Dan državnosti: Obilježavanje samo u jednom dijelu BiH

tačno.net
Autor/ica 25.11.2013. u 11:28

Dan državnosti: Obilježavanje samo u jednom dijelu BiH

U Bosni i Hercegovina u ponedjeljak se obilježava 70. godišnjica obnove državnosti, kada je u Mrkonjić Gradu na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) potvrđen njen viševijekovni kontinuitet.

Prijem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine biće održan u Predsjedništvu BiH, a svečana okupljanja planirana su širom države.

Iz godine u godinu, 25. novembar i njegov značaj osporavaju se iz institucija Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima u BIH i dijaspori uputio je najiskrenije čestitke, saopćeno je iz njegove Službe za odnose s javnošću.

“Narodi BiH su još prije 70 godina, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, istakli da hoće Bosnu i Hercegovinu u kojoj je svaki građanin jednak u svojim pravima i načinu života, bez obzira u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi i bez obzira da li pripada ‘većini’ ili ‘manjini’,” navedeno je u čestitci.

“Bosna i Hercegovina će, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas, a ovaj historijski datum, 25. novembar, obavezuje sve nas, Bosance i Hercegovce, da damo svoj puni doprinos u daljnjoj izgradnji i jačanju naše države Bosne i Hercegovin,” podvukao je Komšić.

Većina zaposlenih u opštinskoj administraciji u Srebrenici u ponedjeljak ne radi jer su iskoristili odobrenje načelnika Ćamila Durakovića da slobodan dan mogu uzeti svi za koje je 25. novembar praznik.

Ipak, sve ustanove i institucije u ovoj opštini pružaju usluge građanima, jer jedan broj zaposlenih radi. Duraković nije proglasio neradni dan kao što su to radili njegovi prethodnici koji su u prošloj deceniji bili nosioci vlasti u ovoj lokalnoj zajednici.

Na ulazu u zgradu opštine nalazi se Durakovićevo obavještenje da je 21. novembar, datum prihvatanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH neradni dan, a da je 25. novembar radni dan u Republici Srpskoj i da opština i ostale ustanove rade.

Dalje se navodi da zaposleni u opštinskoj administraciji i drugim ustanovama, koji ovaj datum osjećaju kao praznik, mogu odsustvovati sa posla, što Bošnjaci, ali i veći broj Srba koriste i nisu došli na posao.

tačno.net
Autor/ica 25.11.2013. u 11:28