Čačić pregazio SDP

Autor/ica 5.5.2012. u 08:56

Čačić pregazio SDP

TKO JE u ovome trenutku najveći protivnik SDP-a?

Nisu to ni HDZ ni oporba, ni desnica ni ljevica, ni Crkva ni fašisti, ni kriza ni nezaposlenost, ni korupcija ni kriminal. Nisu to čak ni radnici, iako se to ne bi zaključilo iz nedavnih policijskih akcija.

To je Radimir Čačić.

Čačić ih je pregazio

Sve glasnije u medije se puštaju upozorenja iz SDP-a kako je upravo Čačić postao glavna opasnost za ovu Vladu i ovu koaliciju. Anonimni sugovornici iz Vlade optužuju prvog potpredsjednika da luta, da sramoti koaliciju, da je hiperaktivan, da je gospodarstvenik, a ne ekonomist, da zasjenjuje sve ostale ministre i uglavnom, da ih je sve pregazio. (Isprika na neukusnoj usporedbi.)

Stigla je direktiva s vrha da se svi SDP-ovi ministri moraju trgnuti. A potpredsjednici Branko Grčić i Neven Mimica, kako piše Večernji list, moraju biti aktivniji. “Ako ga već ne mogu pretrčati, neka barem pokušaju pratiti Čačićev ritam”, poručio im je izvor “jako blizak premijeru Milanoviću”.

Ne trebaju se, dakle, trgnuti zbog dobrobiti države, društva, radnika, seljaka, birača, mladih, žena i djece. Trebaju to učiniti zbog Čačića. Kako ih ne bi zasjenio i zarobio.

Bolovanje ili čitanje novina

Jer, evo kako stvari stoje. Jedan SDP-ov ministar je već pobjegao na bolovanje, drugom su začepili usta nakon serije verbalnih provala, potpredsjednik Mimica s premijerom ujutro čita novine, a drugog potpredsjednika Grčića nitko živ ne shvaća ozbiljno.

Ministar policije bavi se svojim čirom na stražnjici i pljuvanjem po radnicima Jadrankamena, ministrica okoliša bavi se sumnjivim kadroviranjem i pravosudnim odlukama, a ostalih se ministara SDP-a teško i sjetiti.

I da, Slavko Linić je na Čačićevoj strani.

Na automatskom pilotu

Ovakvu užurbanost dugo već nismo osjetili u SDP-u. Ni dok su u oporbi promatrali kako HDZ harači zemljom, ni dok su spokojno čekali da dobiju unaprijed riješene izbore, ni dok su protekla četiri mjeseca vozili na automatskom pilotu.

Sve dok ih Čačić nije zatrpao svojim ljudima, svojim projektima, svojim izjavama, svojom hiperaktivnošću.

Ne mogu nas malo platiti koliko možemo malo raditi

Te njihove jadikovke podsjećaju na scene iz privrednih mastodonata socijalizma: ekipa u firmi taman došla do zaključka kako “ne mogu oni njih tako malo platiti koliko oni mogu malo raditi”, a onda im neki ambiciozni tip poremeti im planove. Pa sad i oni moraju početi nešto raditi.

SDP-ovce nije brinula propast države. Nisu ih brinuli depresivni ekonomski pokazatelji. Ne paničare zbog nezaposlenosti ili gomile stečajeva. Ne razbijaju glavu nad poskupljenjima. Uzbunu im je izazvao Čačić.

I to samo zato da ne bi postali žrtve njegove poduzetnosti, taoci njegovih izjava i sudionici njegovih nedjela.

Glavni problem nije Čačić

Međutim, glavni problem ove Vlade nije Čačić, nego onaj tko ga je uzeo za koalicijskog partnera. Onaj za kojeg Ljubo Jurčić kaže da “ima blokadu vijuga za rješavanje problema”. Onaj koji je Čačiću dao otvorene ruke, a oko sebe okupio ljude koji tog Čačića ne mogu pratiti. Odnosno, one kojima je glavna preokupacija izboriti se za naklonost stranačkog šefa.

Zoran Milanović stvorio je ovakvu Vladu i ovakav SDP.

Tko će biti remetilački faktor?

To što SDP ne može pratiti Čačića manji je problem od činjenice da se ova Vlada ne može zamisliti bez Čačića. Tko bi u tom slučaju bio “remetilački faktor”? Tko bi vukao, pa makar i nekontrolirano?

To je pitanje kojim bi se trebali početi baviti SDP-ovci. Pitanjem tko će napokon početi raditi na izvlačenju ove zemlju iz krize, a ne tko će njih zasjeniti u Vladi.

Koliko god im to zvučalo izlizano, pa čak i pomalo nastrano, moraju biti svjesni činjenice da u ovoj priči nisu biti oni, nego građani za koje rade. Neovisno o tome koliko im je do njih stalo.

tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portal index.hr

Tagovi:
Autor/ica 5.5.2012. u 08:56