Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice: Brisanje identiteta kao posljednji stadij genocida

tačno.net
Autor/ica 19.2.2013. u 10:45

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice: Brisanje  identiteta kao posljednji stadij genocida

Kao načelnik opštine Srebrenice, te u svoje ime lično ime, želim osuditi nastavak nelegalnih i neosnovanih postupanja poništenja prijava prebivališta registriranih građana na prostoru Srebrenice, te tražim od vlasti entiteta Republike Srpske, države Bosne i Hercegovine i predstavnika međunarodne zajednice da reagiraju na ovo pitanje i zaštite osnovna građanska i politička prava povratnika i građana nesrpske nacionalnosti.

Vršenje provjera ne samo da je neutemeljeno u zakonskim propisima, već su rješenja o poništenju bez ikakvih jasnih dokaza koji upućuju na fiktivnu prijavu, a nisu ni dostavljena građanima čije su prijave prebivališta poništene. To potvrđuju i izjave svjedoka, te drugih lica koji se nalaze u blizini registriranog mjesta prebivališta svih lica čije su prijave poništene, što dalje ukazuje na to da je lokalna policija djelovala mimo svih procedura, te protivno zakonima i Ustavu Bosne i Hercegovine.

Posebno boli činjenica da se za ljude koji su stavili svoje živote na prvu liniju odbrane Bosne i Hercegovine i za nove generacije koje se bore za opstanak građanske i demokratske države Bosne i Hercegovine danas niko nije pobunio, da su institucije ostale nijeme na nastavak politike koja je vođena za vrijeme predizborne kampanje i poslije izbora u Srebrenici, da niko nije pozvao na provjere svih lažno registriranih glasača iz Srbije, koji su u konvojima stizali na birališta 7. oktobra širom doline Drine, a da se svaka prijava građana bošnjačke nacionalnosti provjerava, te poništava bez trunke dokaza.

Pozivam Instituciju Ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, nadležne sigurnosne agencije, te pravosudne institucije da reagiraju, procesuiraju odgovorne, te ponište nelegalno sastavljena poništenja prebivališta koja posljednjih šest mjeseci donosi Policijska stanica Srebrenica.

tačno.net
Autor/ica 19.2.2013. u 10:45