Besima Borić: U susret Osmom martu, Danu žena

tačno.net
Autor/ica 7.3.2016. u 12:08

Besima Borić: U susret Osmom martu, Danu žena

Dobri naslovi u novinama i najave u drugim medijima imaju magičnu moć: Oni uvijek posluže za brzu selekciju šta odmah pročitati, šta može sačekati, a, bogami,  i šta ne moram nikako. Naravno, mogu i da zavedu.

Piše: Besima Borić

Imam običaj skupljati medijske natpise o ženama, doduše, vjerovatno selektivno, prema vlastitom nahođenju i interesu. Danas ću se pozabaviti tim naslovima koji su sabrani u ova dva mjeseca 2016. Naprosto, da vidim da li je ova godina donijela nešto novo u odnosu na žene, neke promjene, nove probleme, nova viđenja.

To uradim pred svaki Osmi mart, onako, kao barometar.

U ovom trenutku, na svjetskom nivou, vjerovatno je najzanimljivija pobjeda Hilari Klinton na «super utorku» što joj, najvjerovatnije, obezbjeđuje kandidaturu za predsjednicu Amerike. Da li i konačan izbor, vidjećemo. Dvije su opasnosti koje će itekako uticati na konačnu odluku birača: ludilo koje je zahvatilo svijet, a što ide u prilog Trampu, i, drugo, sama činjenica da je žena.

GOOD MORNING AMERICA, Hillary Clinton, (aired June 10, 2014).

Mediji su se potrudili da osvježe sjećanje na avanturu njenog muža sa atraktivnom Monikom Lewinski. Monika je sada jedna od urednica magazina “Vanity Fair”, za koji je u junu 2014. napisala veliku ispovijest o svojoj aferi sa Billom Clintonom. Lewinski sad, vjerovali ili ne, radi  kao urednica časopisa i podržava kandidaturu Hilari Clinton!? Nastavak slijedi. Možda već u idućem broju.

Gisela Mota, nova gradonačelnica meksičkoga grada Temixco, koji se ubraja u gradove sa najvišom stopom kriminaliteta, ubijena je u subotu tek što je preuzela dužnost, objavio je guverner države Morelos.

Gizela je neustrašivo najavila obračun sa kriminalom, preuzela dužnost prvi dan nove godine u petak, ali već u subotu ujutro u njezinu domu izrešetala su je četvorica naoružanih muškaraca.

Madridska gradonačelnica Manuela Carmena, 71-godišnja bivša sutkinja i aktivistkinja za radnička prava tokom diktature generala Franca, prva je ljevičarska gradonačelnica španjolske metropole u više od 20 godina.

Nakon što je preuzela položaj u maju prošle godine, Carmena se odrekla niza gradonačelničkih privilegija kao što su VIP mjesta u madridskoj areni Las Ventas, pozorištu i na brojnim sportskim događanjima. Obećala je smanjiti svoju platu, a odrekla se i službenog vozila, pa na posao putuje metroom.

Carmena, je napisala pismo u kojem objašnjava zašto odbija da prima božićne i druge poklone i zašto je odbila dar španjolskog poduzetnika.

“Dragi prijatelju, znate da osobe na vlasti ne mogu primati darove”, napisala je gradonačelnica u pismu te da će knjigu poslati gradskoj knjižnici kako bi u njoj mogli uživati madridski građani.

Angela Merkel zbog izbjeglica na udaru kritike

Bundeskanzlerin-Angela-Merkel-2012-Getty-Images-1

Politika prema izbjeglicama koju zagovara njemačka kancelarka Angela Merkel, sve je više na udaru kritika. Nezadovoljni su ne samo koalicioni partneri, već i članovi njene Kršćansko-demokratske unije. Prema anketama, njena popularnost pada i raste uticaj desničara. Ali bez obzira na sve to, kad je riječ o izbjegličkoj krizi, kancelarka Merkel ne odstupa od stava.

Ajša Gadafi, odvažna kćerka Moamera Gadafija, nedavno je najavila da će predvoditi otpor protiv NATO-a i terorista. Prvi put se Ajša Gadafi obratila libijskom narodu poslije novembra 2011.

  • Ajša je izdala deklaraciju u kojoj je navela da je ona sada liderica otpora i da se stvara tajna vlada.
  • Ajša Gadafi postaje novi vođa otpora u ključnom trenutku za zemlju – uoči nove NATO intervencije. Kao general-pukovnik libijske vojske, ona se zaklela na lojalnost cilju svog legendarnog oca i pozvala Libijce da se probude kako bi pobijedili, bili uspješni i „vratili vladu Džamahirije“.
  • Medđida Kreso: Pustite nas da radimo svoj posao kako nalaže Ustav i zakoni ove zemlje.
  • Šina Širani, pokrivena spikerka informativnog kanala iranske državne televizije na engleskom jeziku “Press TV”, optužila je dvojicu bivših šefova za seksualno uznemiravanje, kome je, kako kaže, bila izložena duže vrijeme. Pošto je iznijela u javnost svoje iskustvo, ona je ohrabrila Iranke da prekinu šutnju i progovore o problemu koji je prisutan, ali sve do sada nije bio priznat.
  • Pokrivene advokatice nakon odluke VSTV-a: Ozvaničena diskriminacija koja postoji već godinama.
  • Majstorica Jenny Beavan ime je koje se krije iza genijalnih kostima u ‘Mad Maxu’, no niko se nije sjetio pljeskati joj kada ju je Cate Blanchett prozvala da preuzme Oscara za kostimografiju. Jedna od teorija o tome zašto Jenny nije dobila pljesak, kaže da su joj odbili aplaudirati jer nije poštovala dress code. Kakva sramota! Neke od najvećih holivudskih faca današnjice odbili su pljeskati dobitnici Oscara za kostimografiju.
  • Naime, na dodjelu Oscara je stigla odjevena u kožnu jaknu i šal. Mnogi su je promatral sa osuđivanjem, iako o odjevanju i kostimografiji zna više od svih njih zajedno. Britanka je izjavila kako se osjećala udobno te kako je po svojim kriterijima čak prilično sređena. Beavan inače ovo nije prvi put da je osvojila Oscara.

Sjajna i neumorna Latinka Perović na promociji knjige “Dominantna i neželjena elita“ izjavila:

“Od te 1992. godine Banjaluka se nalazi pod ‘okupacijom’! Okupirani smo nacionalizmom, zaboravom onih čiji su životi poništeni.”

dunjamijatovic1

Predstavnica OSCE-a za  slobodu medija Dunja Mijatović  pozvana da održi svečano godišnje predavanje, “Harriman Lecture”, na Columbia univerzitetu u New Yorku, za čitav univerzitet i veliki broj zvanica.

Zerina Čamdžić, studentica islamskog bankarstva u Maleziji izjavila: “Mladi trebaju studirati u inostranstvu”.

Zerina Čamdžić dolazi iz naselja Lukavica u općini Gračanica, smještenog na brežuljcima planine Trebave. Dvadesetdvogodišnja Bosanka je studentica četvrte godine Islamskog bankarstva na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji.

Dvadesetdvogodišnja Šejla Zukić iz Tuzle već više od pola godine radi na kruzeru. Do sada je obišla skoro cijeli svijet, a u razgovoru za medije govori o svojim iskustvima.

Bosanskohercegovačka pjevačica Šejla Grgić poznatija kao Sheyla pobijedila je na muzičkom takmičenju Music I/O. Riječ je o online takmičenju koje je bilo otvoreno za sve muzičare svijeta. Sheyla je osvojila prvo mjesto u tri kategorije: Top 100, Hot Shot Debut i Top 20 In Pop/Dance sa pjesmom “Runnin’ (Lose It All)” od Naughty Boya, te je ostvarila pravo na učešće u Grand Finalu u kojem je nagrada 100.000 dolara.

Goraždanka Dina Ušanović u Njemačku je otišla sa 19 maraka u džepu, a danas je uspješna menadžerica za zapadnu Njemačku vodeće svjetske firme za proizvodnju geodetskih instrumenata. Dina je još jednu uspješnu poslovnu godinu ispratila sa prijateljima u Goraždu.

I sve dok ovo pišem i pokušavam složiti tekstove stalno mi se mota u mislima “slavna” izjava Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad, izrečena još 2013:

“Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva.”

A za one koji misle da je politika dosadna i u njoj političarke nedovoljno privlačne u onom što rade i govore, pobrinuo se i slijedeći naslov:

Ko kaže da je politika dosadna? Upoznajte deset najseksi političarki na svijetu. Ko kaže da političarke moraju biti neprivlačne? Ove žene će vam pokazati suprotno. (Slijede slike)

Evo malo domaćeg terena. 

S početka godine obradovala nas je vijest da su novim izmjenama zakona predviđene minimalno četiri žene u Vijeću ministara BiH.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH kojim je predviđeno da u sastavu Vijeća ministara bude zastupljeno najmanje 40 posto osoba oba spola.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će ubuduće, ako Prijedlog bude usvojen, odbiti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH ako ne održava ravnopravnu zastupljenost spolova. Predviđeno je da, ako budu usvojene, Izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH stupe na snagu nakon Općih izbora u BiH 2018. godine.

Uz ovu objavu išla je i fotografija Vijeća ministara koji drže transparent “Nisi sama”, a na kojoj je među ministrima samo jedna ministrica. Druga je, vjerovatno, u vrijeme slikanja bila na sudu.

Zato se Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma i članica Radne grupe za izmjene Izbornog zakona, potrudila da što prije predloži ukidanje obavezujućeg rasporeda kandidatkinja na izbornoj listi.

“Nikada se neću zalagati za kvote ni žena ni muškaraca, to me vrijeđa”, rekla je Krišto.

Lidija Bradara, politički motivirana presuda Ustavnog suda:

Presudu Ustavnog suda (o suspenziji Zakona o radu) ne bih detaljnije komentirala dok je službeno ne dobijem. Na temelju onoga što sam čula prilikom čitanja presude zaključujem kako je ona politička te da sadrži niz nelogičnosti. 

Dotle, u komšiluku, konkretni potezi: 

Majkama troje i više djece u Crnoj Gori doživotna mjesečna naknada.

U Crnoj Gori od danas se primjenjuje izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojem majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditelji ili staratelji djece sa invaliditetom.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko sedam hiljada žena u Crnoj Gori može ostvariti pravo na doživotnu naknadu.

Nadu budi najava Diane Zelenika iz HDZ1990: Kandidirat ću se za predsjednicu HDZ 1990.

„Moja percepcija stranke je drugačija. Niti je politička stranka, niti bilo koji kolektiv, društvo jednog lica“, upozorava zastupnica HDZ 1990. u Parlamentu BiH.

„Nitko ne ide u utrku ako nema šanse, a ja mislim da u HDZ 1990. nema autoriteta koji bi me mogao ugroziti”.

Sveprisutna premijerka RS Željka Cvijanović odbila je danas prijedlog Mladena Ivanića da se tekst usvojenog mehanizma koordinacije dopuni pojašnjenjem da se sve odluke donose uz suglasnost dva entiteta.

No, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je “svakako pohvalno što se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić bar na trenutak probudio iz zimskog sna kada je riječ o mehanizmu koordinacije, ali njegovim prijedlogom se ne rješava apsolutno ništa”.

Svetlane Cenić  bez dlake na jeziku uspostavja dijagnoze: Neke banke u RSu formirane su da bi kroz njih “šetale”pare.

“Voljela bih da znam kako tako mala banka, sa vrlo simboličnim učešćem na tržištu u BiH, kao kolateral može da primi imovinu na teritoriji druge države, ali i šta je bila garancija za otplatu kredita”

Ugledna ekonomsko-politička analitičarka Svetlana Cenić smatra da ako Evropska unija zaista želi uspjeh reformi u BiH da treba zabraniti Novaliću i ostalim političarima da komenatarišu bilo šta na tu temu: Neka Fadil uvede fotosintezu kao način preživljavanja..

Pridružila se i politička analitičarka Ivana Marić koja smatra da bi bilo poučno kada bi Novalić pokazao građanima FBiH kako se skromno živi i kako on najviše novca troši na ulje, brašno i šećer.

Ona pita premijera Novalića: Zašto je prihvatljivo da se političari rasipaju našim novcem?

Sebija Izetbegović, dosadašnja direktorica Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, izabrana je za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Izetbegović smijenila Senku Mesihović-Dinarević.

Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović smijenila je dugogodišnju šeficu Pedijatrijske klinike i uglednu doktoricu Senku Mesihović-Dinarević. Umjesto nje na mjesto šefa Pedijatrije imenovala je Edu Hasanbegovića.

Ne prođe niti jedan dan bez vijesti o nasilju.

Ovih je dana facebookom kružila vijest o jednoj pismenoj zadaći iz vjeronauke, kao slika svih ženskih napora na borbi protiv nasilja:

Rješavanje problema u braku:

Udarac žene je dopušten koji ne ugrožava zdravlje ozbiljno, i ne u lice u dva slučaja:

«žena je uvela nepoznatog muškarca u kuću

«žena bez razloga ne udovoljava zahtjevima muža»

Pismo jedne majke: Policija me s ruljom dočekuje na hladnom betonu, gdje krv moga dječaka teče…

56a38dcb-e224-4601-a553-1f4e0a0a0a6d-alisa-mahmutovic-preview

Alisa Mahmutović, majka tragično preminulog dječaka Mahira Rakovca, napisala je otvoreno pismo Javnom tužitelju Kantona Sarajevo, Federalnom ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, Pedagoškom zavodu Sarajevo, Internacionalnoj osnovnoj školi na Ilidži, MUP-u Kantona Sarajevo, Vijeću za štampu BiH i javnosti.

Nakon pisma Alise Mahmutović, majke tragično preminulog Mahira Rakovca, javnosti se obratila majka još jednog učenika Međunarodne osnovne škole. Ona je također ukazala na loš odnos koji ova ustanova ima prema svojim učenicima i njihovim roditeljima.

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država ubili su novinarku Ruqiu Hassan koja je pisala o životu u okupiranom sirijskom gradu Raka i to nakon što su je optužili za špijunažu.

U petom razredu osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Subotice nekoliko devojčica organizovalo je potpisivanje peticije kako bi iz razreda bila udaljena njihova školska drugarica, koja boluje od izuzetno teške, neizlečive bolesti.

Lice hrabrosti: Žrtva napada kiselinom postala zaštitno lice modne kampanje u Indiji.

Manijak na slobodi: Šešelj zaprijetio da će silovati Zoranu Mihajlović!

Šešelj prijeti “desetinom bradatih, zadriglih i mjesec dana nekupanih četnika”

Tako je juče napisao: „Umesto vibratora, ja bih Zorani MIhajlović ponudio desetinu bradatih, zadriglih i mesec dana nekupanih četnika, koji nisu mnogo probirljivi“, napisao je bez trunke srama Šešelj, koji se na tome nije zaustavio. Tako je predsjednicu DSS-a uporedio s „Karakondžulom s Plavog mosta“…

Stravično otkriće: Otac djeteta koje je rodila djevojčica iz Dervente njezin rođeni brat.

Djevojčica je bila žrtva trojice muških ukućana koji su je duže vrijeme silovali i zlostavljali, a ni sama nije znala ko joj je u tom incestu napravio dijete

Inače, treba podsjetiti da je djevojčica za silovanje prvo prijavila oca, za kojeg je sumnjala da je otac i njenog djeteta, a da su braća tek kasnije uhapšena. Ovo, kao i test očinstva nedvosmisleno pokazuje kako je bila žrtva trojice muških ukućana koji su je duže vrijeme silovali i zlostavljali, te kako ni sama nije znala ko joj je, u stvari, u tom incestu napravio dijete.

U zgradu Kantonalnog tužilaštva u Zenici večeras oko 20:30 sati dovezeni su S. A. i M. B., muškarci koji su priznali da su ubili Arnelu Đogić iz Olova.

Preliminarni rezultati obdukcije tijela Arnele Đogić pokazali su da je smrt nastala nasilnim putem te da je djevojka više puta oštrim predmetom ubodena u prednji dio vrata.

Veterana Roba Bryana, koji je služio tokom rata u BiH, teško pretukla njegova djevojka.

Turčin prijavio ženu jer je vrijeđala Erdogana:

“Stalno sam joj govorio da to ne radi i da je naš predsjednik dobar čovjek i da je učinio dobre stvari za Tursku”, rekao je Ali.

Južni Sudan, zemlja iz pakla: 16-godišnjakinja odgaja dijete svog silovatelja:

Martha Ayiens je silovana kao 14-godišnja djevojčica u građanskom ratu u Južnom Sudanu. Danas ima 16 godina i prisiljena je na to da odgaja dijete svog silovatelja uz pomoć svoje bake. Još uvijek ga doji i brine o njemu.

Unutar iranskog ženskog zatvora: Maloljetne zatvorenice u bijednim uvjetima čekaju pogubljenje.

Desetine maloljetnih osuđenica, od kojih neke imaju samo devet godina, čekaju čas kada će biti pogubljene zbog zločina poput ubistva, trgovine drogom ili oružane pljačke. Dane provode u zatvoru u bijednim uvjetima i muče se da odgoje svoju novorođenčad.

Ne bi bilo uputno završiti tekst ovako sumornim temama. Evo i nekih lakše probavljivih:

Djeda Mraze, sakrij se: Arzija Mahmutović se vraća na čelo JU Djeca Sarajeva?

Upravni odbor JU Djeca Sarajeva obavit će intervjue sa sedam kandidata koji su konkurisali za mjesto direktora ove javne ustanove.

Kako stvari trenutno stoje, najveće izglede da ponovo dođe na čelo sarajevskih vrtića ima upravo Arzija Mahmutović, koja je prema odluci Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu nelegalno smijenjena sa pozicije direktorice JU Djeca Sarajeva.

U žižu javnosti u BiH, ali i regiji, Mahmutovićka je dospjela 2008. godine, nakon što je donijela odluku da u sarajevskim vrtićima Djeda Mraz više neće dijeliti djeci novogodišnje paketiće.

dona-ares-foto-printskrin-1419347206-601474

Razočarana državom: Donna Ares spakovala kofere i napustila BIH: Pozdrav iz Danske.

Nakon što je nedavno „optužena“ da je uzela novac koji je bio namjenjen za liječenje djevojčice Dajane Čosović, pjevačica Donna Ares je odlučila da spakuje kofere i nausti BiH, a najavila je i da će fondacija Dona Ares prestati s radom, ali da će istu otvoriti u zemlju u koju se preseli.

Pojavio se snimak s bradavicom Gigi Hadid u glavnoj ulozi.

Slike manekenke Gigi Hadid u trenutku kada joj je Versaceova haljine dubokog dekoltea skliznula s grudi, obigrala je u trenu cijeli svijet, a sada se pojavio i video s tog događaja.

Reporterka američke mreže NBC Hallie Jackson imala je prilično problema za vrijeme izvještavanja o kandidatu za predsjednika SAD-a Donaldu Trumpu.

Nos joj je procurio usred izvještavanja uživo, no, ona se nije dala omesti.

Nije se zaustavljala u izvještaju, a nije ni nos… 

Grupa Amerikanki tvrdi kako su zatrudnjele s vanzemaljcima i rodile bebe hibride.

Grupa žena u SAD-u tvrdi kako su zatrudnjele s vanzemaljcima, a seksualni čin s njima opisale su kao najbolje iskustvo koje su ikada imale. 

Jordanska kraljica Rania je na Facebooku i Twitteru objavila crtež kao odgovor na nedavno objavljenu naslovnicu francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo na kojoj je utopljeni sirijski dječak Aylan Kurdi prikazan kao silovatelj.

Mesarska avantura Kolinde Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dosad se već pohvalila mnogim talentima kojima je osvojila simpatije javnosti, a nakon pjevanja s klapom danas je pokazala da je “na ti” i sa pripremom mesnih delicija.

“Lutkom” na lutku: Poslovne veze Bilsene Šahman i Azre Sarić

Bilsena Šahman bivša je šefica apoteke „Hitna“i po tom osnovu imala je profesionalni kontakt sa Azrom Sarić koja je od novembra 2008. godine uposlenica „Farmavite“, gdje i danas radi.

Vasvija Vidović pozvana za svjedoka i isključena iz tima Radončićeve odbrane

Advokatica Vasvija Vidović isključena je iz tima odbrane predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i to zbog toga što je dobila status svjedoka u procesu koji se vodi protiv Radončića u Sudu Bosne i Hercegovine.

Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadoricu BiH u Sloveniji nakon lobiranja Bakira Dautbašića

Nermana Hadžijahić, supruga zaposlenika Amabasade SAD u BiH Zijada Hadžijahića, imenovana je za amabasadoricu BiH u Sloveniji. 

joana

Daleko od stvarnosti: Žena koja živi svaki dan kao da je 1939. godina

Posljednjih deset godina Joanne Frances iz sjevernog Lincolnshirea u Engleskoj živi život kao da je Drugi svjetski rat upravo počeo.

Ova 41-godišnjakinja je odbacila moderni način života i tehnologiju u korist autentičnog “postratnog” života.

Joanne Frances ne posjeduje kompjuter, mašinu za pranje veša, TV ili auto, a na posao ide biciklom starim 80 godina.

Ipak, jedna stvar u životu joj nedostaje – muž.

Misica se rasplakala pred Sudom:”Ovo me razdire, nemam novaca, sestra mi ne može dobiti posao…”

Slobodanka Boba Tošić, bivša miss fotogeničnosti BiH, osuđena je danas u Sudu BiH na dvije i pol godine zatvora zbog toga što je Đorđa Ždralu 13. aprila 2006. u naselju Pavlovac, na brdu Vranješ, namamila u klopku, gdje su ga trebali ubiti pripadnici suprotstavljene kriminalne grupe Darka Eleza, koji se nalazi u Srbiji na izdržavanju kazne.

Odlikašica zamalo suspendovana zbog ove odjevne kombinacije. Vidite li vi problem?

“Mojoj je kćeri nastavnik u osnovnoj školi Marshall Public School rekao da cijeli dan ometa dječake. Moja kći, odlična učenica prozvana je pred cijelim razredom i rečeno joj je da dječaci zure u nju. Da nisam bila kod kuće, cijeli bi dan provela u suspenziji. To je naprosto pogrešno”, tvrdi njena majka Brooke.

S druge strane, ravnatelj škole David Turner napisao je u priopćenju da su tvrdnje Brooke Fields netačne te da bi učenici bilo dopušteno da se vrati na nastavu nakon rasprave o njenoj odjeći. Dodao je da se nastavnik obratio Madison nasamo kod svog stola te ju je poslao da provjeri sa školskom administracijom krši li njena odjevna kombinacija pravila odijevanja te škole.

Kako je ’50 nijansi sive’ lijepoj glumici Dakoti Johnson uništilo seksualni život?

kristina-pimenova-3

Najljepša djevojčica svijeta u fokusu debate: Je li je u redu da maloljetnici rade kao modeli?

Desetogodišnja Kristina Pimenova koja već dvije godine važi za najljepšu djevojčicu na svijetu, trenutno na Instagramu ima čak 1,2 miliona pratilaca.

Sretan nam praznik!

tačno.net
Autor/ica 7.3.2016. u 12:08