Četnički vojvoda Džek Sparou

Boris Dežulović
Autor/ica 10.8.2016. u 09:09

Četnički vojvoda Džek Sparou

Četvrt stoljeća gradili su tako Hrvati svoju Domovinu, i na kraju sagradili državu koja na pijanim dernecima slavi najbjednije negatore vlastite nezavisnosti, istovremeno proganjajući djecu s plastičnim mačevima i gusarskim zastavama. Državne neprijatelje taman po svojoj mjeri. Jasno, lako je po djeci: hapsite Jacka Sparrowa, njemu oduzmite zastavu, pičke!

Piše: Boris Dežulović, N1

Četvrt stoljeća gradili su tako Hrvati svoju Domovinu, i na kraju sagradili državu koja na pijanim dernecima slavi najbjednije negatore vlastite nezavisnosti, istovremeno proganjajući djecu s plastičnim mačevima i gusarskim zastavama.

„Švicarski državljanin koji je imao izvješenu spornu zastavu dimenzija 100 puta 80 centimetara na obiteljskoj kući u svom vlasništvu, dobio je optužni prijedlog zbog isticanja nepoćudnih simbola. Dojavu od građana kojima je to smetalo dobili smo u 11 sati i 40 minuta“, kratko je priopćio Operativno komunikacijski centar Policijske uprave Zadar, izvijestivši o intervenciji na otoku Viru, gdje je 5. kolovoza, na Dan domovinske zahvalnosti, 54-godišnji švicarski državljanin izvjesio „crnu zastavu s nepoćudnim simbolima zločinačke paravojske“.

Hrvatska je, kako znamo, zemlja nepojamnih čuda, pa ipak bi to bila senzacionalna vijest, čak i da tu završava: ustaške zastave i simboli ovoga su 5. kolovoza više nego ikad ranije preplavili Hrvatsku – središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti u Kninu izrodila se u seoski ustaški dernek, pijani primati su dizali desnice i palili srpsku zastavu, Thompson je urlao „Za dom spremni!“, a pripadnici Devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban posve neometano, pače pod zaštitom pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, marširali gradom pjevajući ustaške pjesme i mašući crnim zastavama HOS-a s „nepoćudnim simbolima zločinačke paravojske“ – pa je vijest da je usred te „pijane kolovoške noći“ hrvatska policija na otoku Viru uklonila jednu takvu „nepoćudnu“ zastavu, te podigla optužni prijedlog protiv vlasnika, bila senzacionalna i prije nego smo je pročitali do kraja.

A već u nastavku vijesti s Vira ispostavilo se kako „crna zastava s nepoćudnim simbolima zločinačke paravojske“ uopće nije HOS-ova, već – četnička.

I zaista, eno na kući u Viru baš prava, prepoznatljiva crna četnička zastava sa zlokobnom mrtvačkom lubanjom i prekriženim kostima! Cijelo mjesto, jasno, popizdilo, dobacivali vojvodi i prijetili mu smrću, a oni trezveniji zvali policiju, i protiv 54-godišnjeg vlasnika kuće, švicarskog državljanina na ljetovanju u Hrvatskoj, zadarski su policajci naposljetku podnijeli optužni prijedlog, objasnivši mu kako je riječ o zastavi „pod kojom su pripadnici četničke paravojske ušli u Vukovar“.

Hrvatska je, kako znamo, zemlja nepojamnih čuda, pa ipak bi to bila senzacionalna vijest čak i da tu završava: ustaške zastave i simboli ovoga su 5. kolovoza više nego ikad ranije preplavili Hrvatsku, pa je vijest da je usred tog ustaškog derneka, na sam Dan domovinske zahvalnosti, neki švicarski Srbin na kuću izvjesio crnu četničku zastavu, bila senzacionalna i prije nego smo je pročitali do kraja.

A već u nastavku vijesti s Vira ispostavilo se da švicarski državljanin što je izvjesio zastavu „pod kojom su pripadnici četničke paravojske ušli u Vukovar“ uopće nije Srbin, već – Hrvat!

I zaista, eno u kući na otoku Viru baš pravog Hrvata, katolika, uredno krštenog i pričešćenog, što živi i radi u Švicarskoj, a u Viru ljetuje s obitelji! „Ja sam švicarski državljanin, ali sam isto tako hrvatski državljanin katoličke vjere“, objasnio je novinarima. „Zastavu sam odmah skinuo. Nije mi palo na pamet da bi do ovoga moglo doći. Htio bih naglasiti da mi nije bila namjera nikoga povrijediti na nacionalnoj, političkoj ili vjerskoj osnovi.“

Hrvatska je, kako znamo, zemlja nepojamnih čuda, pa ipak bi to bila senzacionalna vijest čak i da tu završava: ustaške zastave i simboli ovoga su 5. kolovoza više nego ikad ranije preplavili Hrvatsku, pa je vijest da je usred tog ustaškog derneka, na sam Dan domovinske zahvalnosti, jedan Hrvat katolik na kuću izvjesio crnu četničku zastavu, bila senzacionalna i prije nego smo je pročitali do kraja.
A do kraja vijesti s Vira ispostavilo se kako one prekrižene mrtvačke kosti na zastavi i nisu baš kosti, već više nekako mačevi, i kako ni crna četnička zastava zapravo nije baš toliko četnička, koliko nekako, kako bih to rekao – gusarska.

I zaista, eno na kući na otoku Viru baš prave dječje gusarske zastave, klasične piratske crne zastave s lubanjom i mačevima, kakvu znamo iz crtanih filmova, slikovnica, stripova i avanturističkih filmova o Jacku Sparrowu. „Moj sin veliki je obožavatelj Johnnya Deppa i njegovih karipskih gusara iz filma ‘Pirati s Kariba’, pa sam ga htio obradovati njegovom omiljenom temom“, objasnio je na koncu nesuđeni virski četnički vojvoda iz Švajcarske. „Gusarska zastava kupljena je prošle godine na štandu u Zadru, u blizini crkve Svetog Donata.“

Svakakvih je, eto, somnambulnih epizoda ispililo vrelo hrvatsko ljeto 2016. – najšizofrenije, najparanoičnije i najkretenskije godine suvremene hrvatske povijesti – ali toga da istražitelji i interventna jedinica jedne ozbiljne Policijske uprave izlaze na teren zbog jedne dječje gusarske zastave kupljenu na štandu s plastičnim mačevima, pa da i nakon što im je objašnjeno očito, kako je riječ o piratskoj zastavi iz popularnog filma o gusarskom kapetanu Jacku Sparrowu, svejedno podižu prijavu „zbog isticanja zastave pod kojom su pripadnici četničke paravojske ušli u Vukovar“ – i da, najzad, dječju gusarsku zastavu zbog „nepoćudnih simbola zločinačke paravojske“ oduzimaju baš na dan kad štandovi na domovinskim dernecima izgledaju poput magacina Ustaške vojnice u ljeto 1941., s više nacističke ikonografije nego u kompletnoj filmografiji Leni Riefenstahl – to bogami ne bi domislio ni Franz Kafka zarobljen u tijelu Ante Tomića na domaćoj komovici i metamfetaminima.

Hrvatska je, kako znamo, zemlja nepojamnih čuda, pa ipak bi to bila posve idiotska priča, čak i da je izmišljena: dva sata sam izgubio provjeravajući vijest iz Zadra – prilično uvjeren da su hrvatski mediji opet nasjeli i prenijeli neku zajebanciju Newsbara, Njuzneta ili sličnog nekog portala – i na kraju slomljen shvatio da je od priča početka od kraja istinita, kao ključni dokument hrvatskog historijskog uzaluđa i uopće najvažniji hrvatski pisani spomenik još od Baščanske ploče – autentično svjedočanstvo dvadeset pete godišnjice državne hrvatske nezavisnosti, najuzaludnije potrošenih dvadeset pet godina u cjelokupnoj povijesti ljudske vrste.

Četvrt stoljeća gradili su tako Hrvati svoju Domovinu, i na kraju sagradili državu koja na pijanim dernecima slavi najbjednije negatore vlastite nezavisnosti, istovremeno proganjajući djecu s plastičnim mačevima i gusarskim zastavama. Državne neprijatelje taman po svojoj mjeri. Jasno, lako je po djeci: hapsite Jacka Sparrowa, njemu oduzmite zastavu, pičke!

N1

Boris Dežulović
Autor/ica 10.8.2016. u 09:09