Basara: Kradljivci maturskih testova – buduća srpska elita

tačno.net
Autor/ica 24.6.2013. u 07:59

To su, dame i gospodo, buduće dame i gospoda koji će tihoj većini vrednih i poštenih vršnjaka visokoparno objašnjavati da su za naše rasulo i propast krivi Vatikan, Brisel i Vatikan.

 

Ako smo se još vaktile saglasili da je prodaja muda umesto bubrega najprofitabilnija privredna grana u Srbiji, ne znam zbog čega se čitava Srbija ovoliko ibreti oko afere maturantskih testova. Šta je, moliću, lepo čudno u činjenici da su u zemlji Srbiji neradnici, lopuže, muljatori i prevaranti povlašćena klasa, takoreći srpski brahmani?

Zašto bi u svemu tome njihov podmladak – osmoškolci bili izuzetak? Ovo je, naravno, nemoguća misija, ali pazite: da nekim slučajem postoje tehničke mogućnosti da pratimo životni (i razvojni) put cele generacije ovogodišnjih maturanata, garantujem da bi se (kroz, recimo, dvadeset godina) pokazalo da su svi pripadnici elite iz 2033. ove godine test položili na mufte. To su, dame i gospodo, buduće dame i gospoda koji će tihoj većini vrednih i poštenih vršnjaka visokoparno objašnjavati da su za naše rasulo i propast krivi Vatikan, Brisel i Vatikan.

Velepopečitelj narodnog prosveščenija blagoizvoleo je ograditi se od kriminalne muljavine. Kao: on s tim nema ništa. Krivi su neki tamo mangupi. Ja, naravno, ne mislim da je Obradović umešan u ovu jadnu i bednu brljotinu, ali smatram da je – istog momenta kada je bruka pukla – morao podneti neopozivu ostavku. Budući da takav čin našim popečiteljima nikada ne pada na pamet, ostavka mu je neizostavno morala biti podneta. A ko da mu je podnese? To bi – formalno, po službenoj dužnosti – bila dužnost premijera, Dačića. Ali mene sama pomisao na mogućnost da Dačić da ostavku Obradoviću nagoni na grohotan, iako gorak smeh. Dobro! Dačić otpada. Idemo dalje! Ko je sledeći? Vicepremijer. Overlord Vučić, dakle. Njemu bi, pretpostavljam, lišavanje Obradovićevih usluga palo neuporedivo lakše, ali kako da Vučić saopšti Dačićevom kadru da kupi prnje i da se tornja? Ne ide to, brate. Dačić i Obradović su ljudi posebnog kova, što znači da su solidarni. Nije isključeno da bi snažno pritisnuti Dačić – socijaldemokratskog drugarstva radi – išao i na obaranje vlade. A to bi već bilo muka duhu. Ono jeste, Dačić ne mora da brine za izborni rezultat, ali izvesna neizvesnost ipak bi visila u vazduhu. Ko zna ko bi posle vanrednih izbora bio Dačić, a nekog Dačića – uprkos sns-ovom rejtingu – ipak mora biti.

I šta sad? Ništa! Idemo dalje. Ko je sledeći? Opet Dačić, ali ovoga puta kao policajni popečitelj. Zar ne bi bilo, da kažemo, logično da se policajni popečitelj naroguši zbog skandala, da pozove u kabinet srpske bašzaptije i da im izda sledeće naređenje: Imate dvadeset četiri časa da pronađete inspiratore, organizatore i rasturače inkriminisanog materijala, da ih zatvorite u tamnicu gde jakrepe memla davi, a iz tamnice – kad propevaju – pravac kod nadležnog kadije. Jeste logično. Ali nije moguće. Ne zbog zaptiluka. Ne bi im ni čitav dan trebao da savataju nepočinitelje. Ali džaba bi krečili. Kadiluk bi ih, garant, oslobodio. Kužite li vi, stari moji, šta sam hteo da kažem.

Danas.rs

tačno.net
Autor/ica 24.6.2013. u 07:59