CRVENILO SA NIJANSOM ZELENE

tačno.net
Autor/ica 15.9.2015. u 13:58

Izdvajamo

  • Nakon svega, jasno je da se politička slika u Norveškoj mijenja, postala je mnogo crvenija nego dan prije izbora, ali je i dobila značajnu nijansu zelene boje! Da li će ova promjena polučiti neke tektonske promjene na nivou aktualne državne vlasti, ostaje da se vidi Ali već sada postoje naznake da Norvešku očekuje «vruća» politička jesen.

Povezani članci

CRVENILO SA NIJANSOM ZELENE

Norveška dan poslije komunalnih i regionalnih izbora

Dan poslije, nakon lokalnih izbora u Norveškoj, na općinskom i regionalnom nivou, može se reći da se socijalisti i socijaldemokrati vraćaju u vlast! Nakon poraza i gubitka većine na državnom nivou, na izborima održanim prije dvije godine, a time i izvršne vlasti, predstavnici partija takozvane crvenozelene koalicije bilježe znatan povratak povjerenja, testiran na sinoć završenim lokalnim izborima!

Sudeći prema rezultatima nakon prebrojanih skoro 99 posto glasova, vladajuća partija Desnih (Høyre) i ultradesnih partije Napretka (FRP) su izgubili veliki dio povjerenja biračkog tijela Norveške! Pri ovome valja naglasiti da je ultradesna Partija napretka ostvarila najlošiji rezultat otkako postoji. Od partija koje se mogu nazvati dobitnicima u pravom smislu te riječi jeste Partija okoliša i zelenih (MDG), koji su zabilježili veliki uspon i na prethodnim izborima na državnom nivou. To će biti partija koja će odlučivati o konačnim rasporedima u općinskim rukovodstvima. Tako je otvorena mogućnost da njihov kandidat bude gradonačelnik glavnog grada Osla. Riječ je o kandidatu Shoaib Sultan, (Suajb), a njegovim eventualnim izborom on bi bio prvi stranac – gradonačelnik glavnog grada, a uz to i musliman!

shoaib11

Shaib – da li će ovaj Sultan sjesti na prijestolje gradonačelnika Osla

Ovdje valja dodati da je veliki napredak postigla i partija Crvenih (Rødt), koji su donedavno bili marginalci. Oni su na lepezi norveške političke scene najbliži ultraljevici. Osvojili su potpunu vlast u jednom od najvećih gradova Trumsu (Trømso) na sjeveru Norveške, a i u drugim mjestima bilježe znatan napredak.

Takozvana «modra opcija» – ili, kako ih nazivaju norveški mediji, stranke građanskog bloka, bilježe znatan pad u procentu učešća u lokalnoj i regionalnoj vlasti, a time i svog rejtinga. Čak i u onim mjestima gdje su imali apsolutnu većinu, izgubili su je na sinoć završenim lokalnim izborima!

Ovdje je zanimljivo podcrtati još jednu činjenicu: rezultate su, velikim dijelom, odredili i odnosi pojedinačnih stranaka prema aktuelnoj izbjegličkoj krizi. Sve partije, koje su bile skeptične prema prihvatu izbjeglica sa Bilskog istoka, kažnjene su na taj način što im je oduzeto povjerenje! Tako je ultradesna partija napretka bila ne samo skeptična, već i protiv prijema izbjeglica zabilježila i najlošije rezultate. To se jasno vidjelo tokom predizborne kampanje, nakon kojih je njihov rejting, prema istraživanjima neprestalno padao.

oslojun2011 043

Gradska vijećnica u Oslu  čeka novoga domaćina

Na ovogodišnjim lokalnim izborima je bilo ukupno 58.189 kandiata koji su konkurirali na 10 632 poslanička mjesta u općinama. Pravo glasa su imali  4.017 366 glasača, a izlaznost je bila veoma niska, manje od 60 posto, odnosno 59.8 procenata. U trenutku nastajanja ovoga teksta je izbrojano 99,9 posto glasova! Kako sada stvari stoje najveća partija lijeve ili socijalističke opcije – Radnička parija je osvojila 33, 6 posto glasova ili ukupno 3467 madata, 89 više nego na prethodnim lokalnim izoborima 2011. Partija Desnih je osvojila 1955 mandata ili 376 manje nego na prethodnim izborima. Partija Napretka je osvojila 200 mandata manje!

Partija okoliša i zelenih je osvojila 229 madata a oni će biti ključni faktor pri formiranju izvršne vlasti u većini norveških općina ili komuna, kako se ovdje zovu.

Nakon svega, jasno je da se politička slika u Norveškoj mijenja, postala je mnogo crvenija nego dan prije izbora, ali je i dobila značajnu nijansu zelene boje! Da li će ova promjena polučiti neke tektonske promjene na nivou aktualne državne vlasti, ostaje da se vidi. Ali već sada postoje naznake da Norvešku očekuje «vruća» politička jesen.

Specijalno za tacno.net iz Norveške: Fahro KONJHODŽIĆ

tačno.net
Autor/ica 15.9.2015. u 13:58