BBC: Most kojeg je srušio Tuđman među najznačajnijim uništenim historijskim spomenicima

tačno.net
Autor/ica 26.4.2013. u 07:54

BBC: Most kojeg je srušio Tuđman među najznačajnijim uništenim historijskim spomenicima

Stari most u Mostaru našao se na BBC-evoj listi najznačajnijih uništenih historijskih spomenika na svijetu.

Listu od devet znamenitosti predvodi džamija Umayyad u Alepu iz 11. stoljeća, koja je u potpunosti uništena tokom sukoba između regularne vojske i pobunjeničkih jedinica.

Na drugom mjestu je mostarski Stari most koji je uništen u   ratu  kojeg je  poveo Franjo Tuđman sa ciljem podjele BIH i stvaranjem banovine  Hrvatske. Tuđman je agresiju na BiH opravdavao i sumanutom idejom o sukobu civilizacija.

Na trećem mjestu je uništena statua Bude u planinama centralnog Afganistana. Visoka 53 metra, statua Bude u gradu Bamiyanu uništena je 2001. godine.

Zlatni hram u indijskom gradiću Amritsaru uveliko je oštećen u junu 1984. godine u sukobima između indijske vojske i militantnih pripadnika Sikha, koji su se krili u hramu. Mnogo ljudi je poginulo u konfliktu, a Zlatni hram pretrpio je velika oštećenja.

Na listi najznačajnijih historijskih spomenika je i srednjovjekovna katedrala u Coventryju koja je do temelja sravnjena tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu.

U februaru 2006. godine džamija Al-Askari u iračkom gradu Samarri uništena je u bombaškom napadu.

Ljetnu palaču u Pekingu izgradio je kineski car Qianlong, a uništile su je vojske Velike Britanije i Francuske tokom rata protiv Kine 1860. godine. Skoro šezdeset godina kasnije, palača je u potpunosti obnovljena i otvorena za javnost.

Memorijalna crkva Kaisera Wilhelma u Berlinu također je uništena tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Nikada nije u potpunosti obnovljena, a danas služi kao mjesto sjećanja na sve ružne stvari koje su se dešavale.

Posljednji na listi su drevni hramovi i mauzolej u Timbuktuu u Maliju. Poznat kao grad 333 sveca, Timbuktu je bio centar islamskih učenjaka od 13. do 17. stoljeća.

tacno.net-klix.ba

tačno.net
Autor/ica 26.4.2013. u 07:54