BiH u diplomatskoj izolaciji, Hrvatska je lider regije

tačno.net
Autor/ica 1.2.2013. u 11:08

BiH u diplomatskoj izolaciji, Hrvatska je lider regije

Hrvatska je lider regije. Samo je ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić tokom posljednja tri mjeseca u posjetu primila 32 visoke delegacije iz svijeta, dok je u istom periodu ostvarila 22 posjete inostranstvu

Diplomatija igra ključnu ulogu u jačanju imaidža i pozicije države u međunarodnim relacijama. Novinari agencije Anadolija istražili su obim diplomatskih aktivnosti zemalja jugositočne Evrope i saznali da se Bosna i Hercegovina nalazi u svojevrsnoj diplomatskoj izolaciji, dok su zvaničnici Hrvatske i Srbije najaktivniji na međunarodnom planu.

Istraživanje Anadolije obuhvatilo je posljednja tri mjeseca, a u obzir su uzete posjete koje su najviši zvaničnici zemalja regije ostvarili u inostranstvu, kao i broj stranih državnika koji su posjetili pojedine zemlje regije.

Prema tim pokazateljima, Hrvatska je lider regije. Samo je ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić tokom posljednja tri mjeseca u posjetu primila 32 visoke delegacije iz svijeta, dok je u istom periodu ostvarila 22 posjete inostranstvu. Ministrica Pusić je u prosjeku svaki četvrti dan bila u posjeti inostranstvu, dok je svaki treći dan imala sastanke sa stranim delegacijama u Zagrebu. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u prethodna tri mjeseca u posjetu je primio 29 svjetskih zvaničnika, dok je zabilježio četiri posjete stranim zemljama.

Nakon Hrvatske, prema diplomatskim aktivnostima, ističu se zvaničnici Srbije. Tako je premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u zadnja tri zadnja mjeseca u zvaničnu posjetu primio 32 strane delegacije dok je zabilježio 17 posjeta drugim zemljama. Prema tome, Dačić je u prosjeku svaka tri dana primao strane delegacije, dok je svakih pet dana boravio u posjeti inostranstvu. Također, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u prethodna tri mjeseca je primio 24 zvaničnika, a zabilježio je četiri posjete stranim zemljama.

Ni kosovski političari u prethodna tri mjeseca nisu sjedili skrštenih nogu te su ostvarili značajan broj posjeta stranim zemljama, a istovremeno su ugostili veliki broj diplomata i političara iz raznih zemalja svijeta. Tako se predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u prethodna tri mjeseca u Prištini sastala sa 23 strane delegacije, dok je u istom periodu ostvarila 11 posjeta raznim zemljama svijeta. Tačnije, predsjednica Jahjaga je u prethodna tri mjeseca u prosjeku svaka četiri dana primala u posjetu neku stranu delegaciju, dok je svaki osmi dan odlazila u inostranstvo. Premijer Kosova Hashim Thaci primio je u posjetu 21 stranu delegaciju, dok je ostvario 13 posjeta stranim zemljama.

Sličan bilans zabilježili su i najviši državnici Crne Gore, gdje se posebno ističe predsjednik Vlade Milo Đukanović. Tako su Đukanović i njegov prethodnik Igor Lukšić u prethodna tri mjeseca ugostili 22 strane delegacije, dok su ostvarili 10 posjeta inostranstvu. Prema tome, bivši i aktuelni premijer Crne Gore su u zadnja tri mjeseca skoro svaki četvrti dan bili domaćini delegacijama stranih zvaničnika, dok su svaki deveti dan bili u diplomatskim posjetama.

Bosna i Hercegovina je, prema diplomatskim aktivnostima, posljednja na listi država regije. Tako su tri člana Predsjedništva BiH u prethodna tri mjeseca u posjetu primili 18 delegacija, dok su ostvarili svega četiri posjete. Nadalje, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je u posjetu 13 zvaničnika, dok je ostvario samo jednu posjetu inostranstvu. Prema ovim podacima, Bevanda je vjerovatno jedan od najmanje aktivnih visokih političkih zvaničnika zemalja regije. Ministarstvo vanjskih poslova BiH bilo je dosta aktivnije od Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te su u prethodna tri mjeseca ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i njegova zamjenica Ana Trišić-Babić primili u posjete 21 stranu delegaciju, dok su ostvarili 14 posjeta zemljama svijeta.

Generalno gledajući, koliko su bh. političari neaktivni na diplomatskom planu govori i činjenica da je hrvatska ministrica Vesna Pusić u zadnja tri mjeseca zabilježila 19 diplomatskih aktivnosti više od ministra Lagumdžije i njegove zamjenice Ane Trišić-Babić zajedno.

tačno.net
Autor/ica 1.2.2013. u 11:08