Crnogorcima za život nedostaje 200 eura

Autor/ica 26.4.2011. u 04:41

Crnogorcima za život nedostaje 200 eura

Prema podacima Zavoda za statistiku, Crnogorcima za zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba u prosjeku mjesečno treba oko 200 evra više nego što zarade.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u martu iznosila je oko 770 evra, dok je prosječna plata bila 506 evra.
Za hranu i bezalkoholna pića vrijednost minimalne potrošačke korpe je oko 270, za higijenu oko 340 evra.

U anketi koju je sproveo radio Antena M građani kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem i da je „u navali poskupljenja, a sa platama koje su mnogo niže od prosječne, dočekati kraj mjeseca bez pozajmica i zaduživanja, pravo umijeće“.

Predrag Boljević iz centra za zaštitu potrošača smatra da uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, Vlada građanima ne pomaže.

On navodi primjer ekodizela gdje je Vlada za privredu smanjila akcize, a za građane ih ostavila. „To pokazuje neki čudan odnos Vlade prema građanima. Mislim da Vlada, nažalost, nema ispravan stav prema budućnosti crnogorskog ekonomskog prostora i plašim se da će se to opet prelomiti preko leđa građanina“, kaže Boljević.

Vlada se, smatra Boljević, ponaša kao strano tijelo pa ne vidi čemu služi. „Ne može Vlada, naročito u kriznim situacijama ipak da se ponaša dijeleći nam preporuke i ne znam šta sve, bez ijednog ekonomskog argumenta i poteza kojim bi ona direktno upravljala na tom tržištu“, navodi on.

B92

Tagovi:
Autor/ica 26.4.2011. u 04:41