ČETIRI ZIMSKE GUME

Autor/ica 29.2.2012. u 21:22

ČETIRI ZIMSKE GUME

Pre će biti da je galama oko identiteta samo dimna zavesa, zgodan način da se uspava zdrav razum, i da tranzicioni profiteri za još neko vreme sačuvaju monopol.

Horoskop je najefikasniji zajednički imenitelj. Pod dvanaest zodijačkih znakova smestilo se sedam milijardi ljudi, koliko ih danas živi na planeti Zemlji. Nije mi namera da osporavam astrologiju, majku svih nauka, međutim, držim samo do ličnog horoskopa, one “grupne” u novinama ne udostojim ni pogleda. Očigledno je nonsens da ko zna koliko miliona ovnova u četvrtak, na ljubavnom planu, doživi poznanstvo koje može da preraste u ozbiljnu vezu, ili, da milioni devica krajem sedmice imaju stomačne probleme?

Tako i PR timovi političkih stranaka, na osnovu nekoliko opštih parametara, kategorizuju građane, lociraju ovnove i device, kako bi što preciznije odredili slogane sa kojima će krenuti u izbornu trku. Prave se kalkulacije, sprovode se ankete, sve zbog što svrsishodnijeg animiranja potencijalnih glasača. Najvažnije je smisliti efikasne slogane i parole koje obezbeđuju širok imeniteljski potencijal, jer cilj je obuhvatiti što veći deo glasačkog tela. Sve je podređeno velikom procentu. I zato, čemu smišljati slogan koji bi posebno motivisao, recimo, stogodišnjake za neku političku opciju, kada je njihov broj ionako zanemarljiv. Međutim, nije mnogo veći ni procenat populacije koju bi uznemirilo eventualno povećanje PDV-a na knjige. Tako je u Srbiji, ali verujem da ni u čitavom regionu nije drugačije.

Navodno, prema statistici, u Srbiji po glavi stanovnika godišnje dolaze dve pročitane knjige. Na stranu što me takve vesti silno zabavljaju, – jer kojim se to parametrima utvrđuju ti bizarni rezultati – već se uvek pitam koliki je moj lični godišnji prilog u pročitanim knjigama? Za koje sve tipove ja čitam? Ghost reader jedne poveće čete. Oni su tu negde oko mene, srećem ih na ulici, u gradskom prevozu, na pijaci, u kafani. Dakle, ja čitam i za njih, da bi oni bili nagrađeni sa dve “statističke” knjige. Ako uzmem u obzir svoje prijatelje i poznanike, onda svi mi zajedno snabdevamo tu sumnjivu statistiku, ne četom, već čitavom armijom nepostojećih čitalaca.

Kolika je važnost knjige u našoj svakodnevici dobro ilustruje sledeća vest. U Beogradu je ovih dana obijen magacin jedne poznate izdavačke kuće. Ono što su na prvi pogled zaposleni ustanovili jeste da su lopovi odneli i četiri zimske gume. Komisija je odmah obavila popis. Ispostavilo se da nijedna knjiga nije ukradena. Dakle, suvišan je veznik “i”. Lopovi nisu ukrali “i” četiri automobilske gume, već samo gume. Zbog toga su i obili magacin. U danima snega, leda i rekordnih minusa prirodno je da zimske gume budu na većoj ceni od knjiga.

Međutim, horoskop Srbije, onako kako ga vide političari “patriotske” orijentacije, savetuje da se ne kreće na put, posebno ne u Evropu. Jer, Evropa je u krizi. I samo nam može biti gore u toj zajednici. Lično sumnjam da nam može biti gore nego što jeste, i nego što će nam tek biti ukoliko ostanemo tu gde jesmo, sami sa sobom. Istina, “patriote” kažu da nismo sami, da su Rusija i Kina sa nama.

Slutim da će predizborna kampanja u prvi plan da stavi naš nacionalni identitet. Tu će se voditi odlučujuća borba za glasove. Katastrofalna ekonomska situacija ide na ruku popustljivom odnosu vlasti prema gibanjima na desnici. Zapravo, na srpskoj političkoj sceni imamo dve desnice, onu, kao levu, i onu, kao desnu. Taj očinski odnos vlasti prema ekstremističkim grupama, tekovina je legalizma Vojislava Koštunice. On je prvi političar demokratske provinijencije koji je shvatio koliki se resursi “patriotizma” kriju u ošišanim glavama pod kapuljačama. I da u prelomnim trenucima borbe za vlast, mogu da budu upotrebljeni za određivanje društvene intonacije.

Često se pitam u kojem procentu su zastupljeni play back mozgovi u populaciji neke zemlje? Oni, koji za sve i svakoga imaju najbolje -preuzeto rešenje, svejedno da li se radi o selektoru fudbalske reprezentacije ili o premijeru. Ko ih sve i za koje svrhe može lako formatizovati i upotrebiti? Na proleće će i oni na izbore. Kojoj će političkoj opciji dati svoj glas?

Nema sumnje da će podržati one srpske političare koji nisu za udvaranje Evropi. Koji se ne odriču svog nacionalnog identiteta. Ali, kakve veze ima poštovanje određenih regula, što je uslov opstanka svake zajednice, pa i Evropske Unije, sa identitetom? Pre će biti da je galama oko identiteta samo dimna zavesa, zgodan način da se uspava zdrav razum, i da tranzicioni profiteri za još neko vreme sačuvaju monopol.

Naravno, i play back mozgovi žele u Evropu, ali ne zbog civilizacijske bliskosti toj skupini naroda, niti zbog visokog stepena građanskih sloboda, već zbog četiri zimske gume.

 

Maribor 2012 – zivljenjenadotik

Autor/ica 29.2.2012. u 21:22