Bandić proveo noć u policiji na Oranicama, slijede novi pretresi i ispitivanje u Uskoku

tačno.net
Autor/ica 20.10.2014. u 09:46

Bandić proveo noć u policiji na Oranicama, slijede novi pretresi i ispitivanje u Uskoku

Foto: Agencije

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres trajao gotovo sedam sati te da će gradonačelnik prenoćiti u policiji nakon čega slijedi nastavak procedure

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon pretresa svog doma u Bužanovoj ulici policijskim je kombijem oko 2,40 sati, vraćen u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) gdje će prenoćiti zajedno sa svojim suosumnjičenicima – predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom.

Pretres u Bandićevu domu trajao je od 19,30 sati, a istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim nedjelima, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči Uskok.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres trajao gotovo sedam sati te da će gradonačelnik prenoćiti u policiji nakon čega slijedi nastavak procedure.

Istovremeno, pretraživane su i kuće Pripuza i Ljubičića na Pantovčaku, a jutarnjim satima očekuju se pretresi njihovih ureda. U Gradsko poglavarstvo istražitelji navodno već mjesecima dolaze po raznu dokumentaciju.

Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević ranije je potvrdio da njegova branjenika terete za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. No, Miljević nije želio komentirati nagađanja da je uhićen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić kazao je Hini da je pretraga Pripuzova doma završila nešto iza 23 sata, nakon čega je vraćen u PNUSKOK na Oranice. Tijekom jutra trebale bi se nastaviti pretrage, nakon čega će osumnjičeni biti odvedeni na ispitivanje u Uskok i dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

“Znamo svoja prava i koristit ćemo ih u svakoj prilici”, kazao je Matić, najavljujući žestoku pravnu bitku.

Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list javlja da su među ukupno 19 uhićenih pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Gradske plinare Ante Dodig, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove Ines Bralić.

Švaljek: U ovom trenutku je najvažnije da grad funkcionira

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja u odsutnosti gradonačelnika donosi odluke, novinarima nije znala reći što je Uskok tražio u Gradskoj upravi. “Ni mi nemamo službenih informacija”, rekla je Švaljek.

“U ovom je trenutku najvažnije da grad funkcionira”, rekla je. Poručila je da nema nikakvog razloga za brigu.

Švaljek kaže da će Zagrebački holding funkcionirati dobro, smeće će se odvoziti, tramvaji će također voziti. “Sve će funkcionirati normalno”, poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek novinarima ispred Gradske uprave.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izjavio je da gradske financije funkcioniraju, funkcionirale su i funkcionirat će dok je on na njihovom čelu optimalno.

Kojić novinarima nije htio komentirati uhićenje suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza. “Ured za financije ne posluje s nikakvim Petrom Pripuzom”, izjavio je Kojić. Dodao je da su “papiri i računi čisti” i da za to ima dokaze.

Upitan vjeruje li da je gradonačelnik Milan Bandić napravio ono za što ga se tereti i zbog čega je danas uhićen, Slavko Kojić je rekao: “Tko sam ja da vjerujem? Kako je rekao Sveti Otac? Tko sam ja?”.

Zelena akcija i Pravo na grad: Upućivali smo na sumnjive slučajeve

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić izjavio je večeras kako već gotovo deset godina upozoravaju na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) i pogodovanja sumnjivim investitorima.

“Ostavku gradonačelnika Bandića smo već tražili 2010. zbog ‘slučaja Varšavska i izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta Cvjetni’. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4000 ljudi zatražilo od gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec”, izjavio je večeras Ivčić Hini.

Ustvrdio je kako je očito “da su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u upravljanju gradom”.

Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski istaknuo je da su već prije upućivali na sve sumnjive slučajeve, pa su imali i kampanju “Mutna voda” kojom su prije lokalnih izbora 2009. ukazivali “na više od dvije milijarde kuna muljaža”. “A tada je predsjednik SDP-a, a sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio da je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti”, rekao je Celakoski.

Bernardić: Grad mora funkcionirati, više komentara i od SDP-a i HDZ-a sutra

“Neka se nitko ne naljuti, ali Zagreb je najvažniji grad Hrvatske i mora funkcionirati bez mrlje”, izjavio je večeras predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, komentirajući za Hinu uhićenja Bandića i drugih.

Iz zagrebačkog SDP-a večeras su poručili kako će cijeli slučaj dodatno komentirati sutra, kada se institucije Republike Hrvatske službeno oglase.

I u HDZ-u Hini je večeras rečeno da će sutra kada će oni i cjelokupna javnost imati više informacija, komentirati ta uhićenja.

Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek rekla je da večeras iz izvještaja medija nemaju dovoljno saznanja da bi mogli komentirati uhićenja Milana Bandića i drugih. U HDZ-u očekuju da će sutra biti više informacija te će komentirati uhićenja.

Kalinić: bit će tu još teške borbe

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika uhićenog gradonačelnika izjavio je večeras kako ga, zbog “pritiska” policije u zadnje vrijeme, to uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe.

“Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane”, rekao je Kalinić za Dnevnik Nove TV.

Političke reakcije

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović večeras je na svojoj facebook stranici objavio dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se Uskok pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

“Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK”, citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intevjua.

Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je za uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza kako se radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu, poduzetniku s problematičnom reputacijom i dvojicom koji vode najznačajnije institucije u gradu.

Kregar smatra da se još premalo zna o tom uhićenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu ‘neka institucije obave svoj posao.

Predsjednica ORaH-a i saborska zastupnica Mirela Holy kazala je kako, s obzirom na to je da je predstavnica zakonodavne vlasti, ne može komentirati postupak koji je u tijeku sve do pravomoćnosti presude, ako je i bude.

“U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu, rekla je Holy.kraj teksta

Uhićeni Bandić, Ljubičić i Pripuz: Pod lupom izmjene GUP-a, otpad i predsjednička kampanja

Nov list

tačno.net
Autor/ica 20.10.2014. u 09:46