Basara: Srpskim se narodima ne može ugoditi

tačno.net
Autor/ica 3.5.2013. u 09:07

Ta dvojica ni za Kusturicu ne haju, kamoli za „neke marginalne grupe“.

 

Opa, bato! Izgleda da ćemo dobiti novi srpski narod na Kosovu. Pa kako? Eh, kako! Setite se one poučne priče o Lenjinovoj udovici i Josifu Visarionoviču. Nadežda Krupskaja se bila nešto uskurobecala, a Koba joj je skrenuo pažnju da se brzo uzima upamet da ne bi bila zamenjena novom, mlađom i klasno svesnijom Nadeždom Krupskom.

Drugarica Krupskaja je shvatila poruku, što joj je, da kažemo, značajno produžilo život. Srpski narod na Kosovu – to jest njegovi predstavnici – kao da ništa nisu naučili iz istorije radničkog pokreta. Sve vreme se ponašaju kao Lenjinova udovica. Do skora im je to dobro išlo, ali se namestilo da se vlasti dokopaju Overlord Vučić i Underlord Dačić, koji su, fakat, ljudi posebnog kova. Maltene Kobinog. Ta dvojica ni za Kusturicu ne haju, kamoli za „neke marginalne grupe“, kako je predvodnike bivšeg srpskog naroda na Kosovu nazvao dal Vučić, dal Dačić, vrag bi ga znao, to je – konačno – svejedno.

Nešto mi je govorilo da će stvari ići u tom pravcu i da od referenduma neće biti ništa i to je stvar u kojoj – uprkos sve masovnijim optužbama komentatorluka za dupeuvlačenje – zdušno podržavam i Overlorda i Underlorda. Zato, dame i gospodo, što biti na vlasti ponekad podrazumeva zaista vladati, što će reći beskompromisno – pa čak ako zatreba pomalo i na silu – sprovoditi političku volju legitimisanu na demokratskim izborima. Biće da su i Vučić i Dačić ukačili da ih idenje niz dlaku mnogobrojnim srpskim narodima nikuda neće odvesti, a da će državu Srbiju načisto upropastiti. Dobro, znamo da je odsustvo bilo koje efikasne vlasti na severu Kosova veoma povoljna okolnost za mnoge tamošnje preduzimljive dilbere koji pošto-poto „hoće da ostanu u Srbiji“, pod uslovom, naravno, da za njih zakoni Srbije ne važe i da vlada Srbije ispunjava sve njihove želje. To se, cenjeni publikume, u teoriji naziva insubordinacija, a u narodu- kalakurnica. Sada čekamo saopštenje znamenitog teoretičara srpskog kalakurničenja, Čitluk Sahibije, koje se – pretpostavljam – već piše. Pašće tu teške reči, biće tu kletvi i pozivanja na zavete. I na tome će se sve svršiti. A kako će to izgledati dan posle? To ću sad da vam kažem. Jedan će deo predstavnika srpskog naroda sa Kosova prekonoć promeniti mišljenje, drugi će, kako stvari stoje, morati u ropotarnicu istorije. I nož i pogača su u rukama naših Lordova, nema tu mnogo manevarskog prostora, ako razumete šta hoću da kažem. A da li će novom srpskom narodu biti bolje u novim okolnostima? Čisto sumnjam. Ali bar neće biti gore.

Danas.rs

tačno.net
Autor/ica 3.5.2013. u 09:07