Bh. intelektualci: Milanović je Tuđman u malom izdanju

tačno.net
Autor/ica 27.8.2016. u 09:10

Bh. intelektualci:  Milanović  je Tuđman u malom izdanju

Bosanskohercegovačka javnost zgrožena je izjavama koje je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović dao o Bosni i Hercegovini, u razgovoru sa bivšim pripadnicima Hrvatske vojske.

On je izjavio da Bosna i Hercegovina nije država, a trenutno stanje nazvao je pogrdnim imenima. I ne samo to. Milanović je otišao i korak dalje, pa je kazao da u slučaju otcjepljenja Republike Srpske, “Hrvate neće ostaviti Bošnjacima”.

Sve ovo je razlog zbog kojeg se u Bosni i Hercegovini od državnog vrha traži da Zorana Milanovića proglasi “personom non grata”. U prilog tome, univerzitetski profesor Enver Kazaz kaže da je nedopustivo da Milanovićeve izjave prođu “nekažnjeno”.

Piše:  Dženana KarabegovićRadio Slobodna Evropa

“Milanović je nacionalist i to njegove izjave pred demobilisanim borcima potvrđuju. Kao takav u tom trenutku na najgori način se odnosi prema Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi i pokazuje jasne imperijalne ambicije da bi on rado upravljao Bosnom i Hercegovinom. Jednom riječu, rekli bismo za Milanovića da je Tuđman u malom izdanju. Jasno je da bi Milanović u svakoj ozbiljnoj zemlji bio proglašen nepoželjnom osobom“, kaže Kazaz.

I dok se mnogi čude kako je moguće da ovakve izjave dolaze od osobe koja je lider socijaldemokrata, Slavo Kukić, profesor sa mostarskog Sveučilišta, kaže za naš radio da nije iznenađen ovakvim istupom. Kukić navodi da nikada nije vjerovao u socijaldemokratizam lidera hrvatske ljevice. Iako se, prema Kukićevim riječima, u ovom slučaju radi o predizbornoj retorici upućenoj demobilisanim borcima, Milanovićeva izjava je neprihvatljiva.

“Bez obzira na taj način obraćanja biračkom tijelu, on iznosi ocjene koje su za Bosnu i Hercegovinu na ravni onoga što u posljednjih godinu dana poručuje Vučić, čak, su i izvan tog konteksta. Ako se hoće obraćati Bosni i Hercegovini, neka pozove hrvatske firme da ovdje investiraju i time spriječe odlazak Hrvata u svijet“, navodi Kukić.

I profesor Esad Bajtal kaže da predizborna retorika ne oslobađa Milanovića krivice za izgovoreno. Bajtal, istovremeno, navodi da ovakve izjave mogu biti opasne, i da bez obzira što se radi o socijaldemokrati, nema bitne razlike između onogoga što zastupa SDP i onoga što zastupa HDZ u Hrvatskoj.

“Ta izjava je jasna, ona još nije oslobođena onih veza sa velikodržavnim projektom kojeg je postavo Franjo Tuđman na hrvatsku javnu i političku scenu”, kaže Bajtal.

Na naše pitanje ko treba reagovati na ovakve istupe, Bajtal odgovara:

“Dragan Čović tvrdi uporno da je ovo njegova domovina, on bi trebao po logici stvari, samo činjenicom da je u Predsjedništvu BiH, da reaguje u nekom kritičkom pravcu. Trebali bi i drugi da to učine, cijelo Predsjedništvo BiH, ukoliko je iskreno u svom pogledu na ovu zemlju, to je njihova dužnost. Možete misliti šta god hoćete, ali u tom međudržavnom odnosu morate biti jasno opredijeljeni za vlastitu državu. Tu ne smije biti dilema.”

 

tačno.net
Autor/ica 27.8.2016. u 09:10