Dačić i Tači ponovo konstruktivni

tačno.net
Autor/ica 18.1.2013. u 08:49

Dačić i Tači ponovo konstruktivni

Naredna runda pregovora između premijera dve zemlje zakazana je za drugu polovinu februara.

 

U Briselu su sinoć uspešno završen četvrti krug pregovora između premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Razgovori su trajali više sati i bili su konstruktivni. Paralelne srpske institucije na severu Kosova takođe su se, prvi put od početka dijaloga, našle na dnevnom redu.

Na sastanku je postignut privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV na graničnim prelazima. Prema rečima premijera Dačića, prihod od naplate carina će ići u poseban fond za razvoj opština u severnom delu Kosova. Fond će biti formiran pod okriljem EU.

Kosovski premijer Hašim Tači je prištinskim medijima u vezi sa ukidanjem paralelnih institucija na severu između ostalog saopštio da će tamošnjim Srbima biti omogućeno da izaberu svoje legitimne predstavnike na lokalnim izborima.

Dačić i Tači su se inače juče u Briselu sastali i sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, zaduženim za Balkan, gospodinom Filipom Rikerom. Naredna runda pregovora između premijera dve zemlje zakazana je za drugu polovinu februara.

tačno.net
Autor/ica 18.1.2013. u 08:49