ĆELIJE KOJE ŽIVOT ZNAČE – POSJETA CRYO-SAVE BANCI MATIČNIH ĆELIJA

Autor/ica 4.6.2012. u 15:40

ĆELIJE KOJE ŽIVOT ZNAČE – POSJETA CRYO-SAVE BANCI MATIČNIH ĆELIJA

Danas je teško pronaći buduće roditelje koji nisu čuli za pohranjivanje matičnih ćelija, a ponajviše zahvaljujući doktorima-ginekolozima koji su edukovali trudnice o matičnim ćelijama, njihovom značaju i proceduri uzimanja. Iz laboratorije Cryo-Save-a iz Brisela već tri godine stižu izvještaji o visokom kvalitetu uzoraka matičnih ćelija koje nakon poroda uzimaju doktori-ginekolozi u BiH, što je potvrda visokog nivoa edukacije i profesionalizma naših doktora i od neizmjerne važnosti za porodice čije su matične ćelije sačuvane. Doktori ginekolozi i predstavnici Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva imali su priliku da krajem prošlog mjeseca posjete laboratoriju vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija Cryo-Save u Belgiji i lično se uvjere u procese, kvalitet i sistem rada Cryo-Save-a.

U stručnoj posjeti laboratoriji Cryo-Save-a bili su: prim. dr. Hasan Karahasan, dr. Bojan Gvozdenović,  dr. Alma Humačkić-Vila, doc.dr.sc. Vajdana Tomić, prim.dr. Ramiz Velagić, dr. Emina Mušić, prim.dr. Amela Adžajlić, prim.dr. Amra Habibović, dr. Anela Latifagić, dr. Mirela Kapidžić, dr. Vesna Bralo-Hadžikadunić, prim.dr. Mithat Kurtović, dr. Nevenka Planinić, prof.dr. Senad Mehmedbašić, dr. Orhan Džinić, dr. Vanesa Dujso-Radaslić, prim.dr. Kerim Begić, dr. Lejla Imširija Idrizbegović, dr. Sanjin Deković, doc.dr. Lejla Kapur Pojskić, dr. Majda Šlaković, dr. Aida Đulepa-Đurđević.

„Detaljno smo se upoznali sa načinom kontrole, pohranjivanja uzoraka, vidjeli smo da u laboratoriji rade veoma mladi sposobni ljudi, da se sve radi na visokom naučnom stepenu. Sigurni smo da se uzorci naših pacijenata, mogu uvijek iskoristiti. Prilikom ove posjete smo se uvjerili da će se sve više oboljenja u budućnosti liječiti pomoću matičnih ćelija iz pupkovine.“ izjavio je nakon posjete Prim. dr. Kerim Begić, načelnik Porođajnog odjela,  Ginekološko-akušerska klinika UKC Sarajevo

Izdvajanje matičnih ćelija i njihova obrada prije pohranjivanja garantuje svakoj porodici najveći mogući kvalitet sačuvanih matičnih ćelija, a razdvajanje svakog uzorka na dva dijela i njihovo čuvanje na različitim mjestima jedna je od mjera predostrožnosti.

“Vidjeli smo kompletan proces krioprezervacije matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčanika koji se vrši u skladu sa najvišim standardima naučne i laboratorijske prakse uz maksimalno obezbjeđenje tehničke ispravnosti i dugoročne sigurnosti uzorka za eventualnu buduću upotrebu. Predstavnici laboratorije Cryo-Save-a su nam prezentirali i preliminarne rezultate najnovijih kliničkih ispitivanja upotrebljivosti matičnih ćelija u liječenju čitavog niza nasljednih i stečenih oboljenja za koje to do sada nije bilo moguće”, izjavila je Doc.dr. Lejla Kapur-Pojskić, šef Laboratorije za humanu genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu.

Vrhunske tehnologije, sistem rada, 33 stručnjaka u laboratoriji na čelu sa dr. Sally Sennitt, perfektna organizacija i još mnogo toga ulijevaju sigurnost svim porodicama da su matične ćelije njihove djece u sigurnim rukama. 

„Visoka inovatina i sofisticirana tehnologija koja se primjenjuje u Cryo-Save labaratoriji u Belgiji ispunila me zadovoljstvom i sigurnošću da su i da će svi uzeti uzorci krvi iz pupčanika i samog pupčanika biti adekvatno i sigurno obrađeni i pohranjeni, a što garantuje odgovarajuću primjenu u slučaju potrebe.“, rekao je Prim. dr.  Ramiz Velagić, načelnik Odjela za ginekologiju i akušerstvo Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

U Evropi postoji oko 50 banaka matičnih ćelija, a sam Cryo-Save ima više sačuvanih uzoraka nego sve ostale banke zajedno. Jedan od razloga za ovo je činjenica da sve u laboratoriji ima rezervu ili back up – osoblje, oprema, zalihe, rezervni spremnici, elektronske baze podataka, te sistemi nadzora i sigurnosti.

„Višestruke koristi od uzimanja matičnih ćelija nikada nisu bile upitne, ali ova posjeta nam je omogućila da spoznamo koliko je profesionalnosti i odgovornosti od strane Cryo Save-a prisutno u svakom koraku ovog procesa. Vrhunski opremljena laboratorija, visoka stručnost osoblja, kao i visok nivo zaštite daje povjerenje i  potvrdu da smo svi mi, uključujući i naše klijente “na pravom putu”, izjavila je Prim.dr. Amela Adžajlić iz Doma zdravlja u Tuzli.

Sve do najsitnijih detalja je strogo kontrolisano i propisano, ništa nije prepušteno slučaju. Ilustracije radi i sama lokacija laboratorija je izabrana tako da bude na seizmički stabilnom tlu, dizajnirana i tehnološki konstruisana na način da se odupre svim prirodnim katastrofama.

“Ništa nije prepušteno slučaju i za svaku od aktivnosti su oformljeni strogi protokoli koji se do u tančine provode i provjeravaju. Oprema je izuzetno sofisticirana i u svim segmentima podređena zahtjevima čuvanja matičnih ćelija. O tome jasno govore imena svjetskih firmi koja su uključena u opremanju laboratorije (Biosafe,Linde Gas,Taylor Warthon). Sve ovo viđeno pruža idealne uslove za nastavak razvoja i sticanje novih dostignuća u razvoju regenerativne medicine koja se bazira na sposobnosti matičnih ćelija za samoobnavljanje, diferencijaciju i proliferaciju”, izjavio je Dr. Bojan Gvozdenović iz Kantonalne bolnice Zenica.

Dugoročno pohranjivanje matičnih ćelija je cilj kojemu je sve podređeno u Cryo-Save-u, a svaka porodica dobije certifikat i precizne rezultate analize uzorka, tačan broj matičnih ćelija koji je pohranjen i njihovu vitalnost, a što je od velike važnosti za eventualne terapije.

“Posjet porodičnoj privatnoj banci matičnih stanica u Nielu, koja je vodeća u Europi prema broju pohranjenih uzoraka matičnih stanica, bio je iznimno zanimljiv i dojmljiv. Odabrana ekipa vrhunskih stručnjaka, od kojih su neki svjetski znanstveni eksperti za matične stanice, najsuvremenija tehnologija samo se neki od parametara koji Vas uvjere da je riječ o najboljem što se nudi”, izjavila je Doc. dr. sc. Vajdana Tomić, načelnica Odjela ginekologije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

 

DODATNE INFORAMCIJE– Dokaz kvaliteta Cryo-Save laboratorija su brojni certifikati koje posjeduju, od kojih posebno izdvajamo certifikat Švajcarske državne institucije – Swissmedic, certifikat Paul Erlich instituta iz Njemačke,  Belgijske državne agencije za lijekove i medicinska sredstva – FAGG, Holandskog ministarstva zdravlja, Američke asocijacije banaka krvi – AABB, Svjetske zdravstvene organizacije, Cord Blood Europe i mnogi drugi.Cryo-Save je vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija. 

 

 Cryo-Save lab

Autor/ica 4.6.2012. u 15:40