Video: Brutalnost policije: Priveden i pretučen vođa mostarskih prosvjeda Muharem Hindić Mušica

tačno.net
Autor/ica 25.3.2014. u 16:40

Video: Brutalnost policije: Priveden i pretučen vođa mostarskih prosvjeda Muharem Hindić Mušica

Danas je oko 17 sati za vrijeme prosvjeda na Španjolskom trgu u Mostaru od strane policije napadnut i priveden vođa prosvjeda i dobri duha grada Mostara – Muharem Hindić Mušica. 

Kako saznajemo službenici PU Mostar danas su također pojedinim novinarima uskratili profesionalno obavljanje posla, a jednoj novinarskoj ekipi uništen je fotoaparat.

Brutalnost policije za naš portal potvrdio je i sam Muharem Hindić Mušica kojeg smo kontaktirali.

Kontaktirali smo glasnogovornika Uprave policije MUP-a HNŽ, Srećka Bošnjaka, koji je kazao kako se radilo o pokušaju prosvjednika da probiju policijsku zaštitu i krenu u pravcu koji nije predviđen i poželjan. Jedna osoba je privedena u prostorije službe PU Mostar. 

Jedan od policajaca rekao je okupljenim građanima da će zabraniti  proteste te slikao mobitelom svakog građanina koji je bio pristutan kako bi ih dodatno zasrrašio. Policija je večeras bila nepotrebno gruba.

Na današnjim protestima u Mostaru, uprkos kiši, okupilo se oko 70 upornih građanki i građana. Građani su obavješteni da iz Skupštine nije stigao poziv za dogovoreni sastanak, i da predstavnici Plenuma nisu dobili nikakve informacije o upućenim zahtjevima.

Muharem Hindić Mušica upitao je okupljene: “Šta sada želite? Gdje želite da idemo? Lijevo, desno, gdje? “Na Rondo”, čuo se odgovor demonstranata.

Ubrzo je formirana protestna kolona, koja se nekadašnjim Lenjinovim šetalištem uputila u prvacu Rondoa. Građani su se kretali sa rukama dignutim visoko u zrak, jasno stavljajući na znanje policiji da “nisu naoružani” i da ne žele nikakvo nasilje.

Policijski kordon nije dozvolio prolazak mirnim demonstrantima i vrlo brzo su policajci štitovima počeli gurati i udarati starije građane. Mušica je pokušao da prođe između policajaca, na što su ga oni doslovno zgrabili, počeli vući po zemlji i udrati. Njihove kolege su pokušavale da zaustave novinare prilikom fotografisanja i snimanja policijske brutalnosti.

Reporteru portala AbrašMEDIA policajac je, u prisustvu desetina svjedoka, snažnim udarcem namjerno izbio fotoaparat iz ruku. Muharem Hindić je silom odvučen do policijskog kombija gdje su ga nastavili udarati, a on je glasno zapomagao.

Niti jedan od policajaca nije imao vidno istaknutu identifikaciju, a više od polovine ih je nosilo maskirne uniforme, koje definitivno više priliče ratnom, nego mirnodopskom stanju.

Muharem Hindić je lišen slobode, a grupa građana je otišla na MUP da prijavi cijeli slučaj.

Prema informacijama koje smo dobili od advokata Šemse Droce onemogućen joj je kontakt sa uhapšenim  Muharemom Hindićem Mušicom.

Ona tvrdi da su se policajci prema njoj ponašali kao prema optuženoj.

Nakon što im je zaprijetila krivičnom prijavom ukoliko Mušica odmah ne bude odveden na pregled, policajci su ga pristali odvesti, ali i dalje bez pratnje advokatice. Prema neslužbenim informacijama Mušica je optužen za napad na službeno lice.
tačno.net
Autor/ica 25.3.2014. u 16:40