Bela traka – 5. avgust

Autor/ica 3.8.2012. u 09:07

Bela traka – 5. avgust

Zašto se borim za ljudska prava? Prosto zato što ne volim da gledam ljudsku patnju.
Aung San Suu Kyi

 
5. augusta 2012. godine organizujemo javni skup u pokretu kroz glavnu prijedorsku ulicu: Za jednakost i pravo na sjećanje!

Mirovni skup organizujemo u povodu obilježavanja 20 godina od stradanja nedužne djece u Prijedoru. Ovom mirovnom akcijom nastojimo skrenuti pažnju javnosti na diskriminaciju civilnih žrtava, kontinuirano negiranje ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i nejednakost građana u njihovim pravima.

U opštini Prijedor se kroz institucije sistema krše osnovna ljudska prava, pravo na okupljanje, javno izražavanje i sjećanje na žrtve. Vrši se pritisak na aktiviste nevladinih organizacija i onemogućava njihov rad na suočavanju sa prošlošću i pomirenju u zajednici. Civilne žrtve rata se nalaze u aparthejdu naspram srpskih veterana, nema ih u budžetima i javnim programima, spomen obilježja se podižu poginulim srpskim vojnicima dok u cijelom gradu ne postoji niti jedan spomenik bošnjačkim i hrvatskim civilnim žrtvama rata.

Pozivamo sve građane Prijedora bez obzira na njihovu etničku, vjersku i drugu pripadnost, da izađu tog dana i mirnom šetnjom pokažu da su za Prijedor bez diskriminacije, za Prijedor u kojem će svi imati jednaka prava i u kojem će svako znati za dešavanja u devedesetim i zločine počinjene nad nedužnim Prijedorčanima. Pozivamo aktiviste za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, zemalja iz regiona i cijelog svijeta da nam se pridruže u našoj pravednoj borbi za jednakost svih ljudi i da javno izrazimo bunt protiv negatora genocida.

Okupljanje je predviđeno u 11.30 na Starom gradu (Berek), odakle bi se povorka uputila glavnom ulicom do glavnog trga.

Autor/ica 3.8.2012. u 09:07