Balkanska kuhinja

Petar Fehir
Autor/ica 20.2.2017. u 20:54

Balkanska kuhinja

foto: turchuk.com – snowviolent.blogspor

Pogledajte samo te likove što stoje iza zagorjelih šporeta. S okrvavljenim pregačama. Bez skrupula. Što vam nude? Novi teritorij! Bolju prošlost! Umiveno lice zla! Probudite se! Povucite stolnjak! Razbijte servis! Izvedite sve te spodobe iz kuhinje koju ste vi gradili!

Ponovo se kuha. Možda, zasad, na nešto tišoj vatri, ali je recept isti. I iz iste kuhinje.

I kao u svakom drugom kulinarskom (”Kruške i jabuke”), show, zna se tko drži kuhaču, a tko će poslije kusati kašu. Tko je producent, a tko scenarist. Tko će zasoliti, tko zabiberiti. Tko će, na kraju, omastiti brk, a tko ostati gladan.

I džabe ”pretplatnicima” što negoduju, što prebacuju program, što pišu ”kritičke” komentare po plotovima i blogovima. Što se pjene kako oni ovaj put neće sudjelovati. Kako im je dosta tih kuhinja i kuhara i da su već jednom kušali tu istu čorbu.

I kako su svega siti.

Od istih kuhara, s istim namirnicama, na istoj temperaturi, s ponovljenim receptom može ispasti samo onaj isti, ”bosanski” lonac.  Samo jako naivni se nadaju da ovaj put neće i kako su to možda samo ”Đurine kućne čarolije”.

Nisu, rajo!

Ovo zveckanje dugocjevnim escajgom, skupljanje polovnih migova i crnih jastreba, siktanje zmijskim jezicima su note za koračnicu. Za marš.

Uniformiranjem mozga, već se priprema i meso za ovaj balkanski gril.

Sijanje nove mržnje u starim teglama može okončati samo kao i ”svakih pedeset leta”.

Zar ima netko tko stvarno vjeruje da ovo zaglupljivanje širokih masa konzervativnim dogmama, totalna netolerancija na bilo kakvu toleranciju, pokrštavanja javnog prostora nacionalističkim đubrivom, istjerivanje knjiga iz čitalaca i podgrijavanje kiselog fašističkog gulaša, može voditi nečemu drugom.

Prosperitetu? Životu dostojnom čovjeka? Budućnosti vaše djece?

Pogledajte samo te likove što stoje iza zagorjelih šporeta. S okrvavljenim pregačama. Bez skrupula. Što vam nude? Novi teritorij! Bolju prošlost! Umiveno lice zla!

Probudite se! Povucite stolnjak! Razbijte servis!

Izvedite sve te spodobe iz kuhinje koju ste vi gradili! Vi, koje oni sada tjeraju u svoje pučke. I još vas ubjeđuju kako vam je dobro.

Nogom u tur!

Razvucite novi stol! Uzmite pribor u svoje ruke. Tražite referendum! Izbore! Zamjenite kuhare koji su vam kuhali kašu zadnjih 25 godina.

Teško možete naći lošije od ovih. A ako se ovima, zajapurenima, i dalje ratuje dajte im neku livadu. Pa nek se krkaju da zadnjeg.

A vi lijepo krenite ispočetka. S malim obrocima, po svom ukusu. I dobro žvačite prije nego progutate.

Naivno zvuči, zar ne? Utopijski?

No, ako je vaš san ljepši od njihove stvarnosti onda se vrijedi boriti.

To nitko neće učiniti umjesto vas!

Tagovi:
Petar Fehir
Autor/ica 20.2.2017. u 20:54