Budućnost države Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 6.10.2016. u 17:16

Izdvajamo

  • Ako se nastavi ovako, Bosna i Hercegovina će dalje propadati kao neodrživa zemlja, a lopovi-političari će se dalje bogatiti na račun naroda, koje bi trebali pretstavljati i štititi. Dalje će se nastaviti sa državom koja ima tri nefunkcionalna predsjednika (koji se samo dogovaraju kad im se ukaže prilika da zgrabe svaki za sebe međunarodni i državni plijen), dva entiteta, deset kantona, četrnaest vlada, sto osamdeset tri ministra i ministarstava, osamdeset pet političkih partija, pedeset boračkih udruženja, trinaest sindikata, tri policije, tri akademije nauka, dva penziona fonda, tri obrazovna sistema, tri telekoma, tri elektroprivrede, petstopedeset hiljada nezaposlenih, šestotrideset hiljada penzionera, četiristo pedeset hiljada raseljenih, 75% siromaha, šezdeset pet hiljada državnih uposlenika, i neutvrđen broj lopova i milionera. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine, kao i bilo koji strani državljanin koji zna te podatke, uvjerio se je do sada kako to sve funkcionira.

Povezani članci

Budućnost države Bosne i Hercegovine

Foto: Larry Downing

BOSNA I HERCEGOVINA MOŽE SAMO OPSTATI U GRAĐANSKOJ ZAJEDNICI, gdje ravnopravno žive svi njeni narodi, i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Jevreji, i Romi i svi ostali. Cjelokupna Bosna i Hercegovina pripada svima, i niko nema pravo da bilo koji njen dio otima i samo sebi pripisuje.

Piše: Prof. dr. Naim Košarić

Dragi Bosanci i Hercegovci,

Dug je ovaj Daytonski san – više od dvadeset godina je prošlo otkako je potpisan Daytonski mirovni sporazum, koji su tadašnji rušitelji Republike Bosne i Hercegovine, već davno prije dogovorili.
Nakon “svečanog” međunarodnog čina u Daytonu, pucanje je prestalo u Bosni i Hercegovini, i došao je na snagu Daytonski ustav, koji je sve okrenuo naopako.

Daytonski eksperimenat je trebao da bude, prema izjavama odgovornih otaca Daytonskog ustava, samo privremenog karaktera u trajanju od maksimalno nekoliko godina nakon konačnog potpisivanja 1995 godine. Već na samom početku, svakom je bilo jasno da je to sve nametnuto Bosni i Hercegovini, sa ciljem da to sve propadne, uz saglasnost tri naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata – tzv. “konstitutivnih naroda”. Samo tim aktom, svi ostali stanovnici te zemlje, koji ne pripadaju tom trojstvu, postali su bespravni, jer nisu konstitutivni, iako su i oni i njihovi preci isto konstitutivni kao i ova privilegirana trojka.

Bez ikakve pravne osnove i saglasnosti parlamenta BiH, nasilno je ukinuta Republika Bosna i Hercegovina, i stvorene su dvije “države” u toj nakaradnoj “državi Bosni i Hercegovini”: Entiteti ‘Republika Srpska’ i ‘Federacija’. Već od početka takvo ustrojstvo je osudilo Bosnu i Hercegovinu na propast i totalnu nefunkcionalnost. Tokom ovih 20tak godina, RS je organizirala i ustalila svoju korumpiranu vlast, na svom terenu, po šablonu neovisnosti od Bosne – jedan predsjednik, ministarstva, policija, sudstvo, parlamenat itd, itd. To su Srbi lako mogli organizirati, nakon genocidnog progona i likvidacije nesrba. U isto vrijeme, entitet Federacije, u kom žive i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. I svi ostali, je potpuno nefunkcionalna zajednica, kojoj na čelu stoji tročlano predsjedništvo uz basnoslovnu državnu administraciju, koji se samo mogu dogovoriti da se nikad ni za šta pozitivno ne dogovore. Kako stara poslovica veli: “Riba od glave smrdi, a čisti se od repa”.

Kad glava smrdi, u takvom smradu se crvi najbolje snalaze. Tako je to i u Bosni i Hercegovini. Odmah nakon Daytona, najveći profiteri i neprijatelji suživota svih stanovnika na tom području, učvrstili su svoju vlast nacionalnih/vjersko-etničkih partija, i njihovi lideri se basnoslovno obogatili. Da je Bosna i Hercegovina pravna država, već bi davno ti političari-lopovi bili u zatvoru i njhova bespravno stečena imovina konfiscirana.

Kakva je, nakon ove dvadesetogodišnje agonije budućnost Bosne i Hercegovine?

Ako se nastavi ovako, Bosna i Hercegovina će dalje propadati kao neodrživa zemlja, a lopovi-političari će se dalje bogatiti na račun naroda, koje bi trebali pretstavljati i štititi. Dalje će se nastaviti sa državom koja ima tri nefunkcionalna predsjednika (koji se samo dogovaraju kad im se ukaže prilika da zgrabe svaki za sebe međunarodni i državni plijen), dva entiteta, deset kantona, četrnaest vlada, sto osamdeset tri ministra i ministarstava, osamdeset pet političkih partija, pedeset boračkih udruženja, trinaest sindikata, tri policije, tri akademije nauka, dva penziona fonda, tri obrazovna sistema, tri telekoma, tri elektroprivrede, petstopedeset hiljada nezaposlenih, šestotrideset hiljada penzionera, četiristo pedeset hiljada raseljenih, 75% siromaha, šezdeset pet hiljada državnih uposlenika, i neutvrđen broj lopova i milionera. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine, kao i bilo koji strani državljanin koji zna te podatke, uvjerio se je do sada kako to sve funkcionira.

Jedna varijanta, koju zagovaraju mrzitelji Bosne i Hercegovine u RS i ostali razbijači jedinstvene države, jeste da se čitava zemlja raspadne i podijeli na tri djela: Republiku Srpsku, čiji san je da se priključi Srbiji, Hrvatsku Republiku, čiji je san da se priključi Hrvatskoj, i Bošnjačku Republiku koja nema nikome da se priključi. Ne zaboravimo da se takva podjela ne može ostvariti bez novog rata, strašnijeg nego što je ovaj protekli bio, sa nedogledivim posljedicama. Bosna i Hercegovina je i te kako strateški važna, i sigurno je da bi u tom slačaju velike sile, koje se danas tuku po svijetu, kao i razne vjere i ideologije aktivno uključile da uzmu svoj plijen u tom raspadu. Njihovi interesi bi se na tom području sigurno sukobili i njihov ratni poligon bi bio Bosna i Hercegovina. Ako se to desi, u Bosni i Hercegovini neće više biti ni stanovnika ni gradova, svi će izgledati kao danas Aleppo u Siriji. Mnogi scenariji su mogući i vjerovatni nakon ovakvog konačnog holokausta u Bosni i Hercegovini.

Samo jedna opcija može osigurati budućnost i izliječiti današnje bolesne odnose u Bosni i Hercegovini. Ta opcija je da Bosna i Hercegovina postane GRAĐANSKA DRŽAVA po modelu svih ostalih multietničkih, multinarodnih i multivjerskih pravnih zajednica u svijetu. U građanskoj državi vlada pravo i zakon, i tu nema nacionalnih i vjerskih entiteta, nema povlaštenih naroda, nema osnove za masovnu pljačku, nema apartheida, nema podvojenih škola za djecu i nema basnoslovno skupe državne administracije koja je danas dio etničke vlasti i podjeljenosti u Bosni i Hercegovini. Svi građani te države su ravnopravni, i svi su konstitutivni, čiji korjeni su u toj zemlji. Kao građanskoj država, Bosni i Hercegovini će biti otvoren put da se pridruže evropskoj zajednici, gdje i pripada.

Dragi Bosanci i Hercegovci, na vama je da se opredijelite i krenete putem mira u budućnost. BOSNA I HERCEGOVINA MOŽE SAMO OPSTATI U GRAĐANSKOJ ZAJEDNICI, gdje ravnopravno žive svi njeni narodi, i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Jevreji, i Romi i svi ostali. Cjelokupna Bosna i Hercegovina pripada svima, i niko nema pravo da bilo koji njen dio otima i samo sebi pripisuje.

Vrijeme i život brzo prolaze – naša djeca i unuci zaslužuju svijetlu i mirnu budućnost!

 

Prof. Dr. Naim Košarić
Bivsi Predsjednik Akademskog Drustva Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 6.10.2016. u 17:16