Čika Jovo slobodan čovjek, BiH konačno odahnula

Autor/ica 29.7.2011. u 23:46

Čika Jovo slobodan čovjek, BiH konačno odahnula

Stjepan Kljujić, bivši član Predsjedništva BiH, koji se takođe nalazi na srbijskoj potjernici,  kaže da mu je drago što je Divjak na slobodi istovremeno izražavajući razočarenje postupkom vlasti u BiH. “Samo onda kad BiH bude imala državnike oni će se suprotstaviti velikosrpskoj politici da Srbija i dalje proganja ljude koji su branili BiH. S druge strane, Tužilaštvo BiH nažalost nije uradilo ništa da se taj proces završi”, naglašava Kljujić.  

Ni poraz ni pobjeda

Uglavnom svi politički predstavnici iz Federacije BiH pozdravljaju odluku o puštanju Divjaka na slobodu. Potpredsjednica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović navodi da su potezi Srbije u proteklih nekoliko mjeseci za BiH bili ponižavajući upravo zbog slučaja Divjak. “Ne bih ovo smatrala ničijom pobjedom niti porazom, ali možda dobrom porukom da se od sada pa nadalje razgovara jezikom pravnih a ne političkih argumenata, kada su pravne stvari u pitanju”, poručila je ova političarka.

Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle kaže da je imao povjerenje u austrijsko pravosuđe te da je Divjakovo puštanje na slobodu pokazatelj kako se radi na zaštiti interesa vanjske politike. Hrle je naglasio da je Ambasada BiH „svim diplomatskim aktivnostima štitila prava Jovana Divjaka, razumijevajući da je državljanstvo, pogotovo u slučaju političko motivirane optužnice, neposredan izraz državne suverenosti”.

SNSD: “Da li će iko odgovarati za Dobrovoljačku?”

U RS potpuno druga priča. U ovom entitetu smatraju da je ovo politizacija cijelog procesa i da su pravo i pravda pali na ispitu. Rajko Vasić iz SNSD-a pita da li će iko odgovarati za zločine u Dobrovoljačkoj?! “Svako koristi pravo da sebe proglasi pobjednikom i da nevine žrtve rata pogazi i da ih ubije onoliko puta koliko njemu treba”, navodi Vasić.  

Predsjednica Društva za ugrožene narode BiH Fadila Memišević kaže da su i u BiH dali doprinos Divjakovom puštanju na slobodu. “Mi smo bili spremni dati i kauciju za gospodina Divjaka i bili smo protiv slanja zahtjeva za ekstradiciju u BiH jer na taj način se implicira da je kriv, a on nije kriv”, uvjerena je Memišević.


Austrijski sud u Kornojburgu donio je odluku kojom se odbija zahtjev Srbije za izručenjem Jovana Divjaka, navodeći da je taj zahtjev „neprihvatljiv“. Tužilaštvo u Srbiji Divjaka tereti za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine. 

Divjak, koji je  uhapšen u Beču početkom marta po potjernici Srbije, je nakon odluke austrijskog suda krenuo za Sarajevo, pošto zahtjev BiH za njegovim izručenjem nije razmatran, jer je bio nepotpun.

Autor/ica 29.7.2011. u 23:46