Dačić na izložbi žrtvama zločina: Izražavam saučešće porodicama žrtava

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 09:06

Dačić na izložbi žrtvama zločina: Izražavam saučešće porodicama žrtava

Predsednik Vlade Srbije: Bilo bi loše ukoliko se ovakvom izložbom podrazumeva da se govori o našim ili njihovim zločinima jer žrtve su žrtve. Krivci to nisu učinili u ime Srbije, niti ih je za to neko ovlastio * Nataša Kandić: Nikad se nije dogodilo da žrtvama na javnom mestu priđe premijer koji je iz partije koja je odgovorna za sve što se događalo. Došao je trenutak da on, posle toliko godina, napravi taj prvi korak, da ih pomiluje, da komandant SAJ, čovek koji je prvi pomogao žrtvama u Podujevu, kaže da mu je čast da bude na njihovoj izložbi u Beogradu * Saranda Bogujevci: Ispričala sam priču koja je deo mog života i deo istorije * Mia David: Održavanje izložbe na ovom mestu, u centru Beograda, kao i prisustvo premijera Srbije, veliki je korak za našu zemlju i za srpsko-albanske odnose posle rata

Piše: Bojan Tončić

“U Briselu sam predlagao da se podigne spomenik žrtvama sa albanske i srpske strane, u Prištini, odnosno Beogradu. Pitali ste me dok sam dolazio o izvinjenju, moj odgovor je da su osuđeni svi krivci i da bih voleo da budu osuđeni krivci za sve zločine na svim stranama. To je mnogo značajnije od izvinjenja. Upućujem saučešće porodicama žrtava zločina; zbog pomirenja i daljeg zajedničkog života tako treba da bude u svim važnijim tačkama bivše Jugoslavije”, rekao je u sredu u Kulturnom centru Beograda predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, neposredno nakon otvaranja izložbe Bogujevci – Vizuelna istorija (omaž svim porodicama žrtava rata (autori: Fatos Bogujevci, Jehona Bogujevci, Saranda Bogujevci, kustos Džejms Valmslej, Hartefakt i KCB, Beograd, decembar 2013).

Tokom razgledanja izložbe, premijer je razgovarao sa umetnicima pred izloženom krvavom dečjom pidžamom. Obraćajući se prisutnima, naglasio je da je “naročito bila teška sudbina dece i civilnog stanovništva”.

Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

“Bilo bi loše ukoliko se ovakvom izložbom podrazumeva da se govori o našim ili njihovim zločinima jer, žrtve su žrtve. Krivci to nisu učinili u ime Srbije, niti ih je za to neko ovlastio”, rekao je Ivica Dačić.
On je obavestio prisutne da su informacije MUP Srbije bile o pripremanju nereda kojima bi se izložba sprečila.

“Nije bilo dileme, gospodin Vučić i ja smo se složili oko toga da izložba mora da se održi”, rekao je Dačić.

Nakon toga, on se rukovao sa autorima i kustosom izložbe, kao i sa Natašom Kandić, izvršnom direktorkom Fonda za humanitarno pravo, organizacije zaslužne za prve dolaske žrtava sa Kosova na suđenja u Beograd.

Pre početka izložbe grupu od tridesetak građana policija je, bez upotrebe sile, udaljila sa prostora ispred KCB na strani ispred ulaza u Galeriju Podroom koji gleda ka Trgu Republike. Oni su dobacivali uvrede građanima koji su dolazili na izložbu (“Snimajte gde ide ološ srpski!”, “Nama će vaditi organe”), i raspravljali sa policajcima (“Možete li mirno da spavate”, “Od dobrog naroda prave zločince, a vi ih branite”, “Pusti me da vidim šta su to Srbi uradili”). Iz grupe nezadovoljnika izdvojena su i pretresena dvojica.

Koordinatorka REKOM-a, međudržavne regionalne komisije za istinu o ratu u bivšoj Jugoslaviji Nataša Kandić, rekla je izveštaču e-novina da je otvaranje izložbe i prisustvo premijera “mali, ali važan korak unapred”.

“Nikad se nije dogodilo da žrtvama na javnom mestu priđe premijer koji je iz partije koja je odgovorna za sve što se događalo. Došao je trenutak da on, posle toliko godina, napravi taj prvi korak, da ih pomiluje, da komandant SAJ, čovek koji je prvi pomogao žrtvama u Podujevu, kaže da mu je čast da bude na njihovoj izložbi u Beogradu. Ipak je to korak napred koji, da smo ga napravili ja, ili bilo ko iz građanskog društva, ne bi vredeo. Ovako, kada su došli ljudi iz nekadašnje vlasti, to vredi i treba da svi podržimo svest onih koji su imali vlast, i koji je danas imaju, da moraju da se suoče sa žrtvama”, istakla je Nataša Kandić.

Photo: Tanjug/Nemanja Jovanović

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, rekla je da je bilo veoma važno da se izložba predstavi u Beogradu.

“Održavanje izložbe na ovom mestu, u centru Beograda, kao i prisustvo premijera Srbije, veliki je korak za našu zemlju i za srpsko-albanske odnose posle rata”, rekla je Mia David.

Saranda Bogujevci istakla je da dolazi u Beograd sa namerom da prenese istinu o onome što se zaista dogodilo.

“Ispričala sam priču koja je deo mog života i deo istorije”, rekla je Saranda Bogujev

Umetnici su kroz izložene predmete, dečju odeću, replike dnevne i bolničke sobe, obiman pres kliping, vizuelne i audio snimke koji se emituju preko monitora, preneli u izložbeni prostor deo onog što pamte iz detinjstva i docnijeg lečenja, nakon masakra koji su preživeli.

Pripadnici državne policijske jedinice Škorpioni ubili su u Podujevu, u Ulici Rahmana Morine, četrnaestoro članova porodica Durići i Bogujevci; u sumanutoj pucnjavi u civile preživelo je petoro dece koja su teško ranjena. Njih su na mestu zločina pronašli današnji komandant SAJ Spasoje Vuletić i lekar Dragan Nikolić koji su im pružili prvu pomoć. I oni su na otvaranju razgovarali sa autorima, novinarima i posetiocima izložbe

tekst preuzet sa prijateljskog portala e novine

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 09:06