Barroso uvjeren u evropsku budućnost BiH

Autor/ica 8.4.2011. u 09:09

Barroso uvjeren u evropsku budućnost BiH

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i komesar za proširenje EU Štefan File (drugi sdesna) fotografišu se sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 08. april 2011.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u petak u Sarajevu da BiH nije sama i da je EU spremna da pomogne. Tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH pozvao je bh. lidere na odgovornost kako bi postigli dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

Barroso je rekao da je od članova Predsjedništva BiH dobio veoma jasnu poruku da BiH želi da postane članica EU.

“Ja sam također odgovorio jednom snažnom porukom da BiH jeste član evropske porodice i da treba da ima evropsku budućnost. Čvrsto je opredjeljenje Evropske Unije da mi želimo da vi napredujete ka članstvu”, rekao je on.

Važno je da BiH ne zaostane na tom putu za ostalim zemljama regije, dodao je Barroso. Zbog toga svoju sudbinu BiH treba da uzme u svoje ruke.

“Tokom današnjeg otvorenog razgovora naglasili smo još jednom da je potrebno da vidimo odlučnost, političku odgovornost, duh i kulturu kompromisa u BiH. Ova zajednička vizija i želja od najvećeg su značaja za rad na neophodnom reformama, koje su ključne za napredovanje ka EU. Međutim, da bi se realizovale ove reforme, potrebno je da se na državnom nivou formriraju organi vlasti kakao bi se rješavali gorući problem”, pojasnio je Barroso.

On je poručio da je moguće da se to uradi, jer je sa jasnim programom BiH već ostvarila ključan napredak, kao što je to bio slučaj sa liberalizacijom viznog režima.

“BiH nije sama. EU je spremna da vam pomogne, svojim ojačanim prisustvom. Ne samo političkim već i finansijskim. Međutim, BiH mora da uradi svoj dio posla, jer prije svega, evropska budućnost zavisi od volje njenih građana. Ja sam došao u Sarajevu sa porukom da sam uvjeren u evropsku budućnost vaše zemlje”, zaključio je Barroso.

Poruke iza zatvorenih vrata

Barosso je upozorio bh. političare, sa kojima se susreo u državnom parlamentu, kako na ovaj način BiH ne može dalje, ali i ohrabrio ih time da BiH jeste evropska zemlja i da EU kuca na njena vrata, prenio je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.
 

Predsednik Evropske komisije Joze Manuel Barroso se obrađa bh. parlamentarcima tokom zvanične posjete Sarajevu, 08. april 2011.

On je podsjetio na preostala neriješena pitanja: implementaciju presude u slučaju Sejdić – Finci, popis stanovništva i zakon o državnoj pomoći. O porukama, koje su iz Brisela iza zatvorenih vrata prenijete bh. političarima, Inzko je kazao:

„Poruke su bile jasne, prije svega da oko formiranja vlasti na državnom nivou ne treba kasniti. Gospodin Barosso je rekao da je šteta i da ne želi da BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu. EU ima konkretni plan, ali moraju prvo i domaći političari imati konkretan plan šta oni žele sa svojom zemljom da naprave. Tu je prva odgovornost. Evropa ima gotov program koji omogućava BiH da za nekoliko godina bude zemlja kandidat. Onda počinje taj teški i veoma važni proces transformacije i na kraju je članstvo.“

Inzko je dodao kako je na bh. političarima da shvate ove poruke.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su predsjednika Evropske komisije sa rezultatima koje je BiH postigla u poslijednje vrijeme.

Ti rezultati nisu mali, kazao je predsjedavjući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, bez obzira što unutar BiH ne postoji zadovoljstva zbog tempa napretka ka evropskim integracijama.

“Zajednički, jedinstveni stav svih nas u BiH, jedan od rijetkih, jeste put BiH prema Evropskoj Uniji, što su danas potvrdili, sva tri člana Predsjedništva, u ime svih građanan BiH . Otvoreno smo razgovorali o tome kako olakšati put BiH ka EU. Uslovi, kratkoročni i dugoročni za BiH su nam poznati, a predsjednik Barosso ih je pojasnio. Lično vjerujem, a i druga dva člana Predsjedništva BiH, da u toku ove godine, možemo uraditi posao koji će nas dovesti do toga da apliciramo za kandidatski status”, kazao je Radmanović.

Sasatank sa dva HDZ-a

Barosso se nakratko sastao i sa čelništvom oba HDZ-a. Poruke sa kojima je došla delegacija EU su očekivane i kreću se u pravcu toga da domaće snage moraju naći kompromis, te da se vlast mora uspostaviti, kaže predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i naglasio da za to ima nekoliko modaliteta.

„U narednih tjedan dana će se obaviti razgovori slični onima kako smo ih obavili u Mostaru nekidan sa dvije hrvatske i dvije srpske stranke. Na sličan način će se obaviti razgovori i sa bošnjačkim strankama i nadam se da će iza toga biti jasno je li mi možemo napraviti vlast brzo, ili ćemo opet biti u istoj zabludi i pod istim uvjetovanjima. Ono što je naš cilj jesta da ona mjesta koja po Ustavu i zakonu koji definira rad Vijeća ministara pripadaju hrvatskom narodu trebaju upražnjavati legitimni predstavnici hrvatskog naroda”
, kaže Čović.

Potpredjednik SDP BiH Denis Bećirović kaže da se vlast mora formirati kako bi se mogle ispuniti sve obaveze koje zemlja ima na svom evropskom putu, te da je to ono na čemu insistiraju:

„Mi u SDP-u nismo spremni formirati vlast kao što ja to bilo u prethodnim mandatima – isključivo na raspodjeli ministarskih pozicija i fotelja. Mi mislimo da treba formirati vlast na bazi jasnog proevropskog programa u kojem će se tačno znati šta su ciljevi, ko su nosioci posla i u kojem roku se te stvari moraju odraditi.“

Dopredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž kaže kako je delegacija bila jasna u svojim stavovima prema BiH. No, najbitnijom smatra poruku koja se tiče integracije regiona.

„Da oni neće olako odustati od činjenice da je važno za EU da BiH i čitav jugoistok Evrope budu integrirani u cjelini”, kaže Raguž.

Tagovi:
Autor/ica 8.4.2011. u 09:09