parada mogla održati.

Ove  godine je pred novim predsjednikom i premijerom Vladimirom Putinom iDmitrijem Medvedovim bilo oko 14 tisuća vojnika, veliki broj  vojnih vozila i oružja, među kojima i interkontinentalne balističke rakete, uključujući Topol M i Iskander M, kao i osuvremenjeni S- 400 proturaketni obrambeni sustav, ali i ratni veterani iz Drugog svjetskog rata.

Parada se održala ni tjedan dana nakon što je glavni zapovjednik ruske vojske izjavio da Moskva razmišlja i o preventivnom udaru ukoliko NATO i Washington odluče razmjestiti u Evropi proturaketni štit bez suglasnoti Rusije.

Obraćajući se vojnicima  i gostima, Vladimir Putin  je kazao kako parada pokazuje da Rusija poštuje međunarodne standarde, suverenitet svake države i nezavisnu politiku svake države, te da je to „apsolutna grancija da se tragedija prošloga rata neće ponoviti“.

Putin je dodao da je nekadašnji Sovjetski Savez najviše patio tokom  rata, zato ima  pravo braniti svoje mjesto u međunarodnim sigurnosnim pitanjima.

„Rusija vodi politiku jačanja bezbjednosti u svijetu. Naše je moralno pravo da branimo vlastite  principe i ustrajavamo na našim pozicijama,  jer ova je zemlja najviše bila izložena napadima nacistima“, istaknuo je ruski šef države.

Dan pobjede obilježava se i u drugim gradovima i mjestima u Rusiji, ali i bivšim sovjetskim republikama, danas suverenim državama.

Zastava Evropske unije

Istodobni širom Evrope podsijećanje na ideju Evropske unije i to u trenutku ekonomske krize.  Evropu čeka ekonomska stabilizacija, ali i nastavk proširenja , poručeno je iz Brisela.  

U govoru povodom Dana Evrope predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je rekao da je Evropska unija tokom svog nastajanja znala  suočiti  s krizama i da iz njih izađe ojačana, kao i da je donijela mnoge koristi svojim građanima.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, na proslavi koja je održana u utorak uveče u Briselu,  izjavio je da je Evropska unija odlučna da održi korak  u prijemu novih članica i naglasio da su uzroci sadašnjih problema EU vezani za globalizaciju, a ne za proširivanje.

File  je, štoviše, istakao da je ulazak novih članica “DNK Evrope” i naglasio da “Evropska unija i dalje raste”, ukazavši na to da će se “Hrvatska uskoro pridružiti, Srbiji je dodeljen status kandidata za članstvo, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu idućeg meseca”.

Slobodna Evropa

Autor/ica 9.5.2012. u 15:59